Jamaicaans strand gestolen image
PatrickF

Jamaicaans strand gestolen

Afgelopen juli is een compleet zandstrand bij Coral Springs aan de noordkust van Jamaica gestolen. Niemand weet waar de 500 vrachtwagenladingen zijn gebleven.

Het mysterie blijft de gemoederen bezighouden. Het zand was bedoeld voor een nieuw vakantieresort ter waarde van 108 miljoen dollar. Maar omdat dat zonder strand niks waard is, is de bouw stilgelegd.

Honderden tonnen zand weg
Illegale zandwinning en -diefstal is in Jamaica al langer een probleem. Maar deze diefstal was zo extreem dat minister-president Bruce Golding een rapport eiste over hoe het zand is gestolen, vervoerd en verkocht. Drie maanden later zit er nog steeds geen schot in de zaak. Volgens de bewoners van Jamaica is het onmogelijk dat 500 vrachtwagenladingen zijn verstopt. Zij verwachten dat de zaak onopgelost blijft en dat het zand nooit meer teruggevonden wordt.

Agenten medeplichtig?
Tot op heden is er nog geen verdachte opgepakt. Politiechef Mark Shields: ‘Het is best een complexe zaak, met veel factoren: de organisatoren, de vervoerders, de ontvangers, de vrachtwagens. Er is zelfs de mogelijkheid dat enkele agenten de andere kant op hebben gekeken toen het zand werd gestolen.’
Privédetectives verdenken concurrerende vakantieresorts omdat strand op Jamaica goud waard is. Bewijzen kunnen ze dat echter niet. De politie zoekt al enkele maanden naar onverwachte nieuwe stranden en doet forensisch onderzoek op de stranden van Jamaica om te kijken of dat het gestolen zand is.

Foto: Jamaica door esthers.reisreporter.nl