Lago de Atitlan

'309794' door corriedewinter '309794' door corriedewinter

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Tzutuhil hoofddeksel

corriedewinter

Santiago is is gebouwd op een oude lava stroom van de vulkaan in het zuiden van het Lago Atitlán. Hier wonen de Tzutuhil Maya’s. De mannen dragen korte calzoncillos (broeken), die handig zijn op en rond het water. De vrouwen van Santiago dragen een huipil (blouse)van paars/wit gestreepte stof, die prachtig wordt geborduurd met bloemen, dieren of vogels. Hier zie je de opvallende hoed van de Tzutuhil dames, die zelfs afgebeeld is op een munt van 25 centavos. De hoed moet het lange haar tegen stof en uitdroging beschermen. De hoed wordt gemaakt van een lange cinta (sjerp), die om het hoofd en in het haar gewikkeld wordt. Het laatste gedeelte van de hoed is niet geborduurd, maar geweven op een heupweefgetouw.

'399443' door sidonius '399443' door sidonius

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Lago de Atitlán

sidonius

De zon is net ondergegaan aan het Lago de Atitlán. Een prachtig meer, dat omringd wordt door vulkanen. Deze foto is gemaakt vanuit Panajachel op de noordoever. Het is leuk om met een boot uit te varen en verschillende dorpjes aan het meer te bezoeken. Er hangt een typisch backpackerssfeertje, vooral in San Pedro. Het aandeel jonge en oudere 'hippies' is me sowieso opgevallen tijdens de reis door Midden Amerika. Midden Amerika lijkt erg in trek bij jonge rugzakreizigers.

'404787' door sidonius '404787' door sidonius

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Het laatste licht

sidonius

We kwamen net op tijd aan bij het Lago de Atitlán om het laatste zonlicht nog te kunnen vangen. Aan de horizon één van de drie vulkanen die dit prachtige meer omringen. De foto is genomen van de kant van Panajachel.

'451159' door sidonius '451159' door sidonius

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Kleurige kleden

sidonius

Op de markt in Santiago de Atitlán wordt van alles verkocht, ook de traditionele kleurige tafelkleden. Je kunt ze ook als wandkleed of speelkleed voor kleine kinderen gebruiken. Vrolijk zijn ze in ieder geval. Kunnen we wel gebruiken op deze druilerige natte herfstdag....

'258442' door corriedewinter '258442' door corriedewinter

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Op haar mooist.

corriedewinter

In Santiago wonen de Tzutuhil Maya's Zij zijn waarschijnlijk rond 900 BC uit Mexico geëmigreerd. Ze hebben lang de macht gehad in het gebied Atitlan (=heuvel omringd door water) Later werden zij verslagen door een alliantie van Spanjaarden, Mexicanen en'een andere Mayastam (1824) In 1538 kwamen de Fransiscanen in het gebied en de bevolking werd 'bekeerd'. Vandaag is het de verjaardag van de beschermheilige. Er zijn processies, er is kermis, iedereen komt de heilige eer bewijzen, uiteraard in de mooiste kleding. Deze dame doet er zo'n drie maanden over om een mooie hoofddoek te weven.

'399109' door sidonius '399109' door sidonius

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Een hoed van lint

sidonius

Deze dame draagt een hoofddeksel, dat geheel is gemaakt van oranje lint. Speciaal voor mij deed ze hem af en weer op, om te laten zien hoe vaardig ze was met het ronddraaien van het lint totdat een hoed ontstond. Wie Erica op reis heeft gezien, moet dit bekend voorkomen. Erica liet zich ook zo'n hoofddeksel aanmeten... Vrouwen in Santiago de Atitlán, een dorp aan het gelijknamige meer, dragen deze bijzondere 'hoeden'.

'436456' door Jenny '436456' door Jenny

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Tocoyal

Jenny

In Santiago Atitlán dragen voornamelijk oudere vrouwen een hoofddeksel met de naam tocoyal (een inwoonster van Santiago Atitlán staat zo afgebeeld op het 25 centavos muntstuk). Het heeft de vorm van een stralenkrans en bestaat uit een lange effen band met geborduurde uiteinden die eerst om het haar (staart) en daarna om het hoofd wordt gebonden. Dit moet meerdere keren per dag opnieuw worden gedaan. De dame op de foto heeft er bijna een dagtaak aan om het "ombindritueel" aan nieuwsgierige toeristen te tonen (tegen een geringe vergoeding natuurlijk).

