Mexico

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Mexico image

Regina Martínez, straffeloosheid doodt

Mexico
Noord en Midden Amerika
Geo

Regina Martínez, straffeloosheid doodt

Regina Martínez, straffeloosheid doodt



8 May, 2018 en Artículos por Frayba Comunicación



 



Regina Martinez is een voorbeeld van een grote misdaad die de afgelopen jaren in Mexico is gepleegd: ze werd vermoord omdat ze haar werk goed deed. Ze werd vermoord omdat ze een journalist was, een eerlijke verslaggever. Ze werd vermoord omdat ze haar overtuiging had gevolgd dat het de plicht van journalisten is om te proberen de waarheid van de feiten te achterhalen en te publiceren.



 



Het idee dat Regina van journalistiek had als een beroep en als een roeping , was het feit dat een verslaggever geen schema heeft omdat de relevante feiten het niet hebben, ze kunnen op elk moment gebeuren. De ethiek van Regina was het feit dat het inkomen van de journalisten en hun voordelen zouden moeten worden verstrekt door hun werkgevers, de bedrijven waarvoor zij werkten, en niet door enige overheid. Professionele onafhankelijkheid ten opzichte van de overheid was voor Regina Martínez een niet-onderhandelbare waarde



 



Haar leven was eenvoudig, sober, volledig toegewijd aan haar werk als journalist: de kranten lezen, naar de radio luisteren en het nieuws op de televisie bekijken, haar e-mail checken, naar haar bronnen gaan, de hele middag lang teksten schrijven, met lange afschriften, de dagen bezet, het leven van Regina



 



Haar onrechtvaardige dood, tot op de dag van vandaag ongestraft, is niet tevergeefs. Zeker, die waarden die haar leven en roeping als verslaggeefster hebben veranderd: het recht om te weten, te informeren, vrijheid van meningsuiting, zijn waarden die kunnen leiden tot een meer rechtvaardige en democratische samenleving in de toekomst. Dat is de reden waarom Regina Martínez werd vermoord, omdat er krachtige belangen zijn in ons land, en niet alleen in de staat Veracruz, voor wie al die democratische waarden, rechten en vrijheden en, natuurlijk, de mensen die hen verdedigen en ze vertegenwoordigen, in de weg staan, Regina's vrijheid om hen te informeren zat in de weg en ze besloten, het obstakel te verwijderen, maar als er gerechtigheid is, zullen nieuwe generaties jonge verslaggevers en communicatoren die waarden opnemen: het sobere werk van informeren en communiceren en alles riskeren om de waarheid te publiceren, wat stoort, wat burgers nodig hebben en waarop we het recht hebben om het te weten.



 



Om deze en vele andere redenen, kunnen we Regina Martinez niet vergeten, of stoppen met het eisen van gerechtigheid voor haar.



 



Cinema Debate Frayba nodigt je uit om de documentaire te bekijken: Regina Martínez, straffeloosheid doodt. Een productie van artikel 19. Dinsdag 8 mei om 18.00 uur in Kinoki, San Cristóbal de Las Casas, Chiapas. We zullen worden vergezeld door de journalist Ángeles Mariscal.



Javier Hernández Alpízar



Foto en tekst met uitdrukkelijke toestemming:



El fuente          de bron van dit artikel.



El Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de Las Casas, A.C., (Frayba)



Centrum voor de rechten van de mens. Fray Bartolomè de Las Casas, Centraal America



(Frayba)



Dirección Adres



Calle Brasil 14

Barrio Méxicanos

29240 San Cristóbal de Las Casas

Chiapas, México



email:



solidaridad@frayba.org.mx