Acapulco wil af van eiergeur image
Jan-Petra

Acapulco wil af van eiergeur

De Mexicaanse president Felipe Calderón wil 44 miljoen euro investeren om Acapulco in zijn oude glorie herstellen. De ernstig vervuilde stranden van de trekpleister zijn de stad een doorn in het oog.

Met de investering wil Calderón de riolering in Acapulco aanpakken. Door de explosieve bevolkingstoename en de komst van vele luxe resorts, die massa's toeristen aantrekken, is er een ernstig afvalwaterprobleem ontstaan.

Constante eiergeur
De resorts van Acapulco worden jaarlijks door zes miljoen toeristen bezocht. Nauwelijks behandeld afvalwater stroomt van de riolering rechtstreeks in de beroemde baai. De gevolgen zijn desastreus. Elke seconde stroomt 1700 liter afvalwater naar de oceaan. De zee heeft een bruinige kleur en schuimt op sommige plekken. Ook hangt er constant een eiergeur over het centrale plein van de haven.

Grauwer en grijzer
Toerisme is een van Mexico's grootste economische motors en Calderón beloofde in zijn verkiezingscampagne van 2006 de Pacifische kust op te knappen. Was Acapulco vroeger de speeltuin voor de rich and famous, waaronder Frank Sinatra en Rita Hayworth, nu is de stad een grauwe bedoeling.

Watertekort in arme wijken
Het ontbreken van goede waterinfrastructuur betekent dat arme families in de stad te maken hebben met een watertekort, terwijl buitenlandse toeristen zich nog een keer omwentelen in bubbelbaden en zwembaden bij de resorts aan de kust.

Verbeteren levenskwaliteit
Calderón zegt dat hij schoon water naar de arme wijken wil brengen door de afvoer, riolering en zuiveringsinstallaties van de stad te verbeteren. 'Het is een essentiële stap om de levenskwaliteit van plaatselijke bewoners en van de meer dan zes miljoen toeristen te verbeteren', verklaarde hij.