Tikal

'293843' door Cobinho '293843' door Cobinho

GuatemalaTikal

GuatemalaTikal

Ceiba-boom

Cobinho

Bij de ingang van het natuurreservaat van Tikal, waar de wereldberoemde Mayaruïnes liggen, stond deze Ceiba-boom. Voor de Maya's was de Ceiba-boom heilig en De heilige ceiba boom symboliseerde de Whack Chan, de wereldboom, het middelpunt van 13 hemels, de aardbodem en de 9 niveaus van de onderwereld. De Ceiba-boom mag echt niet gekapt worden; het is een beschermde boom.

'504825' door RobHoekstra '504825' door RobHoekstra

GuatemalaTikal

GuatemalaTikal

Tikal tempel

RobHoekstra

Tikal was ooit de grootste Maya stad van Midden Amerika en nu een van het gebied zijn grootste toeristische trekpleisters. Ik vond het sfeertje wat er hing erg fijn. De tempels zijn nog niet allemaal gerestaureerd en op sommige afgelegener plekken heb je soms nog een beetje het Indiana Jones gevoel. Ook voor wildlife zit je er goed omdat de ruines midden in de jungle liggen.

'502749' door Cobinho '502749' door Cobinho

GuatemalaTikal

GuatemalaTikal

Niet verwacht

Cobinho

Zwarte gier is een roofvogel die wijdverspreid over het Amerikaanse continent voorkomt. De zwarte gier wordt ook wel raafgier of American black vulture genoemd. Het is een zwarte vogel met een donkergrijze, sterk geplooide kop en nek. De snavel en de poten, die meer bedoeld zijn op te lopen dan om prooidieren te grijpen, zijn zwak. Verder hebben de brede vleugels een wit uiteinde en is de staart kort. De zwarte gier is in staat zich gemakkelijk aan te passen aan de omstandigheden en hierdoor is het een algemene soort die in vele verschillende biotopen voorkomt, waaronder bossen, kustgebieden, savannes en stedelijk gebied. Dichte regenwouden en berggebieden worden echter vermeden door de zwarte gier. De zwarte gier vooral aas en menselijk afval. Deze soort is het minst kieskeurig van alle gieren en neemt bijna elk afval aan. Zwarte gieren leven in grote groepen en zijn de meest sociale soort van alle Amerikaanse gieren. Vooral in bewoonde streken, zelfs aan de rand van grote steden, vormen ze groepen van soms wel honderden individuen. Ze zitten meestal op een dak of in de bomen te wachten tot ze kans zien een stuk aas of afval te pakken krijgen. (bron: Wikipedia) Ik had deze roofvogel dus nooit verwacht in Tikal. Wel verwacht waren pauwkalkoenen, toekans, ara’s en buizerds. Gehoopt was op een quetzal. Het spotten van een quetzal en natuurlijk het vastleggen van deze magnifieke vogel zou een fles whisky opleveren. Deze was uitgeloofd door onze reisleider. Helaas, niet gezien en dus geen fles whisky! Echter een zwarte gier had ik niet verwacht… en daarom des te verassender deze `ontmoeting’.

'519247' door Jeanne '519247' door Jeanne

GuatemalaTikal

GuatemalaTikal

Indrukwekkende...nede

Jeanne

Tikal de grootste Maya ruïne van Latijns Amerika, gelegen in het hart van de jungle, in het noorden van Guatemala. Tikal was de stad die in de vijfde en achtste eeuw Midden Amerika regeerde. Sinds 1996 vinden hier weer religieuze Maya diensten plaats. De eeuwenoude Maya nederzetting is pas voor een klein deel blootgelegd, het uitgraven kost veel geld. Met hulp van UNESCO wordt er gewerkt aan deze nederzetting om zonder te veel schade aan te richten het indrukwekkende complex zichtbaar te maken!!

'66890' door ingrover '66890' door ingrover

GuatemalaTikal

GuatemalaTikal

Kleine Toekan soort

ingrover

Deze kleine toekan soort is erg mooi gekleurd!

