Guatemala foto's & tips

'495209' door corriedewinter '495209' door corriedewinter

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Processie en salsa in

corriedewinter

Het is 25 juli, de naamdag van Jakobus de Meerdere, een discipel van Jezus. Jakobus is o.a. de patroonheilige van Spanje (Santiago de Compostella), Nicaragua en Antigua, Guatemala, waar we nu zijn. Jakobus werd/wordt aangeroepen door soldaten, ruiters en krijgers, arbeiders, lastendragers, hoedenmakers, bont- en pelswerkers, kousenmakers, bewakers, (ketting)smeden, apothekers en drogisten, dierenartsen en pelgrims (kortom door iedereen) Jakobus zou ook bescherming bieden tegen reuma en artritis, zorgen voor goed weer en de groei van appels en veldvruchten. Zijn symbolen zijn de schelp (hij was visser), hoed, mantel, knapzak en staf. Hier wordt de processie mede gehouden voor de goede voortgang van een wielerwedstrijd. Met een gezegende fiets loopt de ketting er vast niet af. Jaarlijks wordt er een school uitgekozen om in de processie mee te lopen. De meisjes zijn trots dat ze aan de beurt zijn, maar het is behoorlijk zwaar. Antigua is een prachtige stad om rond te kijken, ook als er geen processie is. De kerken zijn prachtig, maar ook het gewone straatbeeld is indrukwekkend.'s Avonds is het heel gezellig. Overal is muziek en je kunt heerlijk salsa dansen of als je dat nog niet kunt, een dansles volgen.

'336287' door corriedewinter '336287' door corriedewinter

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Gezegend door wierook

corriedewinter

Het is marktdag in Chichicastenango en van heinde en verre komt de Mayabevolking naar het stadje om inkopen te doen, maar ook om de rituelen uit te voeren die bij het Mayageloof horen. Deze dame staat op de trappen van de Santo Tomas kerk, waar zowel katholieke als Maya rituelen worden uitgevoerd. Op de trappen van de kerk worden kleine vuurtjes gestookt en wierook gebrand. Binnen in de kerk vind je katholieke en Maya altaren zij aan zij. Op de vloer zitten groepjes gelovigen bij elkaar. Ze steken kaarsen aan en drinken iets met koolzuur erin, zodat ze de kwade geesten uit hun lichaam kunnen verwijderen door te boeren. Vroeg op zondagmorgen bezoeken de leden van lokale broederschappen in hun traditionele kleding de kerk. Deze cofradias zwaaien met wierookpotten. Je ziet de rook nog om het hoofd van de vrouw kringelen. Een bezoek aan de kerk is een aanrader. je mag binnen niet fotograferen.

'176144' door hayhaenen '176144' door hayhaenen

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Goede Vrijdag in...An

hayhaenen

Deze foto is gemaakt 's middags op Goede Vrijdag. Nadat Christus aan het kruis is gestorven is iedereen in het zwart. Hier loopt de processie over een alfombra.

'309794' door corriedewinter '309794' door corriedewinter

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Tzutuhil hoofddeksel

corriedewinter

Santiago is is gebouwd op een oude lava stroom van de vulkaan in het zuiden van het Lago Atitlán. Hier wonen de Tzutuhil Maya’s. De mannen dragen korte calzoncillos (broeken), die handig zijn op en rond het water. De vrouwen van Santiago dragen een huipil (blouse)van paars/wit gestreepte stof, die prachtig wordt geborduurd met bloemen, dieren of vogels. Hier zie je de opvallende hoed van de Tzutuhil dames, die zelfs afgebeeld is op een munt van 25 centavos. De hoed moet het lange haar tegen stof en uitdroging beschermen. De hoed wordt gemaakt van een lange cinta (sjerp), die om het hoofd en in het haar gewikkeld wordt. Het laatste gedeelte van de hoed is niet geborduurd, maar geweven op een heupweefgetouw.

'335850' door Mathilde '335850' door Mathilde

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Onderonsje

Mathilde

De vrouwen in Guatemala gaan heel kleurrijk gekleed in prachtig geweven stoffen, je kijkt je ogen uit! Dit zijn twee vrouwen die ik zag op de markt in de monumentale en koloniale stad Antiqua, een stad die je echt moet bezoeken als je in Guatemala bent!

'552636' door Bowral '552636' door Bowral

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Een bijzonder...Mayar

Bowral

Het dorpje Chichicastenango is vooral bekend om zijn kleurrijke, druk bezochte zondag- en donderdagmarkt. Toegegeven, de markt is ook een walhalla voor de zintuigen en de camera. Maar er is meer te beleven! Het plaatselijke kerkhof heeft een bonte verzameling grafhuisjes en -stenen. Het is tevens een plek waar regelmatig sjamanen seances houden voor de nabestaanden van overledenen. Het is een eeuwenoud Mayaritueel. Tijdens de seance die wij meemaakten, werden offers (voedsel en drank) gebracht. De sjamanen zongen en dansten rond de offerplek. Op een gegeven moment begonnen alle aanwezigen enorme, zelf gefabriceerde sigaren te roken. Aan het eind van de bijeenkomst werden de offergaven in brand gestoken.

