Mexico Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Varkensgriep verspreidt zich

Gepubliceerd: 28 apr 2009
0

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders af om naar Mexico te reizen, tenzij de reis essentieel is. Dit in verband met de varkensgriep die in dat land ontstaan is.

Het ministerie geeft dit advies nadat gisteren de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangaf dat er een verhoogde kans is op een pandemie, nu er mens-op-mens besmetting geconstateerd is. Ook heeft de WHO het alarmniveau verhoogd van 3 naar 4. Dit niveau houdt in dat er een sterke stijging is van het risico van een pandemie van de varkensgriep. Het niveau kan hooguit oplopen tot 6. De WHO zou vandaag bijeenkomen in Genève, maar vanwege de ernst van de situatie werd dat vervroegd naar gisteren.

Besmetting wereldwijd
In Mexico zijn er waarschijnlijk 152 mensen overleden aan de griep. Daarnaast zijn er in de Verenigde Staten 44 mensen besmet en in Canada zes. In Nieuw-Zeeland hebben tien studenten en hun onderwijzer het virus in Mexico opgelopen. Ze zijn onder behandeling van medicijnen en reageren hier goed op. Naast deze mensen hebben mogelijk nog 43 mensen in Nieuw-Zeeland de varkensgriep. In Australië zijn er wellicht zeventig besmette mensen en vandaag is ook bekendgemaakt dat er in Israël één man besmet is geraakt.

Binnen Europa zijn er in totaal vier mensen besmet, afkomstig uit Spanje en Schotland. In Frankrijk is wellicht één vrouw besmet, maar de testresultaten zijn nog niet bekend. Deze vrouw keerde onlangs terug uit Mexico. Ook in Engeland is mogelijk een Canadese vrouw besmet met het virus.

Tot nu toe lijken de besmettingen buiten Mexico minder heftig te zijn. Het is nog niet bekend wat hier de reden van is. Een vaccin tegen het virus bestaat nog niet, maar in Amerika zijn ze bezig met het ontwikkelen hiervan. Mensen kunnen gewoon varkensvlees blijven eten als het gebraden wordt bij een minimum temperatuur van 70 C. Er zijn namelijk geen bewijzen dat het virus wordt doorgegeven door het eten van besmette dieren.

H1N1
De varkensgriep is een influenza A-virus van het subtype H1N1. De benaming van het virus kan verwarrend zijn, want het is een combinatie van de varkensgriep, vogelgriep en de menselijke griep. Een dergelijke combinatie is nooit eerder voorgekomen. Het gevaarlijke aan dit virus ten opzichte van de vogelgriep is dat dit virus wél wordt doorgegeven via mensen. Daarentegen is de griep goed te behandelen met het medicijn Oseltamivir.

Er zijn in Nederland nog geen gevallen van besmetting bekend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken vindt het echter belangrijk dat Nederlanders die sinds 17 april zijn teruggekeerd uit Mexico en klachten hebben, zich melden bij hun huisarts. De klachten zijn vergelijkbaar met gewone griepverschijnselen zoals hoesten, rillingen, keelpijn, koorts en vermoeidheid.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Mexico artikelen
Reisnieuws
10x de coolste rooftopbars van de wereld

08 jul 2017, Cocktails, mooie mensen en spectaculaire uitzichten. What’s not to like?! Rooftopbars schieten wereldwijd als paddenstoelen uit de grond. Wij selecteerden de indrukwekkendste.

0
Reportage
5 heerlijke stranden voor op je bucketlist

01 jun 2017, Sommige stranden zijn niet alleen lekker maar ook onvergetelijk. Onze favoriete vijf relaxplekken aan zee op een rijtje. Waar ben jij al geweest?

0
Reisnieuws
15 etiquetteblunders op reis en hoe je ze voorkomt

03 mei 2017, In sommige landen is slurpen de normaalste zaak van de wereld. Maar brood in je soep dopen ho maar! Het moge duidelijk zijn, etiquetteregels verschillen behoorlijk per land. Met deze traditionele tips ga je op tussen de locals. Al zien ze onze ove...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.