Agua Azul

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Agua Azul image

Eerbetoon aan Agua Azul

Agua Azul
Mexico
Henkencaro

Eerbetoon aan Agua Azul

Tot mijn grote verbazing is op deze site nog geen enkele tip of blog gewijd aan de Agua Azul watervallen. En dat terwijl ze zo bijzonder zijn! Dus bij deze: mijn eerste blog, een eerbetoon aan Agua Azul.

In april 2013 maakten wij een rondreis door Mexico, Guatemala en Belize. Na een bezoek aan de mayaruïnes in Chichen Itza en Palenque was het tijd om te genieten van de prachtige natuur. Een eerste poging daartoe was niet echt gelukt. We wilden namelijk bij Celestun de vele flamingo's bewonderen. Helaas hebben wij tijdens onze boottocht over het meer slechts twee flamingo's ontdekt, en die waren nog niet eens roze! Aan de andere kant: de andere mensen op de boot waren van mening dat er geen enkele flamingo te zien was...

Nu dus een nieuwe poging om de schoonheid van Mexico te ontdekken. Bij het boeken van onze reis hadden we al een excursie naar de watervallen van Misol-Ha en Agua Azul bijgeboekt. We werden 's morgens al vroeg opgehaald met een mini-van bij ons hotel. Vervolgens moesten we ergens anders overstappen op een andere mini-van, waarin nog vijf andere mensen zaten die de watervallen gingen bezoeken. Er was precies genoeg plaats voor iedereen, en onze backpacks werden vastgebonden op het dak.

Na ongeveer een half uurtje rijden komen we bij de eerste stop aan, de waterval Misol-Ha. Er is nog even wat onduidelijkheid over de betaling van de excursie. De chauffeur wil nog geld zien, terwijl wij al hebben betaald. Met behulp van een van de anderen in de bus kunnen we gelukkig duidelijk maken hoe het zit. Toch lastig als de chauffeur geen Engles spreekt en wij nauwelijks Spaans!

Op naar de waterval. We lopen een pad af en horen de waterval al voor we hem zien. Deze waterval valt van een hoogte van ongeveer 30 meter naar beneden. Omdat wij de waterval in de droge tijd bezoeken, is deze niet zo indrukwekkend. In de regentijd is de waterval 2 x zo breed. Leuk is wel dat je achterlangs de waterval kunt lopen. Je kunt ook nog een duik nemen in het water maar de tijd is beperkt en wij moeten zo het busje weer in. Zwemmen doen we wel bij de volgende stop, Agua Azul!

Na nog een half uurtje rijden, parkeert de chauffeur zijn busje op een parkeerterrein. Overal om ons heen zien we busjes en restaurantjes. De bus blijft staan, met onze tassen nog op het dak, en wij lopen naar de watervallen. Spannend, zal het water net zo mooi blauw zijn als op de plaatjes? Ja hoor, het is schitterend. Nu is het weer een voordeel dat we in het droge seizoen reizen. In de regentijd schijnt het water bruin en modderig te zijn, nu is het prachtig! Het water is rijk aan mineralen en daarom zo mooi blauw. We hebben nog nooit eerder zulk prachtig blauw water gezien!

We besluiten eerst het pad omhoog te volgen. En dat is in de hitte nog een hele klim. Langs het pad staan overal kraampjes met fruit, drankjes en souvenirs. We worden herhaaldelijk aangesproken door de verkopers maar we lopen stug door. Van bovenaf blijken we een mooi uitzicht te hebben over de watervallen. Over een afstand van 2 km stroomt de rivier trapsgewijs omlaag. Overal zie je kleine kalkstenen poeltjes met helder blauw water.

Na even te hebben genoten van het uitzicht, gaan we snel naar beneden. Tijd voor een verfrissende duik! Onderaan de rivier kun je het water in. Er liggen behoorlijk wat stenen dus het is uitkijken geblazen. Hier te kunnen zwemmen met achter je de mooie blauwe watervallen is een unieke belevenis! We genieten volop. Omdat elke beschrijving de werkelijkheid tekort doet, heb ik voor de beeldvorming enkele foto's bijgevoegd.

Na een uurtje eten we nog wat bij een restaurantje, maken nog wat laatste foto's en dan stappen we weer in onze minibus. Wij gaan verder richting San Cristobal de las Casas, de andere toeristen terug naar Palenque. Wij moeten dus overstappen op een lijnbus. En hoe gaat dat in Mexico? De chauffeur zet zijn bus aan de kant, in een bocht op een bergweg. Wij moeten uitstappen, onze backpacks worden losgemaakt en de chauffeur loop de bocht om... We kijken elkaar eens aan, vreemd. Dan komt de bus, de chauffeur gaat op de weg staan en laat de bus stoppen. Snel moeten we onze backpacks in de laadruimte van de bus gooien en zelf instappen. Nog voor we zitten is de bus alweer verder gereden. Tijdens de rit genieten we na van de werkelijk prachtige watervallen die we vandaag hebben gezien. Op naar een nieuw avontuur in San Cristobal!

Foto's

c3d66.jpg
c3d66.jpg
Henkencaro
574fc.jpg
574fc.jpg
Henkencaro
84155.jpg
84155.jpg
Henkencaro