'495409' door corriedewinter '495409' door corriedewinter

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Sint Jacobus, een...z

corriedewinter

We zijn aan het einde van de dienst ter ere van Sint Jacobus gekomen. Nu is het tijd voor de processie; De heilige wordt naar buiten gedragen. Hij zit op een paard, want volgens een legende was zijn graf ontdekt op het "sterrenveld" in Santiago de Compostella( Spanje) en had de lang geleden gestorven heilige ooit, op een paard gezeten, op wonderbaarlijke wijze ingegrepen in een veldslag tegen de moren. Sint Jacobus is niet alleen de patroonheilige van Spanje, maar ook o.a. van Antigua zoals je hier ziet, Chili, Nicaragua, Den Haag en Enschede. Verder is hij de beschermheilige van de soldaten, ruiters en krijgers, de arbeiders, de lastendragers, de hoedenmakers, de bont- en pelswerkers, de kousenmakers, de bewakers, de (ketting)smeden, dierenartsen en pelgrims en je kunt hem aanroepen als je reuma of artritis hebt, smeken om goed weer en de groei van appels en veldvruchten. Hier in Antigua worden meer heiligen de kerk uitgedragen en gecombineerd met andere goden, zoals Maximon, een vroegere Mayaheilige. Zoals je ziet vermaakt iedereen zich prima. Het is een al feest.

'484267' door Jenny '484267' door Jenny

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Charmante verschijnin

Jenny

In en rondom het mooie plaatsje Santiago Atitlán, gelegen aan het met vulkanen omgeven Lago de Atitlán, worden we met een tuktuk rondgereden. Onderweg maak ik vanuit ons ronkende voertuig een foto van deze traditioneel geklede man. Hij loopt krom, heeft niks aan zijn voeten, zijn teennagels zijn zwart, maar wat is het (in mijn ogen) een charmante verschijning!

'485726' door Jenny '485726' door Jenny

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Creatieve juf nabij..

Jenny

In Guatemala bezochten we net buiten Antigua een basisschool. Niet alleen wij vonden dit erg leuk, de kinderen en de leerkrachten gelukkig ook. Uit de diverse hotels die we tot dan toe hadden bezocht hadden we miniverpakkingen zeep, shampoo etc. meegenomen en die werden door onze gids aan de kinderen uitgedeeld. Ze waren er heel erg blij mee. De creatieve juf op de foto was de saaie grijze muur rond het speelplein aan het opvrolijken.

'491302' door Graaf '491302' door Graaf

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Meer van Atitlan

Graaf

vanaf een uitzichtspunt langs de weg een blik op het meer van Atitlán. Aan de overkant van het meer liggen de 2 actieve vulkanen Atitlán (3537 m) en Tolimán (3158 m). Als ze een wolkenhoedje op hebben komt er slecht weer, volgens een oude lokale volkslegende, dat hebben we heel regelmatig meegemaakt.

'485033' door Jenny '485033' door Jenny

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Máximon/San Simon

Jenny

Over het mooie meer van Atitlán, omgeven door vulkanen, varen we van Panajachel naar Santiago Atitlán. Daar in de buurt bezoeken we een bijzondere religieuze figuur met de naam Máximon, ook wel San Simon genoemd. Hij draagt prachtige zijden sjaals, een grote hoed en heeft vaak een sigaar in zijn mond. Máximon vertegenwoordigt het kwaad, hij is waarschijnlijk het symbool van de oude boze Mayagod Mam, maar hij wordt ook geïdentificeerd met Pedro de Alvarado (beruchte Spaanse conquistador) en de christelijke Judas. In veel steden in het hoogland en tijdens de paasviering wordt Máximon belachelijk gemaakt, maar in Santiago Atitlán wordt hij juist vereerd. Dorpelingen offeren allerlei zaken (geld, drank, sigaren etc.) voor geluk en voorspoed, flink onder invloed zijnde tovenaars/medicijnmannen voeren rituelen uit. De katholieke kerk tolereert geen uitbeelding van kwaad, daarom wordt Máximon in een aparte donkere ruimte opgesloten en net als een heilige door een van de religieuze broederschappen verzorgt. Om aan vervolging te ontkomen werd Máximon vroeger steeds van het ene naar het andere huis verplaatst, dit is nu nog steeds het geval. Eenmaal in Santiago Atitlán is het dus altijd de vraag waar Máximon zich bevindt.