'485829' door Jenny '485829' door Jenny

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Arco de Santa Catalin

Jenny

Het prachtige koloniale Antigua ligt in de Vallei van Panchoy aan de voet van de vulkaan Agua. Op de foto de straat 5 Avenida Norte, overkoepeld door de mooie gele Arco de Santa Catalina en op de achtergrond de, helaas, in nevelen gehulde vulkaan Agua. De boog (arco) was rond 1700 een loopgang tussen twee aan weerszijden van de straat gelegen kloosters zodat de vele nonnen ongezien van het ene naar het andere gebouw konden gaan. Bij een grote aardbeving in 1773 stortte de verbindingsgang in, maar deze werd, evenals het verwoeste klooster, in 1833 opnieuw gebouwd. Tegenwoordig zijn in het oude klooster onder de boog een hotel (Hotel Convento Santa Catalina) en privéwoningen gevestigd.

'458673' door Cobinho '458673' door Cobinho

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

Jungle Book

Cobinho

De meeste RR'(st)ers weten ondertussen wel dat `The Jungle Book' één van mijn favoriete films is. En ik heb een zwak voor King Louie (Koning Lowietje). Ik mag dan ook graag foto's laten zien met overwoekerde ruïnes en dan hoor en zie ik Louie zingen en dansen “Now I'm the king of the swingers. Oh, the jungle VIP. I've reached the top ”. Dit zal vast niet mijn enige inzending worden voor deze film... Deze avontuurlijk animatie film is afgeleid van Rudyard Kipling's boek The Jungle Book. Jungle Book vertelt het verhaal van Mowgli, een jongen die in de jungle opgevoed werd door de wolven. Samen met zijn vrienden Baloo en Baghera beleeft hij tal van avonturen. Bekijk the trialer: https://www.youtube.com/watch?v=ytpwzj6Ldo8

'374099' door friekje '374099' door friekje

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Semana Santa

friekje

Semana Santa wordt uitgebreid gevierd in Centraal- en Zuid-Amerika. Hoogtepunten van dit religieuze feest zijn de talrijke kleurrijke processies in Antigua. Ik was er zes dagen en was onder de indruk, betoverd en ontroerd. De overgave waarmee mensen de straten versierden en de kruisweg nabootsten was overweldigend.

'399443' door sidonius '399443' door sidonius

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Lago de Atitlán

sidonius

De zon is net ondergegaan aan het Lago de Atitlán. Een prachtig meer, dat omringd wordt door vulkanen. Deze foto is gemaakt vanuit Panajachel op de noordoever. Het is leuk om met een boot uit te varen en verschillende dorpjes aan het meer te bezoeken. Er hangt een typisch backpackerssfeertje, vooral in San Pedro. Het aandeel jonge en oudere 'hippies' is me sowieso opgevallen tijdens de reis door Midden Amerika. Midden Amerika lijkt erg in trek bij jonge rugzakreizigers.

'292728' door Suus2010 '292728' door Suus2010

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

Lago Petén Itzá

Suus2010

In augustus 2008 heb ik een lange reis gemaakt in Guatemala. Na het bezoeken van de Maya ruïnes bij Tikál heb ik een middag heerlijk in het zonnetje gelegen bij Lago Petén Itzá. Dit was mijn uitzicht.

'277398' door corriedewinter '277398' door corriedewinter

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Krokodillen voor...ve

corriedewinter

Als je contact met de plaatselijke bevolking wilt is succes verzekerd als je Lagartos de pan, krokodillen van brood koopt, en er vervolgens mee rond gaat lopen. We kochten ze in Antigua en hebben er bijzonder veel plezier mee gehad. Het brood smaakt als een zoete brioche, de tanden zijn van suiker gemaakt. Na een poosje vielen die er wel af, maar dat mocht de pret niet drukken.

'304696' door Cobinho '304696' door Cobinho

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Kippenbus

Cobinho

De benaming kippenbus is een vertaling van het Engelse 'chicken bus'. De passagiers van de bus doen vaak denken aan kippen in een legbatterij, ofwel kippenbus. De beste plaats is ergens in het midden, even vóór de achterwielen, bij het raampje. Je hebt hier relatief het minst last van de hobbels in de weg. En die zijn er nogal veel in Guatemala en vooral in Antigia, wat ook wel anti-kar wordt genoemd!

'509157' door Jenny '509157' door Jenny

GuatemalaPanajachel

GuatemalaPanajachel

Traditioneel geklede.

