Onbekende droomplekken van de Mexicaanse Yucatán image
Lkoedam

Onbekende droomplekken van de Mexicaanse Yucatán

De Yucatán mag dan wel een van de meest toeristische stukjes van Mexico zijn, het heeft nog lang niet al zijn geheimen prijsgegeven.

De imposante ruïnes van de Mayastad Calakmul. Foto: Beto Adame.
De imposante ruïnes van de Mayastad Calakmul. Foto: Beto Adame. (© Columbus Travel 2015)


Het Mexicaanse schiereiland Yucatán – bestaande uit de deelstaten Campeche, Quintana Roo en Yucatán – is en blijft een magisch stukje aarde, vol Mayaruïnes, dichte jungle en fabelachtige stranden. Te toeristisch? Niet als je weet waar je moet zijn. Vuistregel: vermijd als je nog iets van het authentieke Mexico wilt proeven de all-inclusive resorts rondom Cancún en Playa del Carmen (maar blijf in laatstgenoemd oord gerust even hangen voor een wild weekend uit of een ongegeneerde uitspatting tussen de beautiful people). Daarbuiten is het nog steeds verrassend eenvoudig buiten de gebaande paden te treden. Dit zijn onze favoriete tips:



Beklim een Mayatempel bij maneschijn



Als het volle maan is, kun je bij de imposante ruïnes van de Mayastad Calakmul proberen een wacht zover te krijgen dat hij je ’s nachts het terrein op laat. Dat is officieel niet toegelaten dus wees voorzichtig en vriendelijk. Vanwege zijn afgelegen locatie trekt Calakmul weinig bezoekers en is een bezoek in de vroege ochtend een goede tweede.



Zwem met walvishaaien 



Bij het eilandje Holbox kun je van juni tot augustus zwemmen met de grootste vissen ter wereld. Het zijn planktoneters, dus het is volstrekt ongevaarlijk. Te regelen op het eiland zelf. Als je geen eigen vervoer hebt, kun je ook ingaan op het goedkoopste aanbod van touroperators in Playa del Carmen; reken op € 100.



Zie een schildpad in trance



Akumal is een van de beste plekken in Mexico om reuzenschildpadden te zien. Van mei tot september komt een groot aantal van hen in het holst van de nacht aan land om eieren te leggen. Eenmaal bezig raken ze in trance, waardoor je ze kunt benaderen zonder ze te storen.



Bezoek een yoga retreat



In Tulum wordt in vrijwel alle hotels en lodges in de Zona Hotelera een vorm van yoga aangeboden. Als je zelf aan de slag wilt, kun je het best zo ver mogelijk zuidwaarts lopen totdat je het strand helemaal voor jezelf hebt. Een van de beste yogaplekken is de Uno Astrolodge, dat na de ochtendsessie een verrukkelijk ontbijt serveert.



Duik in cenotes



Deze natuurlijke waterpoelen, die je door heel Yucatán vindt, bieden vrijwel allemaal toegang tot een onderaards rivierensysteem waarin je een duik kunt nemen. Vraag een Maya om hulp als je een afgelegen cenote in wil



Duik de sauna in



Temazcales, de traditionele zweethutten van de Maya’s, worden nog steeds gebruikt voor zuiveringsrituelen. Vermijd de toeristische versie in de hotels en vraag rond naar een echte temazcalero in een dorp in het binnenland van de Yucatán, liefst eentje met minstens vijf jaar ervaring, die je door het ritueel kan loodsen.



Kajak langs Mayaruïnes



De oude handelsroutes van de Maya’s zijn nog steeds zichtbaar in het natuurreservaat Sian Ka’an, een uitgestrekt mangrovegebied aan de zuidkust van de Yucatán. Bij het Centro Ecologico Sian Ka’an kun je een boot of kajak regelen voor een tocht door het mangrovestelsel, waarbij je op kleine verlaten tempeltjes stuit.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)