'527760' door Jenny '527760' door Jenny

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Dorpsfeest Lago de...

Jenny

Na een verblijf in het mooie koloniale Antigua rijden we door naar Panajachel aan het Lago de Atitlán. Onderweg zien we veel stalletjes met bloemen en houtsnijwerk, veel dames die de was doen in de rivier en mannen die aardappels rooien en verpakken. Vlak voor de eindbestemming stoppen we in een klein dorpje waar een dorpsfeest gaande is. De dames op de foto stappen uit de laadbak van de Toyota en gaan, net als wij, richting de activiteiten op het dorpsplein. Daar is live muziek en er wordt door zwaar onder invloed zijnde mannen gedanst. Als ze ons in het vizier krijgen worden we, tot grote hilariteit van de rest van de plaatselijke bevolking, uitgenodigd om mee te dansen. Even is dat wel grappig, maar als ze wat al te aanhalig worden gaan we er toch maar snel vandoor!

'293267' door keunings76 '293267' door keunings76

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Vroege ochtend visser

keunings76

In de vroege ochtend als de mist nog niet is opgetrokken gaan de vissers er op uit om wat voor het avondmaal te scoren. Op de achtergrond een aantal vulkanen die op dit moment niet meer actief zijn.

'514639' door Jenny '514639' door Jenny

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Op je boze bolletje..

Jenny

Vanuit Panajachel varen we over Lago de Atitlán, gelegen tussen de drie vulkanen Tolimán, Atitlán en San Pedro, naar Santiago Atitlán. Hier worden we per tuktuk rondgereden. Onderweg maak ik een foto van deze moeder en dochter. Het kleine meisje heeft niet haar handjes, maar een schoentje op haar "boze bolletje". Grappige variant.

'512221' door Jenny '512221' door Jenny

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Op het stoepje bij...

Jenny

Over het mooie meer van Atitlán, omgeven door vulkanen, varen we van Panajachel naar Santiago Atitlán. Daar in de buurt bezoeken we een bijzondere religieuze figuur (pop) met de naam Máximon, ook wel San Simon genoemd. Hij draagt prachtige zijden sjaals, een grote hoed en heeft vaak een sigaar in zijn mond. Máximon vertegenwoordigt het kwaad, hij is waarschijnlijk het symbool van de oude boze Mayagod Mam, maar in Santiago Atitlán wordt hij juist vereerd. Dorpelingen offeren allerlei zaken (geld, drank, sigaren etc.) voor geluk en voorspoed, onder invloed zijnde tovenaars/medicijnmannen voeren rituelen uit. De katholieke kerk tolereert geen uitbeelding van kwaad, daarom wordt Máximon in een aparte donkere ruimte opgesloten en net als een heilige door een van de religieuze broederschappen verzorgt. Om aan vervolging te ontkomen werd Máximon vroeger steeds van het ene naar het andere huis verplaatst, dit is nu nog steeds het geval. Eenmaal in Santiago Atitlán is het dus altijd de vraag waar Máximon zich bevindt. Deze prachtige traditioneel geklede dames zaten op het stoepje bij de toenmalige verblijfplaats van Máximon.

'430715' door corriedewinter '430715' door corriedewinter

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Eerbetoon aan Maximon

corriedewinter

De verjaardag van de patroonheilige Maximón aan het Lago de Atitlán wordt met veel pracht en praal gevierd, er is kermis en vanuit alle dorpjes rondom het meer stromen de mensen toe. De beelden in de kerk krijgen nieuwe kleding en het beeld van de heilige wordt als laatste in processie naar buiten gedragen. Beneden op het plein stellen de dragers zich op; de processie begeeft zich naar het meer, waar de kleren van de heilige worden gewassen. Voor de dragers uit lopen dames met kaarsen die ze met bananenbladeren beschermen tegen het uitwaaien. De meesten hebben ook een doek over hun hoofd gedrapeerd, gedeeltelijk tegen de zon, gedeeltelijk als teken van devotie. De dames behoren tot de Tzutzihil, hun hoeden zijn gemaakt van één lange rode band die om het hoofd wordt gewonden. Het laatste gedeelte is geborduurd. Het jongetje links vraagt nog snel aan oma om wat geld voor de trampoline of het mini-reuzerad, want die zijn toch wel leuker dan de processie.

