Lago de Atitlan reisblogs

Maximón, drank en sigaretten brengen geluk.

corriedewinter was er (tot 25 jul 2008) Gepost op 11 jun 106 reacties

Maximón is de plaatselijke heilige van Santiago de Atitlan.
Hij is waarschijnlijk meegenomen door de Maya Tzutuhil uit Mexico. (Zie mijn foto: 'Op haar mooist.')
Maximón is mogelijk de reïncarnatie van een Mayagod: Mam. De pop was van hout gemaakt, gekleed in traditionele kleding. Er werd voedsel aan hem geofferd.
Onder invloed van het katholicisme veranderde de naam in St. Simon. De meeste volgelingen noemen hem echter Maximón (Maa shi Mohn) Dit is een combinatie van Simon en Max (het Mayawoord voor tabak) Een Maximon is dan ook niet compleet zonder opening voor rookwaar.
Wij bezochten de originele Maximón in het huis van een lid van De Broederschap van het Heilig Kruis van Santiago Atitlán, waar hij een jaar lang woont.
Er komen bezoekers uit het hele land die hem advies vragen. In ruil daarvoor ontvangt hij drank, sigaren, sigaretten en geld. We moesten lang wachten, maar het was beslist de moeite waard.
Na een jaar, tijdens de Heilige Week, wordt Maximón naar het meer gebracht, waar zijn kleding wordt gewassen op twee speciale stenen. Het laatste (schone) water wordt bewaard in flessen. Het water zou helpen tegen angst verdriet en tovenarij.
Op Goede Vrijdag wordt Maximón tussen Jezus en Maria rondgedragen in een processie. Daarna verhuist hij weer voor een jaar naar zijn nieuwe onderkomen bij een lid van De Broederschap.
Overal rond het meer zijn Maximóns te vinden in winkels, bedrijven en thuis.Dit zijn meestal houten poppen, met hoed en modern pak, maar altijd met open mond. Roken kan dus geluk brengen...

corriedewinter Positie 14 (85397 p.) Lid sinds 06-10-2008 Foto's en tips: 3258 Blogs: 28 Fans: 97

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Maximón met leden van De Broederschap
blogfoto nr. 2
Winkel of huis Maximón
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Bon bini na Boneiru (2)
4 7
Gepost op 29 maart
Nederlandse Antillen Bonaire
Bon bini na Boneiru (1)
4 10
Gepost op 28 maart
Nederlandse Antillen Bonaire
Sint Nektarios en een hittegolf
3 7
Gepost op 24 juli
Griekenland Athene

Reacties bij deze blog

Jenny

Door: Jenny • Geplaatst op

Hoi Corry, Leuk en herkenbaar verhaal plus mooie foto's. Vond het een belevenis. Wij hebben dit ritueel een jaar na jou mogen aanschouwen.

Didy

Door: Didy • Geplaatst op

Wat een apart verhaal Corrie. Als je hier naar toe zou gaan is dit natuurlijk goed om te weten. En ook al ga je niet, toch interesssant. Er staat bovenaan dit verhaal Corrie de Winter was hier tot 25 juli 2010? Ben je hier nog?/ Groetjes??

antonmoeskops

Door: antonmoeskops • Geplaatst op

Leuk verhaal! Ik heb zelf ook een bezoekje gebracht aan Maximon in Santiago de Atitlan. Heel bijzonder sfeertje. Een kamertje vol met wierookwalmen, kleurige indígana's die op bezoek kwamen. Ze kregen wat van de kleding van Maximón aan (schoenen met maat 45, zo'n hoed als het beeld op jouw foto, een colbertje). De 'priester' gaf Maximón flink wat sterke drank in zijn houten mondje en ik had de indruk dat de alcohol niet alleen voor het beeld bestemd was (de priester had zelf ook al het een en ander tot zich genomen).

jdevaan

Door: jdevaan • Geplaatst op

Bijzonder en goed beschreven verhaal.

herman m

Door: herman m • Geplaatst op

Leuk en bijzonder verhaal, Corrie.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.