'415427' door RobHoekstra '415427' door RobHoekstra

GuatemalaTikal

GuatemalaTikal

Schattig beestje

RobHoekstra

Bij mijn vorige foto van Tikal schreef ik dat er ook veel wildlife te zien is daar als je wat geluk hebt. Ik liep deze Tarantula tegen het lijf. Ze zien er schattiger uit dan ze in werkelijkheid zijn ;-)

'422557' door Donna '422557' door Donna

GuatemalaTikal

GuatemalaTikal

Piramide van de Grote

Donna

De Piramide van de Grote Jaguar of Tempel I van Tikal is een van de grootste bouwwerken in de voormalige Mayastad Tikal. Het Tikalcomplex staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De piramide van de Grote Jaguar is gebouwd in de Peténstijl die gekenmerkt wordt door een steile trapsgewijze basis met bovenop een kleinere tempel. De tempel is gebouwd in de klassieke periode rond het jaar 730 na Christus. De tempel is ongeveer 44 meter hoog en verdeeld over negen niveaus. Aan de voet meet de tempel slechts 30 bij 34 meter. De belangrijkste kamer is gewijd aan Kukulcan, een belangrijke god. De tempel wordt gekenmerkt door een opvallende dakkam, een typisch kenmerk voor de Maya-architectuur. (Wiki)

'408629' door woutercello '408629' door woutercello

GuatemalaTikal

GuatemalaTikal

Kalkoen!

woutercello

Ja een kalkoen dat zeggen er velen! Maar het is wel een heel bijzonder exemplaar, een Petenkalkoen! Kijk naar die kleuren, zo intens! En ik kon er zomaar op een meter of 2 bijkomen! Wat is de natuur toch mooi!

'436804' door Cobinho '436804' door Cobinho

GuatemalaTikal

GuatemalaTikal

Up in the sky

Cobinho

Tikal was een van de grootste steden van de Maya's. De stad werd bewoond van ongeveer 400 v. Chr. tot 1000 n. Chr. en kende haar hoogtepunt tussen 300 en 850. Tikal was één van de machtigste steden in de Klassieke Periode van de Mayabeschaving. In 1848 werd zij herontdekt door een team Guatemalteekse ontdekkingsreizigers. Eerste grootschalige opgravingen begonnen in de jaren 50 van de 20e eeuw. In 1979 werd het door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Onder haar tempels en gebouwen bevinden zich de Piramide van de Grote Jaguar en het Paleis van de Edelen. (bron: Wikipedia) We maken een wandeling door de Maya-site en genieten van prachtige ruïnes, maar ook van de prachtige natuur. Het valt me op dat ik sinds meer met fotograferen (in betrekkelijke zin dan) bezig ben, ik ook naar andere dingen kijk dan alleen de highlights. Fotograferen heeft dus eigenlijk mijn ogen meer geopend! Een verrijking!! Ik denk dat dit een Ceiba-boom is en deze is heilig voor de Maya's. De boom symboliseerde de Whack Chan, de wereldboom, het middelpunt van 13 hemels, de aardbodem en de 9 niveaus van de onderwereld. De Ceiba-boom mag niet gekapt worden; het is een beschermde boom.

'554077' door jeannette '554077' door jeannette

GuatemalaTikal

GuatemalaTikal

Mysterieus

jeannette

De Maya tempels van Tikal zijn deels nog bedolven onder het oerwoud. Dat geeft hele mooie mysterieuze beelden. Daarom alleen al is dit een bijzondere plek.

'510837' door Jenny '510837' door Jenny

GuatemalaTikal

GuatemalaTikal

Tempel V Tikal

Jenny

Tikal ligt ca. 62 km ten noordoosten van Flores op ongeveer 250 meter hoogte en is de grootste van de klassieke Mayasteden. De dakkammen van de tempels steken net boven de dichte jungle uit, zeker vanaf tempel IV (bijna 70 meter hoog) heb je hier een prachtig uitzicht op. Op de foto tempel V. Deze tempel is net geen 58 meter hoog, stamt uit de 8e eeuw en is vermoedelijk een erfenis van koning Xaxkin. Opvallend zijn de ronde hoeken van het gebouw en de gebeeldhouwde randen van de trap. Via een steile houten trap aan de zijkant (niet op de foto, andere zijde) kun je bovenop de tempel komen en ook hier genieten van een schitterend uitzicht!

