Lago de Atitlan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lago de Atitlan image

Maximón, drank en sigaretten brengen geluk.

Lago de Atitlan
Guatemala
Corriedewinter

Maximón, drank en sigaretten brengen geluk.

Maximón is de plaatselijke heilige van Santiago de Atitlan.
Hij is waarschijnlijk meegenomen door de Maya Tzutuhil uit Mexico. (Zie mijn foto: 'Op haar mooist.')
Maximón is mogelijk de reïncarnatie van een Mayagod: Mam. De pop was van hout gemaakt, gekleed in traditionele kleding. Er werd voedsel aan hem geofferd.
Onder invloed van het katholicisme veranderde de naam in St. Simon. De meeste volgelingen noemen hem echter Maximón (Maa shi Mohn) Dit is een combinatie van Simon en Max (het Mayawoord voor tabak) Een Maximon is dan ook niet compleet zonder opening voor rookwaar.
Wij bezochten de originele Maximón in het huis van een lid van De Broederschap van het Heilig Kruis van Santiago Atitlán, waar hij een jaar lang woont.
Er komen bezoekers uit het hele land die hem advies vragen. In ruil daarvoor ontvangt hij drank, sigaren, sigaretten en geld. We moesten lang wachten, maar het was beslist de moeite waard.
Na een jaar, tijdens de Heilige Week, wordt Maximón naar het meer gebracht, waar zijn kleding wordt gewassen op twee speciale stenen. Het laatste (schone) water wordt bewaard in flessen. Het water zou helpen tegen angst verdriet en tovenarij.
Op Goede Vrijdag wordt Maximón tussen Jezus en Maria rondgedragen in een processie. Daarna verhuist hij weer voor een jaar naar zijn nieuwe onderkomen bij een lid van De Broederschap.
Overal rond het meer zijn Maximóns te vinden in winkels, bedrijven en thuis.Dit zijn meestal houten poppen, met hoed en modern pak, maar altijd met open mond. Roken kan dus geluk brengen...

Foto's

41550.jpg
41550.jpg
Corriedewinter