Chiapas en Tabasco

'546061' door aticketto '546061' door aticketto

MexicoChiapas en Tabasco

MexicoChiapas en Tabasco

San Juan Chamula

aticketto

We brengen een bezoek aan San Juan Chamula en dit stadje heeft een bijzondere begraafplaats. De kruizen op de graven zijn verschillend van kleur. Elke kleur heeft zijn eigen betekenis. Of er bijvoorbeeld een kind is begraven of een oudere kun je aflezen van de kleur van het kruis. Door de harde grond kunnen de overledene niet diep begraven worden. Het lichaam wordt eerst in een doek gelegd en vervolgens is de kist. Na het afscheid nemen wordt het lichaam weer uit de kist gehaald om te begraven.

'146713' door hcuijpers '146713' door hcuijpers

MexicoChiapas en Tabasco

MexicoChiapas en Tabasco

Kiddo's San Juan...Ch

hcuijpers

Kinderen voor het kerkje San Juan Chamula, een dorpje in het zuiden van Mexico en het woongebied van de Totzil. Afstammelingen van de Maya's welk zichtbaar is in hun geloof, een combinatie van Katholisisme en precolumbiaanse rituelen. Totzil eren Katholieke heiligen maar roepen tegelijkertijd de hulp in van sjamanen. Van ieder mens loopt volgens hun een dubbelganger rond in het dierenrijk. Let op de blikken...

'208340' door LPtje '208340' door LPtje

MexicoChiapas en Tabasco

MexicoChiapas en Tabasco

Aqua Azul, Blauw wate

LPtje

Het blauwe water van de waterval van Aqua Azul is werkelijk heel erg blauw. Vanaf dit punt maken de meeste mensen volgens mij wel een foto. Het enige wat anders is, is het water want dat stroomt met een gigantische snelheid naar het ondergelegen meertje. Daar kan je heerlijk even zwemmen en via een boomslinger het water in plonzen. De lokale bevolking laat het je maar al te graag zien. Ook kan je heerlijk even eten en drinken.

'552669' door geo '552669' door geo

MexicoChiapas en Tabasco

MexicoChiapas en Tabasco

Agua Azul

geo

Tussen de Maya steden Palenque en San Cristobal de Las Casas vind je de watervallen van Agua Azul, Door de verschillende ondergronden en afhankelijk van de lichtinval, krijg je de verschillende blauwtonen. Bij sterke regenval veranderen deze spectaculaire watervallen in een bruine soep door de humus die uit het woud in het water terecht komt. Na de buien is dit water verrassend snel weer proper. In de poelen onder de vallen is het heerlijk zwemmen.

'296056' door herman m '296056' door herman m

MexicoChiapas en Tabasco

MexicoChiapas en Tabasco

Ochtendnevel

herman m

Redelijk vroeg in de morgen bezochten we de Maya-stad Palenque, deels overwoekerd door tropisch regenwoud. De ochtendnevel was nog volop bezig zich in opwaartse richting terug te trekken waardoor het mystieke element van de Templo de las Inscriptiones nog explicieter tot zijn recht kwam. Deze statige Tempel is tevens het hoogste bouwwerk in Palenque. Om de verhoudingen ten opzichte van de menselijke maat tot uitdrukking te brengen heb ik bewust een bezoeker aan de rechterzijde van het complex op bescheiden wijze op de foto “meegenomen”. De tempel is rond het jaar 692 met 8 niveaus voltooid. Binnen zijn ruim 600 stenen platen met hiërogliefen aangetroffen die het fascinerende verhaal vertellen van Maya koning (Ahau) Pakal de Grote. Hij regeerde van 615 tot 683 en heeft de indrukwekkendste graven in Midden-Amerika nagelaten. In feite is de tempel een mausoleum. Een 67 treden tellende trap voert naar de grafkamer van priesterkoning Pakal. Boven Pakals crypte is een grote steen waarop hij afgebeeld staat terwijl hij de onderwereld invalt en de gestalte aanneemt van een van de Tweelinghelden van de zogenoemde Popul Vuh, die de heren van de onderwereld versloegen om zo onsterfelijkheid te verwerven.

'552702' door aticketto '552702' door aticketto

MexicoChiapas en Tabasco

MexicoChiapas en Tabasco

Donkere Kloof

aticketto

Iedereen die rondreist door Mexico gaat de Cañón del Sumidero bezichtigen dus het kan er nog wel eens druk zijn. Als je heel vroeg gaat is het nog rustig (wij waren de 1ste en enige boot) maar dan heb je ook meer kans op mist en donkere stukken in de kloof. Dit maakt echter de ervaring er niet minder om. De resultaat van de foto's wel.