'350713' door Cobinho '350713' door Cobinho

GuatemalaTikal

GuatemalaTikal

Sunset Tikal

Cobinho

Na een paar dagen te hebben gerelaxt op Caye Caulker,nemen we de boot terug naar Belize City, waar onze bus klaarstaat om door te reizen naar Tikal. Aan het einde van de middag komen we in Tikal aan. Precies op tijd om een avondwandeling door het Nationale Park te gaan maken. Een voordeel hiervan is dat je nu rustig kunt rondwandelen, zonder veel andere toeristen, die dan allang weer vertrokken zijn. In dit park liggen de wereldberoemde Mayaruïnes, diep verscholen in het tropische regenwoud van El Petén. Je kunt flink door het gebied wandelen en diverse tempels beklimmen. Om je heen hoor je brulapen, toekans en papegaaien. In het gehele reservaat zijn ruim drieduizend bouwwerken ontdekt, waaronder vele tempels, offerplaatsen en paleizen. Het centrale gedeelte wordt gedomineerd door vijf reusachtige tempels, waarvan de hoogste maar liefst 65 meter is, Tempel IV.

'363062' door Cobinho '363062' door Cobinho

GuatemalaTikal

GuatemalaTikal

De laatste...zonnestr

Cobinho

De eerste kennismaking met de Mayaruïnes van Tikal was tijdens een schemertocht. Zo'n avondwandeling geeft een heel andere beeld van de ruïnes en het Nationale Park, veel sfeervoller. Je kunt rustig rondwandelen, andere toeristen kom je niet bijna niet tegen. Om je heen begint het tropische regenwoud langzaam tot leven te komen...

'375180' door MadonnaPrinz '375180' door MadonnaPrinz

GuatemalaTikal

GuatemalaTikal

Groen kikkertje

MadonnaPrinz

In het prachtige Tikal (Guatemala) troffen we dit prachtige groene kikkertje tegen een boomstam aangeplakt. Volgens onze gids was het heel bijzonder omdat ze daar nooit gespot worden.

'366646' door Cobinho '366646' door Cobinho

GuatemalaTikal

GuatemalaTikal

Vergankelijke...schoo

Cobinho

Ik ben enigszins gefascineerd door de pauwkalkoen. Van afstand zijn het prachtige (hun veren hebben een mix van brons en groen, met blauwgrijze staartveren) vogels. Hun kop is blauw met een rode kring rond de ogen. Nader je een pauwkalkoen dan krijg je bijna (met de nadruk op bijna) flashbacks naar je tienerjaren door de oranje uitwassen op zijn nek en kop. Is dit een gevalletje van mooi door lelijkheid of een lelijke knapperd?

'138064' door Mathilde '138064' door Mathilde

GuatemalaTikal

GuatemalaTikal

Vrouw Guatemala

Mathilde

Guatemalese vrouw bij Tikal, de plek waar je de monumentale resten van een verdwenen beschaving in een grandioze jungle natuur vindt. Tikal staat sinds 1979 op de werelderfgoedlijs van de Unesco en wordt beschouwd als een van de indrukwekkendste vindplaatsen van Centraal-Amerika. Er zijn meer dan 3000 bouwwerken getraceerd, maar veel daarvan is nog door de jungle overwoekerd.

'375308' door Cobinho '375308' door Cobinho

GuatemalaTikal

GuatemalaTikal

Doomsday?

Cobinho

Vele Maya's hadden vandaag zich verzameld rond heilige plaatsen in wat ooit hun imperium was, met name rond de Piramide van de Grote Jaguar ofwel Tempel I van Tikal werd het einde van de kalender / het begin van de nieuwe kalender gevierd. Vooralsnog blijft de apocalyps echter uit! Opname is gemaakt tijdens een schemertocht... een aanrader om te doen!!!

