Peten foto's & tips

'458673' door Cobinho '458673' door Cobinho

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

Jungle Book

Cobinho

De meeste RR'(st)ers weten ondertussen wel dat `The Jungle Book' één van mijn favoriete films is. En ik heb een zwak voor King Louie (Koning Lowietje). Ik mag dan ook graag foto's laten zien met overwoekerde ruïnes en dan hoor en zie ik Louie zingen en dansen “Now I'm the king of the swingers. Oh, the jungle VIP. I've reached the top ”. Dit zal vast niet mijn enige inzending worden voor deze film... Deze avontuurlijk animatie film is afgeleid van Rudyard Kipling's boek The Jungle Book. Jungle Book vertelt het verhaal van Mowgli, een jongen die in de jungle opgevoed werd door de wolven. Samen met zijn vrienden Baloo en Baghera beleeft hij tal van avonturen. Bekijk the trialer: https://www.youtube.com/watch?v=ytpwzj6Ldo8

'292728' door Suus2010 '292728' door Suus2010

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

Lago Petén Itzá

Suus2010

In augustus 2008 heb ik een lange reis gemaakt in Guatemala. Na het bezoeken van de Maya ruïnes bij Tikál heb ik een middag heerlijk in het zonnetje gelegen bij Lago Petén Itzá. Dit was mijn uitzicht.

'86364' door Mathilde '86364' door Mathilde

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

Toekan

Mathilde

Het is geweldig om een toekan in de natuur te zien! Deze leeft in het tropische regenwoud rond de Maya opgravingen van Tikal.

'436622' door Cobinho '436622' door Cobinho

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

Die andere...`Jungleb

Cobinho

De ruïnes van Aguateca, die bijna helemaal in de jungle verscholen liggen worden niet vaak bezocht omdat hij alleen bereikbaar is per boot. Het een Maya-site gelegen in het noorden van Guatemala, in het departement Peten. Het centrum werd bewoond vanaf ongeveer 200 voor Christus tot ongeveer 800 na Christus. De stad werd snel door de bevolking verlaten toen het werd aangevallen en geplunderd. De ruïnes van Aguateca worden beschouwd als een van de best bewaarde in Guatemala. Ondanks dat ik me aan de andere kant van de wereld bevond, waande ik me in het decor van `The Junglebook' en verwachtte elk moment Cousin Louie... Now I'm the king of the swingers Oh, the jungle VIP I've reached the top and had to stop And that's what botherin' me I wanna be a man, mancub And stroll right into town And be just like the other men I'm tired of monkeyin' around! Oh, oobee doo I wanna be like you I wanna walk like you Talk like you, too You'll see it's true An ape like me Can learn to be human too (http://www.youtube.com/watch?v=9JDzlhW3XTM)

'415586' door sidonius '415586' door sidonius

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

Juiste moment

sidonius

We varen op de Rio Dulce, een brede lange rivier die uitmondt aan de kust bij het Afro stadje Livingston. Onderweg gooit een visser zijn net uit, hetgeen een goede timing vraagt. Als een lasso zwaait de visser het net boven zijn hoofd en werpt het uit. Als fotograaf kijk je een paar keer hoe dat werkt en probeert dan het juiste afdrukmoment te pakken. In dit geval is dat gelukt.

'454953' door sidonius '454953' door sidonius

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

Lago de Petén Itzá

sidonius

Wie verlangt er op deze grijze en koude decemberdag nou niet naar een subtropisch meer? Dit is het meer van Petén Itzá, vlak bij de Maya ruines van Tikal. Het is een prachtig meer met op een eilandje het leuke plaatsje Flores. Het meer lag van oorsprong geïsoleerd in het oerwoud. Op zoek naar bouwland en olie werd het halverwege de vorige eeuw ontdekt, en sindsdien is er veel van het woud gekapt. Het oerwoud dat nog over is wordt nu beschermd en behoort tot de mooiere van Centraal Amerika om wildlife te spotten.

'344079' door Rsteeghs '344079' door Rsteeghs

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

Peten Itza...zonsonde

Rsteeghs

Het meer van Petén Itzá ligt in oost-Guatemala, op een uurtje rijden van de beroemde tempelruïnes van Tikal. In het meer ligt een klein eilandje, Flores, dat met het vasteland verbonden is via een brug. Flores is een leuk stadje waar je prima kunt verblijven als uitvalsbasis voor een bezoek aan Tikal. R. en ik verbleven er van oud op nieuw 2008-2009. Een bijzonder moment dus! Het stadje is gezellig en heeft kleine straatjes en trappen om de lichte hoogteverschillen te overbruggen. Voor de jaarovergang van 2008-2009 waren er veel kraampjes op de straten te vinden waar je lekker eten en drinken kon kopen. Op het plein in het midden van het stadje was een groot podium gebouwd, daar zou het feest waarschijnlijk losbarsten die avond. Na gegeten te hebben gingen we erop af. Wat bleek: geen mens te bekennen, het feest (en vuurwerk) zou pas rond 1:00 's nachts beginnen, nadat iedereen om 0:00 uur de kerkdienst om het nieuwe jaar in te luiden had bijgewoond. Maar geen nood: we hebben gewoon genoten van de mooie zonsondergangen die we elke avond bij het meer hadden, zoals deze. En uiteindelijk gingen om 1:00 uur alsnog de voetjes van de dansvloer!

