Mexico

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Mexico image

San Cristóbal de Las Casas no es un lugar seguro para las mujeres

Mexico
Noord en Midden Amerika
Geo

San Cristóbal de Las Casas no es un lugar seguro para las mujeres

San Cristóbal de Las Casas no es un lugar seguro para las mujeres



1 Jun, 2018  en Pronunciamientos por Frayba Comunicación



San Cristóbal de Las Casas is geen veilige plek voor vrouwen



Vrouwen worden lastiggevallen, verdwijnen, worden verkracht en vermoord



Persbericht



De Mexicaanse staat is op zijn drie niveaus te toegeeflijk en zo medeplichtig aan het groeiend geweld tegen meisjes, adolescenten, volwassen vrouwen en ouderen die in deze gemeente wonen of doorreizen.



In Chiapas zijn van 2017 tot nu 57 gevallen van verdwenen meisjes en adolescenten geregistreerd.



San Cristóbal de Las Casas, Chiapas op 31 mei 2018, - Meer dan een jaar na het melden van het geweld tegen vrouwen in de gemeente, gaan wij vrouwen door zonder minimale veiligheidsvoorwaarden die ons leven en onze integriteit garanderen. In de laatste maand waren er twee femicides die ongestraft bleven.



Op 24 april, in de buurt van de kolonie La Isla en Barrio de Mexicanos, vonden ze het lichaam van een vrouw die slachtoffer was van femicide, met tekenen van fysiek geweld en seksueel misbruik. De autoriteiten hebben geen onderzoek voor verkrachtingen toegepast en ook geen maatregelen genomen om de daders te identificeren.



Een tweede femicide vond plaats op 9 mei in de Colonia Nueva Maravilla. María de los Ángeles, een 14-jarige tiener, woonde in de wijk San José Buena Vista, ten noorden van de stad, en was een student aan de "General Miguel Utrilla" middelbare school, gelegen in de wijk Prudencio Moscoso.



In beide gevallen werden de slachtoffers gecriminaliseerd in sociale netwerken, journalistieke aantekeningen en getuigenissen van inwoners van de buurten.



De constante criminalisering van de slachtoffers versterkt alleen het geweld waarin vrouwen leven en verzuimt om de agressors als gewelddadige en machomannen aan te wijzen. San Cristóbal de Las Casas "Magische stad" is geen uitzondering, hier is sprake van een proces van normalisatie, naturalisatie en onzichtbaarheid van geweld tegen vrouwen. Alleen in de laatste maanden (van januari tot heden) zijn er 14 femiciden geweest, hoewel een groot aantal wordt beschouwd als gewelddadige sterfgevallen, niet als femiciden. Deze worden toegevoegd aan de ernstige uitingen van seksistisch geweld die variëren van bedreigingen, aanrandingen, opzettelijke verwondingen, moorden, verdachte sterfgevallen en ontvoeringen in verschillende delen van de staat.



Ondanks het feit dat ze het signaleren van gendergeweld hebben beloofd, voor de gemeente San Cristóbal de Las Casas, blijven er tekortkomingen bestaan die een schending van de rechten van de vrouw vormen. De gerechtelijke autoriteiten weigeren om met een gender perspectief te werken om meisjes, jongens en vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld toegang tot de rechter te verschaffen. Ze zijn ook nalatig in hun verplichting om te handelen op basis van het hogere belang van kinderen dat is vastgelegd in de grondwet, de algemene wet op de rechten van meisjes, jongens en adolescenten en het gebruik van internationale instrumenten.



We hebben herhaaldelijk aan de kaak gesteld dat, met het oog op de alarmerende toename van verdwijningen in de staat, de implementatie van de Amber Alert en de preventiemechanismen in het geval van verdwenen meisjes of adolescenten voortdurend worden vertraagd onder macho redeneringen zoals "zij vertrok met de vriend" Uitingen van seksistische beoordeling, zoals deze, uitgeoefend door instellingen en ambtenaren, hebben rechtstreeks invloed op waardigheid en integriteit en slachtoffer ontkenning van meisjes, jongens, adolescenten en vrouwen die hun recht op toegang tot de rechter willen uitoefenen.



Wij veroordelen de ontvoering van Pascuala de la Cruz Pérez, 17, uit de gemeente Huixtán, evenals het onvermogen van het openbaar ministerie van de Staat om de zaak te onderzoeken en op te klaren.



Het is meer dan zorgelijk dat door de regering van Chiapas, politieke partijen,en de huidige gemeenteraad, uitgevoerde acties, die betrekking hebben op de ernstige tekortkoming van de Mexicaanse staat in zijn plicht om geweld tegen vrouwen, te voorkomen en te bestraffen, worden gekenmerkt door reclame, manipulatie en gebruik van vrouwen via welzijnsprogramma's.



Wij achten het van het grootste belang dat vrouwen en de bevolking in het algemeen op de hoogte blijven van de acties die worden ondernomen om geweld tegen vrouwen te voorkomen en te bestraffen. Dit houdt ook in dat het gebruik van gender waarschuwing voor verkiezingsdoeleinden moet worden afgewezen omdat het niet de bedoeling is om secretarissen, gouverneurs, plaatsvervangers, senatoren of gemeentepresidenten op politiek gebied te positioneren die niet geïnteresseerd zijn in het leven van vrouwen.



Het Colectief "We schreeuwen tegen intimidatie", de populaire campagne tegen geweld tegen vrouwen en feminicide in Chiapas, de organisaties en bezorgde mensen die in deze stad wonen, we klagen aan dat ze ons in San Cristóbal de Las Casas lastigvallen, ontvoeren, verkrachten en vermoorden.          Bron CDH Fray Bartolome de Las Casas      vervolg blog 2