Ocho Rios reisblogs

Klein, klein kleutertje...

Lemurgirl was er (tot 05 mrt 2010) Gepost op 08 apr 109 reacties

Ken je de regel van de 3 r-en, die zo belangrijk is bij de opvoeding van kinderen? Rust, reinheid en regelmaat....
Op Jamaica staan ze ergens anders voor: reggae, relax en... rum. Yeah, mon. Deze uitspraak vliegt je geregeld om de oren. In eerste instantie denken we dat de Jamaicanen dit zeggen om ons, toeristen, een plezier te doen. Om je het echte Jamaicaanse gevoel te geven. Maar tijdens een rondrit over het eiland geeft onze gids, die trouwens goed Nederlands spreekt, ons taalles en we leren dat dit toch echt Jamaicaans is.... 'Are you okay, my boss?', 'Yeah, mon!', 'It's good weather', 'Yeah, mon'......
Net als het woordje 'irie', je hoort en ziet het overal, maar wat het betekent...? 'That's a nice lady, she's irie!', 'How do you like Jamaica?', 'Irie!'. En wist je dat 'Me wanna yam' 'ik heb trek/ik wil eten' betekent? Tot zover de taalles.

Tijdens de rondrit bezoeken we een kleuterschooltje. Onze gids sponsort dit schooltje, samen met een aantal collega's van haar, zodat een aantal van de armste kinderen toch naar school kunnen, een uniformpje hebben en natuurlijk ook te eten krijgen op school (komen die 3 Oer-Hollandse r-en toch weer om de hoek kijken).
Het is duidelijk dat die kleintjes het wel gewend zijn dat er toeristen over de vloer komen. Als wij binnenkomen, zitten ze net lekker met z'n allen te eten. Foto's maken is geen probleem en in eerste instanties reageren ze niet echt. Alhoewel, die ene mevrouw heeft wel een hele grote camera. En daar zit ook nog eens een raar groot ding bovenop waar licht uit komt. Die mevrouw zet een verlegen lachend jochie op de foto en laat dan aan dat kereltje zien hoe hij op de foto staat. Binnen no time zijn de kinderen hun rijst met kerrie vergeten. Dat is leuk, je kunt jezelf zien. En omdat die ene camera het grootste is, trekt die natuurlijk de meeste aandacht. Al snel staan er een stuk of zes kleutertjes om die mevrouw heen en stuk voor stuk willen ze graag zien hoe ze op de foto staan. Ze giechelen, wijzen en lachen hun klasgenootjes uit om de manier waarop ze op de foto staan. De mevrouw moet haar camera stevig vasthouden, want ze lopen er allemaal aan te sjorren. Echter, 1 klein meisje met vlechtjes blijft stug dooreten. Wat kan het haar toch schelen, al die rare toeristen. Volgende week stopt er weer zo'n busje met van die rare witte lui die haar op de foto willen zetten. Laat mij maar eten, denkt ze...... En eigenlijk heeft ze groot gelijk. Eet smakelijk, meid.

Maar weet je wat het is? Ze zijn zo vertederend, zo mooi en zo puur natuur..... Vooral dat meisje.... Laat haar blijven zoals ze is en niet veranderen in een Naomi Campbell (die ook Jamaicaanse is!) die mensen die niet haar zin doen, met een telefoon om de oren slaat!

In de bus heb ik nog heel wat vette vingertjes van de camera moeten poetsen. :-)

Lemurgirl Positie 142 (7491 p.) Lid sinds 10-11-2008 Foto's en tips: 126 Blogs: 8 Fans: 1

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
En dit is ze...
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

RIP Geoffrey...
1 4
Gepost op 21 december
Nederland Gelderland
Hoe herken je een dierverzorger?
0 6
Gepost op 10 december
Nederland Gelderland
WANTED: Goeie tips en adviezen!
0 6
Gepost op 21 november
Tanzania

Reacties bij deze blog

GHageman

Door: GHageman • Geplaatst op

Wij hebben zo gelachen met onze chauffeur, iedere keer dat hij Yah Man zei. Ik vertelde dat als je dit vertaalt naar het Nederlands (ja man) het zo klinkt als; zucht, ja man, dat weet ik nu wel of zoiets. Heel komisch in ieder geval. Het is ook eigenlijk een stopwoord. Met irie drukken ze inderdaad uit dat ze iets leuk of mooi vinden. Verder hebben Jamaicanen het helemaal niet zo op Amerikanen die constant maar 'awsum' roepen, want dat vinden ze nep. Als ik zei 'great/nice/beautiful' dan moest onze chauffeur wel lachen en dan zei hij ook; ik kan aan je gezicht zien dat je het echt meent en dat vind ik veel leuker; echt puur. Kinderen zijn idd heel mooi en puur en het leuke was in Nine Mile dat een Jamaicaans jongetje zijn vader aanstootte toen hij mij zag; hij had waarschijnlijk nog nooit een blanke vrouw gezien hahahaha. Grappig !!! De mensen zijn helemaal geweldig daar, ze proberen van alles te verkopen, zijn arm .... maar altijd vrolijk !!! Het was een leuke tijd daar ... ik zou het zo weer over doen ......... maar ja, wil nog zoveel van de wereld zien !

jeannette

Door: jeannette • Geplaatst op

leuk geschreven, ben wel benieuwd wie die Nederlands sprekende reisgids is.

Sjoerd

Door: Sjoerd • Geplaatst op

Die nieuwsgierige kinderen zijn inderdaad geweldig, mooie ervaring en ook een leuke foto van het etende meisje.

Door: • Geplaatst op

Bedankt voor de uitgebreide toelichting Lemurgirl! Een Engelse dus die Jamaicaans bloed door haar aderen heeft stromen en een andere keuzemogelijkheid dan Oche Rios is er niet. Kijk, dat is duidelijk ;-)

Doorklikken naar mijn eigen homepage lukt inderdaad niet, omdat ik hier geen eigen homepage heb. Je zou wel kunnen kijken op http://www.fiyah.nl.

Nogmaals bedankt voor het mooie verslag en de leuke foto!

Lemurgirl

Door: Lemurgirl • Geplaatst op

Kan helaas niet doorklikken naar uw eigen homepage, dus dan maar zo:
@ FiYah: Allereerst bedankt voor de reactie.
Naomi is van zwart-Jamaicaanse en van Chinees-Jamaicaanse afkomst via haar grootmoeder aan vaders kant. De Jamaicanen gaan er prat op dat deze schone dame Jamaicaans bloed door de aderen heeft vloeien, ook al is ze in Engeland geboren (was ze wel op Jamaica geboren en opgevoed door haar oma, zoals vele Jamaicaanse kindertjes, dan had ze waarschijnlijk niet van die losse handjes gehad :-) ). Ze hebben natuurlijk niet een heel erg lange en uitgebreide geschiedenis van zichzelf met veel helden, dus wanneer er dan een wereldberoemd persoon roots heeft op hun eiland, dan is die persoon natuurlijk Jamaicaanse in hun ogen. De grootste held is en blijft natuurlijk Bob (Marley)...
En dat Ochi eigenlijk OchO Rios heet, dat weet ik. Echter, wanneer je je blog aan het maken bent, kun je een gebied invoeren/aanklikken. En overal hier op de Columbus-site staat OchE Rios. Wellicht dat de redactie daar eens naar kan kijken.


Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.