Oost Jamaica

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het mysterie van de “Blue Lagoon”

Oost Jamaica,
Jamaica


In februari 2018 waren mijn vrouw en ik in Jamaica voor een fotoshoot in opdracht van Tourist Board Jamaica en de Hilton Group. Er was een uitgekiend programma samengesteld wat ik graag met jullie wil delen.

Jamaica is namelijk een eiland wat uitermate goed zelfstandig is te bereizen. Op het vliegveld hadden we een auto gehuurd en reden naar Jewel Grande Resort & Spa in Montego Bay. Dit nieuwe hotel is onderdeel van de Hilton Group en slechts 10 minuten verwijdert van het vliegveld. Na 2 overnachtingen zijn we vertrokken naar het westen van het eiland, richting Negril. Een rit van 2,5 uur. Hier hebben we voor het eerst kennis gemaakt met het relaxte Jamaica. Zoals een sunset bij Ricks Café en genieten van de klifduikers die van grote hoogtes de zee in duiken.

Na 3 dagen ging de reis Oostwaarts via Montego Bay naar Ocho Rios. Na een geweldige mooie, 4 uur durende, roadtrip langs de kust arriveerden we bij ons hotel. Van hieruit kan je prachtige uitstapjes doen naar Dunns River Falls en Fern Gully. Ook hier zijn we weer 2 overnachtingen gebleven om daarna richting Port Antonio te rijden. De weg wordt die kant op steeds slechter (veel kuilen) maar ook steeds groener en bergachtig! Onderweg kan je Fire Fly, Somerset Falls en Rio Vista Mar aandoen als je wil.

Persoonlijk vind ik deze hoek het mooiste stuk van Jamaica. De volgende ochtend hadden we een fotoshoot bij Reach Falls, een uurtje rijden van Port Antonio. Wat een goddelijke plek is dat zeg. Een absolute aanrader!

De daarop volgende dag hebben we genoten van het mooiste strand van Jamaica: “Frenchman’s Cove”. De locatie is prachtig, een riviertje mondt uit in de zee. Je kan heerlijk zwemmen aan de oevers van het riviertje waar het water koeler is dan in de zee.

Na de lunch bezochten we Monkey Island en de Blue Lagoon waar in 1980 de gelijknamige film is opgenomen met in de hoofdrollen Brooke Shields en Christopher Atkins. We hebben daar een raft gehuurd en ons langs de mooiste plekjes laten varen. We luisterden naar de sappige verhalen van onze gids over de bijzondere plekken rondom de Blue Lagoon.

Dit was tevens onze laatste dag in Port Antonio. De volgende dag zijn we terug gereden naar Montego Bay waar we nog een overnachting hadden in Jewel Grande Resort & Spa. Dat was het einde van een prachtige week op Jamaica. Het eiland van reggea, zon, zee en héél veel lekker eten en drinken.

Toen we weer in het vliegtuig zaten richting Amsterdam liet ik mijn gedachten nog eens gaan over het fenomeen “Blue Lagoon” Ik ben namelijk op diverse plekken geweest waarbij men claimt dat de Blue Lagoon daar is gefilmd?! Maar is dat ook werkelijk zo?

Reden voor mij om thuis eens uit te zoeken hoe dat nou precies zit. Deze relatief makkelijke vraag laat zich echter iets moeilijker beantwoorden.

Zo is op Nanuya Levu, een eiland dat bij Fiji hoort, de film grotendeels opgenomen. Het eiland is uitgekozen vanwege de vele flora & fauna en de mooie blauwe zee. Dit creëerde de ideale setting. Maar ook Saona Island in de Domincaanse Republiek en Olüdeniz Beach aan de Lycische kust van Turkije zijn bekend als filmlocatie voor de Blue Lagoon?!

De film én titel spreken blijkbaar zó tot de verbeelding dat iedere scène uit deze film, opgenomen op welke plek dan ook, lokaal wordt geclaimd als dé belichaming van de Blue Lagoon.

En zo heeft de ultieme vakantie op de ideale bestemming, inclusief de bijbehorende romantiek en avontuur, een naam gekregen.. De Blue Lagoon.

Ik ben benieuwd of jullie ook plaatsen hebben bezocht die pretenderen als filmset te hebben gediend voor de Blue Lagoon. Het zou wel eens een interessante lijst kunnen worden…