'414849' door kimo '414849' door kimo

GuatemalaTikal

GuatemalaTikal

Zonsopgang boven Tika

kimo

De wekker gaat om 4.00 uur, je wandelt daarna nog een uur door een pikdonkere Maya-stad naar Tempel IV om de mooiste zonsopgang die je je kan bedenken te mogen aanschouwen. De jungle beneden wordt langzaam wakker, terwijl de eerste zonnestralen de kruinen van de bomen strelen.

'394532' door MaaikeAart '394532' door MaaikeAart

GuatemalaTikal

GuatemalaTikal

Moeder met kind

MaaikeAart

Op de markt in Tikal troffen we deze moeder met haar kindje. Zo ontspannen en vriendelijk. De kleine schaterde het uit en ze vonden het prima dat we dit vast wilden leggen.

'398928' door PleunGroeneveld '398928' door PleunGroeneveld

GuatemalaTikal

GuatemalaTikal

Tempel van de Grote..

PleunGroeneveld

Op onze rondreis naar de Maya steden kwamen we ook in Tikal ,een van de oudste en machtigste in hun rijk. Op de foto een overzicht van hoe de tempels in het oerwoud liggen.

'539147' door hestermaasdam '539147' door hestermaasdam

GuatemalaTikal

GuatemalaTikal

Tempel

hestermaasdam

De Piramide van de Grote Jaguar of Tempel I van Tikal is een van de grootste bouwwerken in de voormalige Mayastad Tikal. Het Tikal complex staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De piramide van de Grote Jaguar is gebouwd in de Peténstijl die gekenmerkt wordt door een steile trapsgewijze basis met bovenop een kleinere tempel. De tempel is gebouwd rond het jaar 730 na Christus. De tempel is vermoedelijk opgericht door Jasaw Chan K'awiil, een Mayaheerser uit de klassieke periode en lid van de dynastie die regeerde vanuit Tikal van 682 tot 784. De tombe van deze heerser is door archeologen gelokaliseerd in de tempel, hoewel het onduidelijk is of de tempel ook voor dit doel gebouwd is of dat het een latere aanpassing was. De tempel is ongeveer 44 meter hoog en verdeeld over negen niveaus.

'415416' door RobHoekstra '415416' door RobHoekstra

GuatemalaTikal

GuatemalaTikal

Tikal

RobHoekstra

Tikal was een van de grootste steden van de Maya's ten tijde van de Klassieke Periode. De restanten van de stad bevinden zich in het departement El Petén in het noorden van Guatemala. De inwoners van Tikal zelf noemden hun stad Yax Mutal. De stad werd bewoond van ongeveer 400 v.Chr. tot 1000 n.Chr., maar kende haar hoogtepunt tussen 300 en 850. Tikal was een van de machtigste steden in de Klassieke Periode van de Mayabeschaving. Bron: Wikipedia. Naast de tempels is het ook een waar wildlife paradijs. De tempels liggen midden in de jungle. Slangen, tarantulas, apen en mooie vogels ondere andere gezien daar.

'526015' door Moz '526015' door Moz

GuatemalaTikal

GuatemalaTikal

De Ceiba-Boom

Moz

De Ceiba-Boom of Kapokboom was de heilige boom van de Maya's; hun link naar de hemel. Deze bomen kunnen wel 40 meter hoog worden. Bij de ingang van de Maya ruïnes in Tikal staat een prachtig voorbeeld van deze bomen. Ik kon er heel lang naar blijven kijken en vond die takken ergens wel op harige spinnenpoten / een spinnenweb lijken.

'320202' door Cobinho '320202' door Cobinho

GuatemalaTikal

GuatemalaTikal

De noordelijk...akrop

Cobinho

Tikal of Tik'al was één van de grootste steden van de Maya's ten tijde van de Klassieke Periode en was één van de machtigste steden in de Klassieke Periode van de Mayabeschaving. De vele oude Mayacomplexen in deze regio zijn allemaal de moeite waard maar kent Tikal geen gelijke! Het complex is enorm en weids en haar tempels zijn imposant zijn, ze toren hoog boven de bomen van het oerwoud uit. De noordelijk akropolis die tussen Tempel I en II ligt is een complex van verschillende tempels die aan en over elkaar zijn gebouwd.