'298703' door herman m '298703' door herman m

MexicoChiapas en Tabasco

MexicoChiapas en Tabasco

Zinacantán

herman m

San Lorenzo de Zinacantán is een dorpje in de hooglanden in de Mexicaanse staat Chiapas. Ongeveer 98% van zijn bevolking bestaat uit Tzotzil Maya. Zinacantán betekent letterlijk „land van vleermuizen“ en komt uit de taal Nahuatl. Tijdens het jaar worden vele feesten met een religieus getint karakter gevierd. Voor elk feest draaien drie groepen mensen op voor de organisatie en de kosten, te weten de martomoetik, alperesetik en moletik. Ze worden per jaar gekozen door de inwoners van Zinacantán. De martomoetik zijn verantwoordelijk voor de feestelijke attributen in de kerk (bloemen, kaarsen, pijnboombladeren, enz.). De alperesetik zijn verantwoordelijk voor het feest buiten de kerk, zoals vuurwerk, drinken en eten. De moletik zijn de oudsten, die hun kennis van de organisatie van feesten overdragen aan de jongeren, zodat de continuïteit van de traditie gewaarborgd is. Drie dagen voordat het feest begint dragen zij hun traditionele kleding en voeren zij de bij het feest behorende riten uit. De patroonheilige van Zinacantán is San Lorenzo wiens feestdag op 10 augustus valt. Toevallig waren wij op 10 augustus 2010 daar en vielen wij middenin de feestelijkheden, vol met muziek, zang en rituelen.

'85414' door Mathilde '85414' door Mathilde

MexicoChiapas en Tabasco

MexicoChiapas en Tabasco

Indianenmeisje

Mathilde

Een jong Indianenmeisje in de staat Tabasco, Mexico

'538008' door keunings76 '538008' door keunings76

MexicoChiapas en Tabasco

MexicoChiapas en Tabasco

Korstmossen in de...S

keunings76

De Sumidero Canyon werd gevormd door scheuren in de aardkorst, samen met erosie door de rivier de Grijalva , die er nog steeds doorheen stroomt. De canyon heeft verticale wanden die een hoogte van 1000 meter bereiken. Op sommige plekken komt water uit de wanden, waardoor er korstmossen ontstaan. Schitterend om te zien. Deze foto is genomen vanuit een bootje onder een partij korstmossen. Vanuit San cristobal de las casas kun je deze canyon het beste bereiken. Een dagtrip is zeker de moeite waard langs de oevers leven veel krokodillen, apen en vogels.

'490308' door reismicrobe '490308' door reismicrobe

MexicoChiapas en Tabasco

MexicoChiapas en Tabasco

Bezoek aan...indianen

reismicrobe

Dit is het dorp San Juan Chamula. Hier leven nog indianen, namelijk afstammelingen van de Maya's. Zij leven hun eigen wetten na, en houden geen rekening met die van de Mexicaanse overheid. Je mag geen foto's nemen van dit volk, enkel een panorama of van ver af zoals ik hier deed. Deze mensen zijn echter uiterst aardig, we hebben er zelf een bezoek mogen brengen aan een spiritueel leider. Een geweldige ervaring!

'172761' door indi '172761' door indi

MexicoChiapas en Tabasco

MexicoChiapas en Tabasco

Oude maya vrouw

indi

Deze oude vrouw zag ik op een markt in de prachtige koloniale plaats San Christobal de las Casas. Een groot deel van de bevolking bestaat uit Tzotzil Maya. Prachtig doorleefd gezicht met Indiaanse trekken. Scan uit het analoge tijdperk!

'454364' door PleunGroeneveld '454364' door PleunGroeneveld

MexicoChiapas en Tabasco

MexicoChiapas en Tabasco

Uxmal

PleunGroeneveld

Rectificatie, per abuis de verkeerde foto geplaatst dit is niet Palenque maar Uxmal en dit ligt niet in het gebied Chiapas en Tabasco. Ondanks de vergissing kan onderstaande tekst verder blijven staan. Uxmal is een van de belangrijkste plaatsen geweest in het rijk der Maya's, een prachtige site om te bezoeken. Op de foto een overzicht van de site.