'522517' door Jenny '522517' door Jenny

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Kleurrijk geklede...m

Jenny

Tussen Antigua en Lago de Atitlán bezoeken we een kleine basisschool. De kinderen zijn qua gedrag niet anders dan Nederlandse kinderen. De een verlegen, de ander heel stoer etc. Alle karakters zijn vertegenwoordigd. Wat betreft kleding is er wel degelijk verschil. De meeste meisjes, maar ook sommige jongens, dragen traditionele kleding. Zó mooi, ik hoop echt dat dit nooit verloren gaat! Op aanraden van onze gids hebben we in de hotels waar we tot dan toe verbleven zeep, shampoo etc. meegenomen. Deze miniverpakkingen worden door onze gids aan de kinderen uitgedeeld en wat zijn ze er blij mee!

'514432' door corriedewinter '514432' door corriedewinter

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

10000 Herinneringen

corriedewinter

Hebben jullie dat ook? Dat je behalve de foto's een herinnering wilt meenemen van je reizen? In de loop der jaren heb ik vele tastbare herinneringen verzameld. Sommige staan ergens in huis, zoals een lang slank ebbenhouten beeldje uit Madagascar en een steen van het strand in Benin. Andere herinneringen zijn opgeslagen in dozen met ‘memories’ erop. Er zijn ook niet tastbare herinneringen die me dierbaar zijn, zoals de mooie contacten op reis en in deze community. De 10000 reacties op mijn profiel vanaf oktober 2008 : onvoorstelbaar veel en onvoorstelbaar leuk. Dank beste Reisreporters, ik heb van ervan genoten. Tip: verzamel souvenirs op thema, zoals deze feestelijke marionetten uit Guatemala. De mannen met hoed stellen St Jacobus voor, de beschermheilige van Santiago de Atitlan.

'495351' door corriedewinter '495351' door corriedewinter

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Dienst voor Sint...Ja

corriedewinter

De jaarlijkse dienst ter ere van Sint Jacobus en de plaatselijke heilige Maximón is in volle gang. Mensen lopen naar de verschillende beelden, steken kaarsen aan en gaan dan in de banken zitten. Ze luisteren naar de leden van de broederschap die gebeden opzeggen en er wordt ook gezongen. Na de dienst gaat iedereen naar buiten, naar het grote plein voor de kerk. Ze wachten tot de beelden van de heiligen naar buiten worden gedragen en zullen dan in processie naar het meer gaan, waar de kleding van Maximón wordt gewassen. Het waswater is tijdelijk heilig, dus de gelovigen willen allemaal wel wat druppels opvangen. De ceremonie bij het water hebben we niet gezien, helaas gingen we naar een volgend dorp aan het meer.

'268767' door dreamer666 '268767' door dreamer666

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Gevangen

dreamer666

Het lijkt alsof ze opgesloten zit, maar schijn bedriegt. Het is 1 van de plaatselijke verkoopsters die door het hek van een hotel hun waar aan de man proberen te brengen.

'527942' door Jenny '527942' door Jenny

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Grote wasmand, klein.

Jenny

Vanuit het prachtige Antigua reizen we door naar het al even zo mooie Lago de Atitlán. Onderweg fotografeer ik vanuit het busraam deze mooie traditioneel geklede dame, daar nu nog eerder regel dan uitzondering, met een grote wasmand op haar hoofd.

'341666' door keunings76 '341666' door keunings76

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Lago Atitlan

keunings76

Dit meer word ook wel het mooiste bergmeer van de wereld genoemd. Het blauwe water, omringd door bergen, heuvels en perfect gevormde vulkanen, is een tafereel dat zich in de geheugen boort. Het meer is een drater met een doorsnede van 18 km en een diepte van 320m. Door een eruptie 85.000 jaar geleden ontstaan.

'235983' door Cooijman '235983' door Cooijman

GuatemalaLago de Atitlan

GuatemalaLago de Atitlan

Visser

Cooijman

Aangekomen bij Lago de Atitlan was de visser daar aan het vissen. Vroeg in de morgen is het water zo glad als een spiegel. Later op de dag gaat het steeds harder waaien en wordt het water wild.