Panajachel

'509157' door Jenny '509157' door Jenny

GuatemalaPanajachel

GuatemalaPanajachel

Traditioneel geklede.

Jenny

In Guatemala worden mensen niet graag gefotografeerd, uitzonderingen daargelaten. Erg jammer, want de bevolking, zowel mannen als vrouwen, gaat zo prachtig gekleed. Deze foto heb ik vanuit de bus gemaakt nabij het plaatsje Panajachel. Moet eerlijk bekennen dat ik me wel een beetje schuldig voelde. Fotograferen vanuit rijdende voertuigen is doorgaans niet heel succesvol, maar als de bus/auto/tuktuk/brommer niet al te snel rijdt kun je geluk hebben. Gewoon proberen dus, weggooien kun je de mislukte foto's altijd nog.

'552552' door geo '552552' door geo

GuatemalaPanajachel

GuatemalaPanajachel

Lago Atitlan

geo

Het Lago Atitlan een van de mooiste meren die ik ooit zag een diamant in het landschap. Omgeven van vulkanen, op de hellingen indianendorpjes die de naam van een apostel dragen. Panajachel is het enige dat over land bereikbaar is. van hieruit gaat het met bootjes over het meer naar de dorpjes. De foto is gemaakt vanaf de haven van Panajachel je kijkt op het meer en de vulkanen Tolimàn vooraan en Atitlan direct daarachter. In Panajachel zijn ook de verblijven voor toeristen.

'553600' door Jeanne '553600' door Jeanne

GuatemalaPanajachel

GuatemalaPanajachel

Meer van Atitlan

Jeanne

We logeren een paar dagen in het plaatsje Panajachel aan het meer van Atitlan. Het meer is omringt door diverse slapende vulkanen, 12 stuks om precies te zijn. Bij het kleine haventje is een horecagelegenheid waar je aan het einde van de dag een schitterend uitzicht hebt op het meer en de vulkanen. Volgens de Britse schrijver Aldous Huxley, "het mooiste meer van de wereld". Even vergroten aub.

'483661' door Jeanne '483661' door Jeanne

GuatemalaPanajachel

GuatemalaPanajachel

Het meer van Atitlan

Jeanne

We rijden naar Panajachel, gelegen aan het meer van Atitlan (17 x 23 km) Het begon al te schemeren en we zien het meer omgeven door drie actieve vukanen, Adembenemend mooi!!!

'246571' door alistaleemhuis '246571' door alistaleemhuis

GuatemalaPanajachel

GuatemalaPanajachel

Kind in draagdoek

alistaleemhuis

Kindje in draagdoek op de rug van zijn moeder. Deze foto heb ik in Panajachel genomen met een pocketcamera, aangezien een andere camera in deze omgeving vragen om moeilijkheden was geweest. Ik heb deze foto genomen met toestemming van de moeder, die nootjes verkocht aan toeristen in Panajachel. Zelf woonde ze ver weg, maar kwam ze telkens voor twee weken naar Pana. Drie van haar kinderen gingen met haar mee (en dus niet naar school) en haar andere twee kinderen zaten thuis. Deze vrouw en haar kinderen leven in grote armoede.

'455862' door enroute2 '455862' door enroute2

GuatemalaPanajachel

GuatemalaPanajachel

Neem de tijd

enroute2

Het Meer van Atitlan is omringd door twaalf vulkanen die zijn vernoemd naar de twaalf apostelen. Dit kratermeer ligt op 1500 m hoogte en laat steeds andere kleuren zien, van groen tot azuurblauw en tot rood bij zonsondergang. Vanuit Panajachel heb je een prachtig uitzicht en kun je zeker drie kraters onderscheiden, fraai gelegen aan de overkant van het water. Het is aantrekkelijk om in deze rustige omgeving meerdere dagen te vertoeven, je kunt per boot maar ook wandelend de diverse omringende Maya-dorpjes bezoeken en genieten van de mooie natuur. (scan van foto)

'536426' door geo '536426' door geo

GuatemalaPanajachel

GuatemalaPanajachel

Leer plicht

geo

In Mexico, Guatemala en Honduras bestaat in theorie schoolplicht voor de lagere school. Het schoolgaan is gratis, er moet echter het uniform en het schoolgerief gekocht worden, hiervoor hebben de meeste ouders niet het geld, hierbij komt dat de kinderen met bedelen of kleinigheden verkopen een belangrijke inkomsten bron vormen. Ik neem ze mee eten ,koop een schrift,pen en een set kleurpotloden in de hoop dat dit aanzet om naar school te gaan. Meisjes gaan in de regel twee jaar naar school, jongens vier tot vijf jaar, vanaf het middelbaar moet wel betaald worden, in Mexico is hiervoor een soort studiebeurs voorzien, als tegenprestatie moet de afstudeerde twee tot drie jaar in betaalde staatsdienst werken. Hier het schooltje van het indianendorpje San Pedro aan het lago Atitlan, in Guatemala, de kinderen uit de omliggende dorpen en zelfs uit Panajachel worden hier s´morgens met bootjes gebracht en s'avonds gehaald. Het is reeds laat en er zijn alleen nog een paar kids van San Pedro op de speelplaats, ik haast mij achter mijn gastvrouw aan want mijn boot is reeds vertrokken.

