West Hoogland Guatemala reisblogs

Rampspoed in Guatemala

herman m was er (tot 19 aug 2010) Gepost op 13 sep 1012 reacties

Toen wij ongeveer drie weken geleden door Guatemala reisden, zagen we regelmatig de gevolgen van de regen in combinatie met de tropische orkaan Agatha van eind mei dit jaar: weggespoelde stukken weg en aardverschuivingen, waardoor delen van de weg waren afgezet, zelfs van de Pan-American highway, de belangrijkste verbindingsweg tussen het Noord- en Zuid-Amerikaanse continent. Zie ook mijn foto Sporen van natuurgeweld. Tijdens onze reis hadden wij de meeste dagen wel wat regen, het was tenslotte regenseizoen. Maar over het algemeen duurde dat nooit zo lang, soms waren het heel heftige buien. De laatste dagen echter bereiken ons steeds meer berichten over het slechte weer in Guatemala. President Álvaro Colom heeft de noodtoestand zelfs uitgeroepen.
In de streek rond Totonicapán is een bus bedolven onder een modderlawine. Terwijl brandweerlieden en omstanders bezig waren de mensen uit de bus te redden, kwam er een nieuwe modderlawine omlaag en werden ook deze mensen bedolven. Ruim 40 mensen zijn inmiddels gestorven door het noodweer, terwijl er nog tientallen worden vermist. Reddingsdiensten evacueerden tot nu toe ruim 5300 mensen. Meer dan 26000 anderen worden nog door de aardverschuivingen bedreigd, volgens rapporten van hulpverleners. Alle berichtgeving spreekt ons nu des te meer aan, omdat we er zo kort geleden nog geweest zijn. En met name in deze streek hebben we bij een gastgezin gelogeerd. We vragen ons steeds af hoe het met ze zal zijn. Verkeren zij ook in de problemen of valt het voor hen nog mee? Ik probeer hen per mail te bereiken, doch dat is tot dusver nog niet gelukt. Ik blijf pogingen ondernemen.

herman m Positie 176 (5140 p.) Lid sinds 16-09-2007 Foto's en tips: 1441 Blogs: 18 Fans: 16

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Sporen van een modderlawine
blogfoto nr. 2
Zelfs onder een klein cafeetje is de grond weggespoeld
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Yazd en zoroastrisme
4 13
Gepost op 13 juni
Iran Yazd
Sport en spel: zurkhaneh
4 8
Gepost op 03 juni
Iran Yazd

Reacties bij deze blog

keunings76

Door: keunings76 • Geplaatst op

Hoi Herman,

Wel heftig zeg. Mooi beschreven. Wij gaan half november in Mexico, Guatemala, El salvador en Honduras rond reizen. Wij slapen overigens ook bij een gastgezin in Guatemala. (in Totonicapàn)
Misschien wel bij hetzelfde gezin, wie weet?
Weet je nog hoe die mensen heten?

Groetjes Marion

Fransvdg

Door: Fransvdg • Geplaatst op

Heftig verhaal Herman. Weet je intussen al meer?

herman m

Door: herman m • Geplaatst op

Hallo Wilja,
Wat leuk, dat ik een berichtje van jou krijg. Dat is lang geleden. Erg fijn te horen dat het goed met jou is gegaan. Met mij is het ook prima. Ik ben eind 1982 getrouwd met Marry en we hebben twee - inmiddels uitwonende - kinderen, een zoon van 25 en een dochter van 23. Wij wonen al weer lang in Bemmel. Ik zou je graag wat meer willen vertellen, maar daar leent deze reizigerssite zich niet goed voor. Is het mogelijk dat je bijvoorbeeld een mailadres o.i.d. opgeeft, zodat ik je verder kan berichten? Ik kan me jouw reislustige ouders overigens ook nog goed herinneren. Zo te horen hebben ze het reisvirus nog steeds goed te pakken en zouden ze zich - denk ik - thuis voelen op deze site ;-)
Wilja, ik zou het erg leuk vinden nog eens wat informatie met jou te delen.
Gr.Herman.

Door: • Geplaatst op

Hallo Herman,
Toevallig kwam ik jouw verhalen tegen die je gemaakt hebt over de vele reizen die je hebt gemaakt. Ik ben jaloers op je , want sinds ik een gezin heb (1983 ) is er van reizen niets meer over. Mijm ouders reizen nog wel veel. Mijn vader , 80 jaar en mijn moeder 77 jaar zijn deze zomer nog naar Ijsland geweest.
Het gaat goed met me , ik ben dus getrouwd en heb 2 zonen van 24 en 25 jaar. Ik werk niet meer als leerkracht. Samen met Jan ( ook amtenaar )woon ik in Den Dolder, de kinderen zijn het huis al uit. Ik zou het leuk vinden om ook iets van jou te horen.Zoniet dan wens ik je veel reisplezier en een goede gezondheid.
Wilja Bonnema-Bakker

Lola

Door: Lola • Geplaatst op

Hi Herman, indringende beschrijving en vreselijk om te lezen voor jullie, aangezien jullie er pas geweest zijn en contacten met de lokale bevolking hebben. Heb je al wat gehoord??? Ik hoop van harte dat ze geen problemen hebben... Hou ons op de hoogte svp!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.