Ocho Rios

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ocho Rios image

Klein, klein kleutertje...

Ocho Rios
Jamaica
Lemurgirl

Klein, klein kleutertje...

Ken je de regel van de 3 r-en, die zo belangrijk is bij de opvoeding van kinderen? Rust, reinheid en regelmaat....
Op Jamaica staan ze ergens anders voor: reggae, relax en... rum. Yeah, mon. Deze uitspraak vliegt je geregeld om de oren. In eerste instantie denken we dat de Jamaicanen dit zeggen om ons, toeristen, een plezier te doen. Om je het echte Jamaicaanse gevoel te geven. Maar tijdens een rondrit over het eiland geeft onze gids, die trouwens goed Nederlands spreekt, ons taalles en we leren dat dit toch echt Jamaicaans is.... 'Are you okay, my boss?', 'Yeah, mon!', 'It's good weather', 'Yeah, mon'......
Net als het woordje 'irie', je hoort en ziet het overal, maar wat het betekent...? 'That's a nice lady, she's irie!', 'How do you like Jamaica?', 'Irie!'. En wist je dat 'Me wanna yam' 'ik heb trek/ik wil eten' betekent? Tot zover de taalles.

Tijdens de rondrit bezoeken we een kleuterschooltje. Onze gids sponsort dit schooltje, samen met een aantal collega's van haar, zodat een aantal van de armste kinderen toch naar school kunnen, een uniformpje hebben en natuurlijk ook te eten krijgen op school (komen die 3 Oer-Hollandse r-en toch weer om de hoek kijken).
Het is duidelijk dat die kleintjes het wel gewend zijn dat er toeristen over de vloer komen. Als wij binnenkomen, zitten ze net lekker met z'n allen te eten. Foto's maken is geen probleem en in eerste instanties reageren ze niet echt. Alhoewel, die ene mevrouw heeft wel een hele grote camera. En daar zit ook nog eens een raar groot ding bovenop waar licht uit komt. Die mevrouw zet een verlegen lachend jochie op de foto en laat dan aan dat kereltje zien hoe hij op de foto staat. Binnen no time zijn de kinderen hun rijst met kerrie vergeten. Dat is leuk, je kunt jezelf zien. En omdat die ene camera het grootste is, trekt die natuurlijk de meeste aandacht. Al snel staan er een stuk of zes kleutertjes om die mevrouw heen en stuk voor stuk willen ze graag zien hoe ze op de foto staan. Ze giechelen, wijzen en lachen hun klasgenootjes uit om de manier waarop ze op de foto staan. De mevrouw moet haar camera stevig vasthouden, want ze lopen er allemaal aan te sjorren. Echter, 1 klein meisje met vlechtjes blijft stug dooreten. Wat kan het haar toch schelen, al die rare toeristen. Volgende week stopt er weer zo'n busje met van die rare witte lui die haar op de foto willen zetten. Laat mij maar eten, denkt ze...... En eigenlijk heeft ze groot gelijk. Eet smakelijk, meid.

Maar weet je wat het is? Ze zijn zo vertederend, zo mooi en zo puur natuur..... Vooral dat meisje.... Laat haar blijven zoals ze is en niet veranderen in een Naomi Campbell (die ook Jamaicaanse is!) die mensen die niet haar zin doen, met een telefoon om de oren slaat!

In de bus heb ik nog heel wat vette vingertjes van de camera moeten poetsen. :-)

Foto's

b7fef.jpg
b7fef.jpg
Lemurgirl