'438803' door kimo '438803' door kimo

GuatemalaPanajachel

GuatemalaPanajachel

Jongen met Lolly

kimo

In het touristische dorpje panajachal aan het Lago de Atitlan genoot deze jongen van zijn lekkere jongen terwijl zijn moeder boottours probeerde te verkopen aan touristen vanuit de hele wereld.

'287374' door Willemien '287374' door Willemien

GuatemalaPanajachel

GuatemalaPanajachel

Leuk al die kleine...

Willemien

In het dorpje San Pedro, gelegen aan het meer Atitlan, bezochten wij een schooltje. Voor de kinderen was dat dolle pret om zoveel belangstelling in de school. San Pedro is een dorp aan de voet van de berg De Neus van de Indiaan. Een flinke klim maar het is de moeite waard. Het dorpje is erg leuk en niet toeristisch. Je kunt er nog onopvallend door lopen en krijgt een goede indruk van het dagelijks leven.

'260285' door Rylane '260285' door Rylane

GuatemalaPanajachel

GuatemalaPanajachel

Meer van Atitlan

Rylane

Panajachel is een plaats in de hooglanden van Guatemala, gelegen in het departement Sololá. Het dorp ligt aan het Meer van Atitlán, op een hoogte van 1597 meter. Op weg naar de boot om een tochtje over het meer te maken zag ik dit plaatje. Echt een kodak-moment.

'409130' door Donna '409130' door Donna

GuatemalaPanajachel

GuatemalaPanajachel

Rupsen!

Donna

Een plant vol met rupsen! Geen idee van welke vlinder, maar de plant was volgens mij een soort Lantana. Wel een bizar gezicht, zoveel rupsen op zo'n tak!

'536032' door geo '536032' door geo

GuatemalaPanajachel

GuatemalaPanajachel

Verder wassen

geo

Nadat zoonlief de kop gewassen was, ging het kleren wassen verder, op de stenen word alles ingezeept, dan wat kneden, spoelen en klaar tevens de zelfde zeep waar de jongen mee gewassen werd. Na het wassen ging de Lady uit de kleren en nam zelf een bad. Kort daarna kwam ik met haar in gesprek, ze vond het nobel dat ik haar niet zoals enige anderen in haar natuurlijke schoonheid had vastgelegd. Ik mocht haar familie leren kennen verloor de tijd uit het oog en mijn boot was vertrokken. In de namiddag steekt er meestal storm op waartegen de bootjes niet zijn opgewassen. Geen probleem zij besloot dat ik bij haar thuis zou overnachten. De weg van het meer naar het dorp is smal en behoorlijk steil, hoewel zij de waskuipen meedroeg had ik de grootste moeite haar bij te houden (schaamte). Het lago Atitlan is een kratermeer zonder natuurlijke afvloei, dit zorgt voor ecologische problemen de groeiende bevolking en toerisme zorgt voor vervuiling. Voor de visserij uitgezette vreemde vissen verdringen de natuurlijke bestanden. In de jaren zeventig zorgde een aardbeving voor een breuk in de kraterwand waardoor het waterpeil om tien meter zakte.

'288425' door JKager '288425' door JKager

GuatemalaPanajachel

GuatemalaPanajachel

Uitzicht over Lago...

JKager

Lago Atitlan op zijn mooist, ten tijde van het regenseizoen tijdens een stralende morgen. Als een spiegel zo kalm, voordat de vele boten naar de omliggende dorpen hun sporen trekken in het diepe blauw.

'245579' door jannekeh '245579' door jannekeh

GuatemalaPanajachel

GuatemalaPanajachel

Maya meisje

jannekeh

Dit meisje probeert aan de toeristen de mooi geweven doeken te verkopen. Zij is zelf ook gekleed in de traditionele dracht behorend bij de Maya cultuur. De kunst van het weven wordt van moeder op dochter doorgegeven, het weven van een huipil (blouse) kan enkele maanden in beslag nemen. Het is stugge kleding wat volgens mij niet prettig is om te dragen

'408586' door sidonius '408586' door sidonius

GuatemalaPanajachel

GuatemalaPanajachel

Bepakking

sidonius

Ergens onderweg naar Panajachel. Een druk kruispunt waar we even stoppen om de typische gepimpte Guatemala bussen te bekijken en alle drukte daaromheen. Deze twee vrouwen staan te wachten op een bus, maar wagen zich niet op het midden van de straat zoals alle andere busreizigers. Teveel bepakking op hun hoofd om zich soepel door het verkeer te bewegen.... Ze zijn helaas niet ingestapt, ik had wel eens willen zien hoe ze die enorme pakken naar binnen zouden wurmen.