'166500' door Graaf '166500' door Graaf

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

Lago Petén

Graaf

Zonsondergang vanaf ons hotel in Flores.

'378832' door Mich-Art '378832' door Mich-Art

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

Kleurrijk Flores

Mich-Art

Flores de uitvalbasis naar Tikal. Het is leuk klein dorpje is omgeven door een groot meer Peten. In het dorp is er niet veel te doen behalve het meer op te gaan met een bootje wel heeft het dorp leuke straatjes om door heen te wandelen.

'514393' door sidonius '514393' door sidonius

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

Afsluiter

sidonius

Morgen eindigt de RR competitie 2015. Spannend welke 'winnaar' er dit keer uit de bus komt en het ambassadeursclubje komt versterken. Als symbolische afsluiter deze foto van een mooie zonsondergang aan het meer van Petèn (Lago Petèn Itza). We zaten te eten op een terras aan het water en ineens kleurde de lucht bloedrood, met aparte vegen er in. Camera gepakt, de weg overgestoken en de foto gemaakt. Het stadje Flores aan het meer is de moeite van een bezoek waard. Het ligt op een schiereiland in het meer dat je via een brug kunt bereiken.Van hieruit kun je een bezoek brengen aan het dichtbij gelegen Mayacomplex Tikal, één van de mooiste oude Mayasites. Ik wil jullie hartelijk bedanken voor het mooie en sportieve jaar hier op RR, met prachtige en inspirerende foto's, tips en blogs. Iedereen weet hoe verslavend dit is, ik ga al weer mijn negende RR-jaar in..... Tot het volgende seizoen!

'152582' door Graaf '152582' door Graaf

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

Sunset in Flores

Graaf

Net na een paar dagen regen en kou, hadden wij geluk toen we Tikal bezochten en 's avonds op het eilandje Flores de eerste en enige zonsondergang in Guatemala.

'307037' door Cobinho '307037' door Cobinho

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

In het water de was..

Cobinho

Geregeld zie ik allerlei was-foto's van en uit Varanasi. India staat hoog op mijn lijstje, maar ik ben er nog niet geweest. Toch heb ik ook een wasfoto. Tijdens het boottochtje (ruim anderhalf uur) naar een hotel, midden in de jungle aan het meer van Petexbatún, om vanuit daar middels een volgend boottochtje de ruïnes van Aguateca te bereiken, zag ik deze 2 meisjes druk aan het wassen. Ik kan me niet echt voorstellen dat het goed voor de hygiëne is (zie ook de rommel om de wasplaats), dan zal toch ook het sociale karakter van het gezamenlijk de was doen een grote rol spelen?

'401194' door sidonius '401194' door sidonius

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

Rood!

sidonius

We zitten op een terrasje met uitzicht op het Meer van Petèn. Camera mee, want het zicht is op het westen en de vorige dag misten we net een mooie zonsondergang. Vol verwachting wachten we op wat komen gaat. Het ziet er somber uit, bewolking, geen zon te zien. Maar opeens komt er kleur in de lucht, een zachte roze gloed, zal het dan toch nog iets gaan worden? Het wordt wat drukker met locals die komen flaneren, ik loop met de camera maar vast eens naar de oever. En ineens gaat het snel, het wordt roder en roder, zo rood heb ik het nog nergens gezien behalve in Afrika, maar daar is het toch weer anders, meer oranjerood. Binnen 10 minuten wordt het knalrood in de lucht, en zo snel als de kleur opkwam is hij ook weer verdwenen, uitgedoofd. En nog steeds geen zon gezien. Ademloos heb ik genoten van die luttele minuten, en er iets van vast kunnen leggen.

'250235' door damfschoenmakers '250235' door damfschoenmakers

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

HOT

damfschoenmakers

Letterlijk en figuurlijk een hot item de vulkaanuitbarsting op ijsland. Deze vulkaan de Pacaya hebben we beklommen in 2008 en het was geweldig om mee te maken om een paar meter van de hete lavastroom af te staan.

'451107' door sidonius '451107' door sidonius

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

Straatje in Flores

sidonius

Flores is een klein stadje op een schiereiland in het meer van Petén Itza. Een typisch midden-amerikaans stadje met een leuke boulevard vol barretjes en restaurantjes. Veel straatjes lopen richting het meer. De boulevard is een perfecte plek om zonsondergangen te bewonderen. daar heb ik al een keer een foto van geplaatst.

