Tikal

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tikal - Guatemala - de eerste tempel in de vroege ochtend

Tikal,
Guatemala


Om half 5 's ochtends vertrok ons busje vanuit Flores naar Tikal.
Nadat we een kaartje hadden gekocht, volgde nog een aardig ritje met gematigde snelheid naar de ingang van het 576km2 grote park. Onderweg werd het steeds lichter, van een zonsopgang kon je niet spreken, het was bewolkt en mistig.

In het busje hadden we ons meegebrachte ontbijt al op, hetgeen achteraf een top beslissing bleek. Bij aankomst stonden er al diverse busjes met toeristen, ons plan om alleen op ontdekkingstocht te gaan langs de toegankelijk ruïnes die verspreid liggen over ongeveer 16km2, leek in het water te vallen. Maar wat bleek, iedereen ging eerst ontbijten.

We liepen met z'n tweetjes naar de kaartcontrole en daar gingen we dan alleen het park in. Wat een belevenis! Naast het hoofd-pad kon je geregeld smalle jungle-paadjes volgen en hoorde je diverse vogels om je heen fluiten en kwetteren, brulapen en andere geluiden die je niet thuis kon brengen.

Op de foto zie je de eerste tempel die opdoemde tussen de bomen voor ons op het pad. Het is de achterzijde van de 47 meter hoge Piramide van de Grote Jaguar ofwel Tempel I van het complex. De tempel ligt op het centrale plein, tegenover Tempel II en omgeven door de centrale en noordelijke akropolis.

Van 06:00 tot 08:30 uur deelde we het park met wel geteld drie gehaaste gidsen op weg naar de ingang en het wildlife van Tikal. We voelden ons net echte ontdekkingsreizigers in een fenomenale Maya-jungle-setting.