'254496' door geervannesmeed '254496' door geervannesmeed

MexicoChiapas en Tabasco

MexicoChiapas en Tabasco

Canyon del Sumidero

geervannesmeed

Bij het plaatsje Chiapa de Corzo in de staat Chiapas,(ongeveer een uur rijden van San Cristobal), ligt de grootste canyon van Mexico; de “Canyon del Sumidero”. De Canyon is miljoenen jaren geleden uitgesleten door de woeste Río Grijalva, die in 1982 is getemd door de aanleg van de Chicoasen - dam. Bedoeld voor de opwekking van electriciteit. Je gaat gedurende ongeveer 1 uur met een snelle boot over het stuwmeer langs de tot 1000 m hoge en loodrechte rotswanden. Een indrukwekkende omgeving. Onderweg zie je vogels, zoals zwarte vale gieren, koereigers, zilverreigers, pinguïns, aalscholvers en krokodillen. Je mag, uit veiligheidsoverwegingen, niet meer tot bij de dam komen. De legende gaat dat de plaatselijke Indianen zich liever van deze rotswanden stortten dan zich over te geven aan de Spanjaarden, toen zij moesten accepteren dat de nederlaag tegen de Spanjaarden onvermijdelijk was.

'301472' door herman m '301472' door herman m

MexicoChiapas en Tabasco

MexicoChiapas en Tabasco

Angstsprong

herman m

De Cañon del Sumidero is een kloof van 15 km lengte, bestaande uit steile wanden van meer dan 1000 m hoog. Vroeger baande de Rio Grijalva zich op wilde wijze een weg door de Cañon, nu stroomt deze rivier veel rustiger vanwege het stuwmeer dat aan het eind van de kloof is aangelegd in1981. De Cañon heeft een prachtig landschap, vol mooie uitzichten. Op en langs het water zie je op verschillende plekken wilde dieren als krokodillen en apen. Ook is er een verscheidenheid aan vogels: aalscholvers,witte reigers en aasgieren. De hoogste rots is 1200 meter boven het water, terwijl de bodem 1000 meter dieper ligt! Geen goede plaats dus om van de rotsen te springen, wat de plaatselijke Chiapas indianen ooit deden als een zeer radicale oplossing ter voorkoming van het dreigende gevaar slaaf te worden van de Spaanse veroveraars. Hier denk je liever niet over na. Door het water dat van boven de rotsen naar beneden valt zijn prachtige korstmossen in levensgrote afmetingen gevormd. Door het bootje dat afstevent op de met korstmossen bedekte rotsen en de waterval, kun je de dimensies van het landschap goed afleiden. Een boottochtje door de Cañon is een leuke ervaring.

'435487' door nita92 '435487' door nita92

MexicoChiapas en Tabasco

MexicoChiapas en Tabasco

Agua Azul

nita92

Langs diverse waterterrassen stroomt het water van Agua Azul in de Mexicaanse deelstaat Chiapas naar beneden. Vanaf de parkeerplaats kun je de gehele waterstroom te voet naar boven volgen. Schijnt het zonnetje dan is het water mooi blauw van kleur. Het voert langs diverse uitzichtpunten waar je een blik op de prachtige natuur en de watervallen daar hebt. Een grote tegenvaller vond ik zelf dat het langs het pad naar boven een bonte kermis was van lokale restaurantjes en kraampjes. Gelukkig is dat op de foto niet te zien.

'459401' door ivonne '459401' door ivonne

MexicoChiapas en Tabasco

MexicoChiapas en Tabasco

Aqua Azul

ivonne

De watervallen van Aqua Azul zijn prachtig blauw van kleur. Het water stroomt in een flink tempo naar beneden maar als je er op de juiste plek ingaat zijn er diverse stukken waar je heerlijk in het water kunt afkoelen op een hete dag. De plek is ook erg geliefd onder de lokale bevolking dus voor het "mensjes kijken"kan ik het ook aanbevelen!

'165217' door Graaf '165217' door Graaf

MexicoChiapas en Tabasco

MexicoChiapas en Tabasco

Mooi meisje.

Graaf

Een van de vele Indiaanse kinderen in Zinacantan.

'514305' door sidonius '514305' door sidonius

MexicoChiapas en Tabasco

MexicoChiapas en Tabasco

Plastic soep, een...d

sidonius

Even een foto van een buitencategorie. Op dit moment is er de klimaattop in Parijs. Het is hard nodig om maatregelen te nemen tegen de opwarming van de aarde en milieuvervuiling in het algemeen. Tijdens onze reis langs de Maya hoogtepunten konden we ook een vaartocht maken over de Rio Grijalva, met de spectaculaire Canyon del Sumidero, watervallen en steile rotswanden (beschrijving uit de reisgids). Maar wat we ook tegenkwamen was een gigantische oppervlakte aan plastic soep, op een driesprong in de rivier. Hier komen alle plastic waterflesjes en ander wegwerpvuil bijeen, met het resultaat zoals je het op de foto ziet. Een drijvende vuilnisbelt. Het wordt "opgeruimd": je ziet een klein bootje met een paar mannen die bezig zijn met schepnetten de rommel op te vissen.....dit zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. Er is geen geld en vooral geen prioriteit om deze vuilnis grootscheepser aan te pakken. Er is nog veel werk te doen. Tip: koop geen kleine plastic flesjes water op reis, maar neem een refill mee en een zo groot mogelijke verpakking water om bij te vullen.