'299575' door damfschoenmakers '299575' door damfschoenmakers

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

STRALEN

damfschoenmakers

Deze zonsondergang was mooi om te zien en vooral hoe de stralen achter de duisternis verdwenen. Heerlijk genieten hier op het balkon met uitzicht op het meer.

'435879' door PleunGroeneveld '435879' door PleunGroeneveld

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

Tikal

PleunGroeneveld

Tikal is een van de mooiste Maya sites die wij hebben bezocht. Het bijzondere is dat de site verscholen ligt in de jungle. De tempels zijn er hoger dan op andere site zoals Chitzen Itcha. het is prachtig om te zien hoe de tempels boven de bomen uitsteken.

'287117' door damfschoenmakers '287117' door damfschoenmakers

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

DRACULA

damfschoenmakers

Nooit gedacht dat ik een macrofoto van een vleermuis zou kunnen maken maar deze zat zo dichtbij op het balkon dat ik deze foto kon maken. En later bleek dat er wel honderden vleermuizen onder het dak zaten die wegvlogen toen het donker begon te worden. Ze gingen op zoek naar voedsel.

'404803' door sidonius '404803' door sidonius

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

Punker

sidonius

Ik heb niet veel verstand van vogels, maar deze vond ik wel heel erg leuk met zijn punk kapsel. Hij zat in een boom aan de oever van de Rio Dulce. In ieder geval is het een jong exemplaar, een witter reiger misschien?

'406145' door sidonius '406145' door sidonius

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

Als een vuurtoren

sidonius

De zonsondergang zag er die avond aan het Lago de Petén uit als een vuurtoren. We kwamen tegen het eind van de middag aan in het plaatsje Flores, inchecken in het hotel en net op tijd om de laatste zonnestralen vast te leggen.

'267611' door damfschoenmakers '267611' door damfschoenmakers

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

BOOTJE IN VLAMMEN

damfschoenmakers

Dit bootje op het meer dat waarschijnlijk toeristen rond vaart gaat in een ondergaande zon naar huis. Zo lijkt het bootje in vuur en vlam te staan. Het lijkt wel dat op vakantie de zon aan de andere kant van de wereld altijd mooier is.

'551469' door AnneKetelaars '551469' door AnneKetelaars

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

Flores - Guatemala -.

AnneKetelaars

Van 8 tot 15 januari viert Santa Elena haar Patroonsfeest, het aangrenzende stadje dat zich nog net een schiereiland mag noemen, Flores, feest in die periode net zo hard mee. Toen we op zondag 15 januari terug kwamen uit Tikal vielen we met onze neus in de feestboter. De laatste dag van het Patroonsfeest wordt afgesloten met een grote processie door de straten, een waar feestmaal bij de eetstalletjes langs de kade en rond middernacht een vuurwerkshow. Op de foto zie je een gedeelte van de stoet van inwoners die deelnamen aan de processie. Het beeld van Jezus Christus wordt door een groep wisselende mannen meegedragen tijdens de processie.

'560061' door AnneKetelaars '560061' door AnneKetelaars

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

Flores – Guatemala...

AnneKetelaars

Net aangekomen in ons hotel in Flores, waar we tot de ontdekking komen dat onze toch al zeer ruime kamer ook nog een balkon heeft. De houten fauteuils nodigen uit om plaats te nemen, dus we nemen het er van ;) Al snel heb ik genoeg fraaie fotowaardige zaken gezien en verruil ik de fauteuil voor een staanplaats aan de reling van het balkon. Ik maak wat foto’s van het meer van Péten, de bootjes en boten die erover varen en het uitzicht aan de overkant. Dan trekt geronk mijn aandacht. Beneden zie ik naast de tuk tuk’s, twee motoren, twee scooters en een auto de hoofdweg langs het water passeren. Het blijken de motoren te zijn die het geronk veroorzaken. Vooral de dames op de voorste motor vond ik er stoer uitzien, het was dat de tuk tuk voor hen er een slakkentempo op na hield, anders had de bestuurster graag het tempo wat opgevoerd. Tijdens de laatste dag van het Patroonsfeest van Santa Elena bleek dat de bewoners van Flores en omgeving echte motorliefhebbers zijn. Na een grote processie, een feestmaal bij de eetstalletjes langs de kade en de vuurwerkshow, is het tijd om naar huis te gaan. In grote getallen klommen hele gezinnen op hun motor. Vader achter het stuur, oudste zoon of dochter op de tank, moeder achterop met jongste zoon of dochter op schoot. Echte motormuizen dus in Flores ;)

'81570' door ingrover '81570' door ingrover

GuatemalaPeten

GuatemalaPeten

Helemaal in beeld

ingrover

Wat een prachtbeest is dit zeg!