Cancún bezit gestolen zand image
Wolkje

Cancún bezit gestolen zand

Een Mexicaans hotel zou illegaal zand op een strand gedumpt hebben. Toeristen die op het populaire strand van badplaats Cancun lagen, zijn door gewapende soldaten weggejaagd. Het strand is vervolgens hermetisch afgesloten, zodat de autoriteiten verdere stappen kunnen ondernemen.

Door orkaan Wilma in 2005 zijn de stranden van het populaire Cancún zwaar verontreinigd. De Caribische stranden zijn de verwoesting niet meer te boven gekomen, ondanks een miljoenen kostend herstelplan van de Mexicaanse regering. Het zand spoelde gewoon weer weg, waarna er illegale pogingen kwamen om zand te winnen.

Beschuldigingen

Vijf personen zijn opgepakt omdat ze zand van de zeebodem met pompen naar het strand voerden. Verder wordt het hotel ervan beschuldigd met een soort kunstmatige dam te verhinderen dat 'hun' zand naar de naburige stranden kan verplaatsen. 'Het hotel dat illegaal zand ophoopte, bedroog de toeristen door reclame te maken: "Kom naar ons, wij hebben zand, de andere hotels niet.",' aldus een advocaat van de Mexicaanse milieubescherming.

Excuses

De weggejaagde toeristen zijn woedend. 'Ze beloofden ons een strand en nu mogen we er niet eens op', aldus een boze gedupeerde. 'De militaire overval was ook heel intimiderend.'. De Mexicaanse autoriteiten betreuren de ingreep. De regering laat weten al aan projecten te werken om op een ecologisch verantwoorde manier de stranden rond Cancún te herstellen.


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.