Jenny

In Guatemala worden mensen niet graag gefotografeerd, uitzonderingen daargelaten. Erg jammer, want de bevolking, zowel mannen als vrouwen, gaat zo prachtig gekleed. Deze foto heb ik vanuit de bus gemaakt nabij het plaatsje Panajachel. Moet eerlijk bekennen dat ik me wel een beetje schuldig voelde. Fotograferen vanuit rijdende voertuigen is doorgaans niet heel succesvol, maar als de bus/auto/tuktuk/brommer niet al te snel rijdt kun je geluk hebben. Gewoon proberen dus, weggooien kun je de mislukte foto's altijd nog.

'259014' door corriedewinter '259014' door corriedewinter

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Goed voorbereid

corriedewinter

We gaan naar de marktdag in Chichicastenango aan het lago de Atitlan. Wat een kleuren! Er komen meer dan 20000 indianen in klederdracht naar de markt. Ieder dorp heeft zijn/haar eigen motieven. In de kerk zien we rituelen met kaarsen, wierook en het sprenkelen van rozenwater (of is het rum?) Deze dame is goed voorbereid op de markt. Ze draagt haar koopwaar op het hoofd.

'402598' door sidonius '402598' door sidonius

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

De schoonheid van...v

sidonius

We gingen naar Midden Amerika om de Maya ruïnes te bekijken, onder andere. Grote verrassing waren de ruïnes in de stad Antigua, het gevolg van vele aardbevingen die de stad hebben geteisterd. Antigua is daarom ook niet meer de hoofdstad van Guatemala. Er is op een minder gevoelige plek een nieuwe hoofdstad gebouwd: Guatemala City. Antigua is daardoor een mooie en authentieke stad gebleven. Op de foto resten van de kathedraal. Deze is ten dele weer herbouwd en ook nog in gebruik, maar een groot gedeelte is nog steeds ruïne en van een grote schoonheid, vind ik. Ik houd van vergane glorie en de schoonheid van verval.

'293843' door Cobinho '293843' door Cobinho

GuatemalaTikal

GuatemalaTikal

Ceiba-boom

Cobinho

Bij de ingang van het natuurreservaat van Tikal, waar de wereldberoemde Mayaruïnes liggen, stond deze Ceiba-boom. Voor de Maya's was de Ceiba-boom heilig en De heilige ceiba boom symboliseerde de Whack Chan, de wereldboom, het middelpunt van 13 hemels, de aardbodem en de 9 niveaus van de onderwereld. De Ceiba-boom mag echt niet gekapt worden; het is een beschermde boom.

'312576' door damfschoenmakers '312576' door damfschoenmakers

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Kracht

damfschoenmakers

Wat een kracht straalt van deze vulkaan de Pacaya af. Je staat een meter van de langzaam stromende lava af maar wel onder begeleiding van een ervaren gids. Deze beklimming is een zware maar wel een must to do.

'86364' door Mathilde '86364' door Mathilde

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

Toekan

Mathilde

Het is geweldig om een toekan in de natuur te zien! Deze leeft in het tropische regenwoud rond de Maya opgravingen van Tikal.

'262221' door Richie '262221' door Richie

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Lava spugende Pacaya!

Richie

Tijdens onze nachttrip op de Pacaya zagen we de vulkaan constant lava spuwen en het is mij gelukkig gelukt dit vast te leggen. Het is echt super spectaculair om dit mee te maken! De vulkaan was écht super actief! Dat bleek 4 dagen later toen de Pacaya is uitgebarsten! Gelukkig waren wij er toen niet! Resultaat van de uitbarsting: 3 doden en Guatemala City onder een dikke laag as.

'165583' door meritbreukelen '165583' door meritbreukelen

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Zonsondergang Pacaya

meritbreukelen

Op de terugweg hadden we een schitterende zonsondergang vanaf de vulkaan Pacaya

'404787' door sidonius '404787' door sidonius

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Het laatste licht

sidonius

We kwamen net op tijd aan bij het Lago de Atitlán om het laatste zonlicht nog te kunnen vangen. Aan de horizon één van de drie vulkanen die dit prachtige meer omringen. De foto is genomen van de kant van Panajachel.

'284962' door corriedewinter '284962' door corriedewinter

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Werelderfgoed?

corriedewinter

Antigua staat op de Werelderfgoedlijst en dat schept verplichtingen. Ondanks subsidies blijft het lastig om alle erfgoederen goed te onderhouden, omdat de stad in een aardbevingsgebied ligt. Deze kerk is niet gerestaureerd, Het is een monument ter herinnering aan het natuurgeweld dat hier heeft plaatsgevonden. De markt op de stoep heeft veel klandizie; er komen veel mensen langs!

'486424' door Jeanne '486424' door Jeanne

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Waar wachten zij op!

Jeanne

Het stadje Antiqua maakte op ons veel indruk. Het koloniale plaatsje bestaat geheel uit lage gebouwen, geverfd in verschillende kleuren, van diep rood tot zacht geel. Al heel vroeg in de ochtend is er bedrijvigheid op de markt, deze dames hebben de boodschappen weer binnen en wachten tot er versterking komt, toch wel zwaar zo'n mand vol!