'299134' door herman m '299134' door herman m

MexicoChiapas en Tabasco

MexicoChiapas en Tabasco

Watergordijn

herman m

Cataratas de Agua Azul (Spaans voor "Watervallen van blauw water") zijn een reeks watervallen in de Mexicaanse deelstaat Chiapas. De watervallen liggen achter elkaar en het water stroomt van plateauvormige rivierbeddingen af. Het opspattende water vormt een soort transparant watergordijn. De grootste watervallen overbruggen een hoogteverschil van zo'n 6 meter. De naam "Agua Azul" refereert aan de kleur van het water. Buiten het regenseizoen heeft dit water een mooie aquamarijn kleur en een hoge concentratie mineralen. In de regentijd krijgt het water als gevolg van modderstromen een bruine tint. Ook dan is het een mooi spektakel om te zien. De watervallen liggen in het gebied van de Tzeltal, afstammelingen van de Maya’s. De Tzeltal heffen sinds 2006 tol bij de toegangsweg aan de passerende toeristen om wat aan het natuurverschijnsel te kunnen verdienen. Hun hoofdbestaan ligt overigens in de landbouw en handnijverheid.

'273960' door herman m '273960' door herman m

MexicoChiapas en Tabasco

MexicoChiapas en Tabasco

Tortilla’s bakken

herman m

Onder de categorie werken valt deze foto van een Mexicaanse vrouw, die in het stadje San Lorenzo Zinacantán tortilla’s aan het bakken is volgens een traditioneel procedé. In de Mexicaanse en Zuid-Amerikaanse keuken is een tortilla een soort ongezuurde pannenkoek. De traditionele tortilla wordt sinds Pre-Columbiaanse tijden gemaakt van maïsmeel. Het wordt gemaakt door de maïs in kalkwater te weken, waardoor de schilletjes loslaten, het te stampen en voor te koken, en vervolgens in een deeg te kneden dat masa nixtamalera genoemd wordt. Dan komt het platduwen in dunne stukken, en het bakken op een zeer hete comal, een soort lichte metalen bakplaat, zoals ook op de foto is te zien.Tortilla's worden normaal warm geserveerd en gegeten; als ze afkoelen worden ze rubberachtig en zijn ze minder lekker.

'417511' door ivonne '417511' door ivonne

MexicoChiapas en Tabasco

MexicoChiapas en Tabasco

San Juan Chamula

ivonne

De markt in San Juan Chamula is, net als de meeste markten, een geweldige plek om rond te struinen en te genieten van de lokale mensen (Indianen) en producten. Op de achtergrond zie je de kerk van het dorp met haar prachtige buitenkant, bijzonder interieur en geheel eigen tradities.

'409016' door Jenny '409016' door Jenny

MexicoChiapas en Tabasco

MexicoChiapas en Tabasco

Zinacantán

Jenny

In Mexico bezoeken we het plaatsje Zinacantán waar voornamelijk Tzotzil-indianen wonen, afstammelingen van de Maya's die Palenque en Yaxchilán bouwden. Ze zijn overwegend rooms-katholiek, maar met sterke elementen van de oude Mayareligie. De ambachtelijke producten van dit dorp zijn weefsels, brokaat en borduurwerk. Het wordt ten zeerste afgeraden mensen zonder toestemming te fotograferen, het merendeel wil absoluut niet op de gevoelige plaat worden vastgelegd. Gelukkig krijg ik van deze twee goedlachse meisjes toestemming.

'501890' door Jeanne '501890' door Jeanne

MexicoChiapas en Tabasco

MexicoChiapas en Tabasco

Kleine spruit

Jeanne

Zinacantan is een bergdorpje in de hooglanden van de Mexicaanse staat Chiapas. Zo te zien heeft de mama van de kleine spruit even geen tijd voor haar, er was n.l. belangstelling voor de handgemaakte ceintuurs die ze bij zich had voor de verkoop!

'520873' door Jeanne '520873' door Jeanne

MexicoChiapas en Tabasco

MexicoChiapas en Tabasco

Indianencultuur

Jeanne

Vanuit San Christobal de Las Casas bezoeken wij de plaats Zinacantan. Het is zondagmorgen en de kerk is net uit. Mensen komen mooi aangekleed naar buiten en wachten op elkaar om een praatje te maken. Dit is het gebied waar de meeste indianenstammen leven volgen de eeuwenoude tradities. Boeren werken hier volgens de maya-kalender, de regengod Chac wordt nog steeds aanbeden en het sjamanisme is de belangrijkste religie. Deze dames lieten zich wel fotograferen maar keken bewust niet in de lens.