'350171' door mbisschops '350171' door mbisschops

GuatemalaPanajachel

GuatemalaPanajachel

De dag zit erop!

mbisschops

De markt van Solola in Guatemala is zeer verrassend. In dit deel van Guatemala lopen zelfs de mannen nog in traditionele klederdracht. Je kunt aan de gebreide tas zien uit welk dorp de mannen komen, het jhesje is een soort cowboyjasje met versieringen en natuurlijk ontbreekt de hoed niet!!!

'350125' door mbisschops '350125' door mbisschops

GuatemalaPanajachel

GuatemalaPanajachel

Wachten op de bus in.

mbisschops

Guatemala was voor ons een echte verrassing, nog kleurrijker dan Bolivia! In Chichitenango is de markt al een beetje gericht op de toeristen, zeer de moeite waard maar onze trip in een "chickenbus " naar Solola was een topper. Op deze markt was geen toerist te vinden, je moest je door de mensenmassa heen murwen...tja, daar word je dus moe van. Zo ook deze moeder en haar kind.....maar de bus komt zo.

'515314' door sidonius '515314' door sidonius

GuatemalaPanajachel

GuatemalaPanajachel

Lago d'Átitlán

sidonius

Het Lago d'Atitlán is een prachtig meer, omringd door vulkanen. Om precies te zijn: drie vulkanen: de Atitlán, de Tolimán en de San Pedro. De vulkaan die je op de foto ziet is de Atitlán, met een dubbele krater. Vanuit het stadje Panajachel kun je per boot oversteken naar de dorpjes aan de overkant van het meer waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. Er heerst een laid back sfeertje waar de backpackers zo van houden. Die tref je dan ook volop aan, vooral in het dorpje Santiago de Atitlán. Panajachel is een mooi plaatsje om een paar dagen te verblijven, met leuke (kunst)winkels en restaurantjes.

'269490' door jannekeh '269490' door jannekeh

GuatemalaPanajachel

GuatemalaPanajachel

Maya

jannekeh

Deze foto is gemaakt bij het Lake Atitlan in het gezellige plaatsje Panajachel . Het is echt de moeite waard om een paar dagen hier te blijven. Je kunt je prima vermaken en leuke souvenirs kopen. Tevens heb je de mogelijkheid om met een bootje de plaatsen aan de andere kant van het meer te bezoeken. Deze vrouwen zijn gekleed in de traditionel kleding van de Maya cultuur en zij en proberen aan de toeristen de prachtig geweven kleden te verkopen

'420460' door MaaikeAart '420460' door MaaikeAart

GuatemalaPanajachel

GuatemalaPanajachel

Ondeugend

MaaikeAart

Slenterend over pleintjes en door straatjes hoorden we van een afstandje deze jongetjes al ingehouden lachen. Aan de ondeugende koppies te zien waren ze duidelijk iets van plan. Wat voor kattenkwaad ze uit hebben gehaald weten we niet. Ze wachten daar toch liever mee tot wij wat uit de buurt waren.

'236607' door Cooijman '236607' door Cooijman

GuatemalaPanajachel

GuatemalaPanajachel

Kuikentjes

Cooijman

Op de markt in Solola lopen de mensen in lokale klederdracht en verhandelen van alles. Levende dieren, vlees, garnalen, maar ook kleding, aardewerk, groente en fruit. Deze dame verkocht levende kuikens.

'539726' door marcvankessel '539726' door marcvankessel

GuatemalaPanajachel

GuatemalaPanajachel

12 apostelen

marcvankessel

Ik kan wel een leuk interessant verhaal gaan houden over dit meisje met haar kip. Maar feit is dat ik niet weet waarom ze hier mee liep. Ik trof haar aan op een markt in Panajachel, aan het het meer van Atitlan. Ik heb zelden zo'n mooi meer gezien. Het meer is omgeven door 12 vulkanen, die vernoemd zijn naar de 12 apostelen. (gescande foto)

'269491' door fotofreak '269491' door fotofreak

GuatemalaPanajachel

GuatemalaPanajachel

Portret Quiché-vrouw

fotofreak

In oktober 2001 heb ik een rondreis gedaan in Guatemala/Belize/Mexico. Prachtige reis en ontzettend veel gezien en beleefd. Dit is een portret van een Quiché vrouw met een bijzonder hoofddeksel. Dit is een meters lang lint wat zij heel snel perfect om haar hoofd bind. (scan)