Chichicastenango

'336287' door corriedewinter '336287' door corriedewinter

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Gezegend door wierook

corriedewinter

Het is marktdag in Chichicastenango en van heinde en verre komt de Mayabevolking naar het stadje om inkopen te doen, maar ook om de rituelen uit te voeren die bij het Mayageloof horen. Deze dame staat op de trappen van de Santo Tomas kerk, waar zowel katholieke als Maya rituelen worden uitgevoerd. Op de trappen van de kerk worden kleine vuurtjes gestookt en wierook gebrand. Binnen in de kerk vind je katholieke en Maya altaren zij aan zij. Op de vloer zitten groepjes gelovigen bij elkaar. Ze steken kaarsen aan en drinken iets met koolzuur erin, zodat ze de kwade geesten uit hun lichaam kunnen verwijderen door te boeren. Vroeg op zondagmorgen bezoeken de leden van lokale broederschappen in hun traditionele kleding de kerk. Deze cofradias zwaaien met wierookpotten. Je ziet de rook nog om het hoofd van de vrouw kringelen. Een bezoek aan de kerk is een aanrader. je mag binnen niet fotograferen.

'552636' door Bowral '552636' door Bowral

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Een bijzonder...Mayar

Bowral

Het dorpje Chichicastenango is vooral bekend om zijn kleurrijke, druk bezochte zondag- en donderdagmarkt. Toegegeven, de markt is ook een walhalla voor de zintuigen en de camera. Maar er is meer te beleven! Het plaatselijke kerkhof heeft een bonte verzameling grafhuisjes en -stenen. Het is tevens een plek waar regelmatig sjamanen seances houden voor de nabestaanden van overledenen. Het is een eeuwenoud Mayaritueel. Tijdens de seance die wij meemaakten, werden offers (voedsel en drank) gebracht. De sjamanen zongen en dansten rond de offerplek. Op een gegeven moment begonnen alle aanwezigen enorme, zelf gefabriceerde sigaren te roken. Aan het eind van de bijeenkomst werden de offergaven in brand gestoken.

'259014' door corriedewinter '259014' door corriedewinter

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Goed voorbereid

corriedewinter

We gaan naar de marktdag in Chichicastenango aan het lago de Atitlan. Wat een kleuren! Er komen meer dan 20000 indianen in klederdracht naar de markt. Ieder dorp heeft zijn/haar eigen motieven. In de kerk zien we rituelen met kaarsen, wierook en het sprenkelen van rozenwater (of is het rum?) Deze dame is goed voorbereid op de markt. Ze draagt haar koopwaar op het hoofd.

'492974' door CBurgstad '492974' door CBurgstad

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Rokerig

CBurgstad

Marktdag in Chichicastenango is een must voor wie Guatemala bezoekt. Het is het meest originele en kleurrijke stadje van Midden-Amerika. Van heinde er ver komen toeristen en Guatemalteken om hier hun kleden, maskers en aardewerk te verkopen. Het kleine stadje werd gesticht in 1540 en in 1545 werd de beroemde Iglesia de Santo Tomas kerk gebouwd op een pré-Columbiaans tempelplatform. De 18 traptreden naar de ingang van de kerk staan voor de maanden van de Maya-kalender. In de kerk heerst een heel aparte sfeer! Oude Maya rituelen en gebruiken zijn in de loop der eeuwen vermengd met de katholieke gebruiken. Er ligt gras op de grond, er worden eieren, bloemen en cola geofferd, wierook gebrand en de plaatselijke bewoners belijden hun geloof op intense en soms dramatische wijze. Deze vrouw zat op de trappen voor de kerk, tussen de vele bloemen die hier worden verkocht en net naast het vuur dat brandt om de vele kaarsen en wierookstokjes aan te steken voor een bezoek aan de kerk. Ze is zo in gedachten dat het lijkt of ze geen last heeft van de rook die doorlopend in haar gezicht blaast.......

'552766' door marcvankessel '552766' door marcvankessel

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Santo Tomas

marcvankessel

Op de martkdagen in Chichicastenango , -35 km ten noorden van het meer van Atitlan -, wordt het plaatsje overspoeld met Maya die hier hun inkopen komen doen of hun waar komen aan bieden. Allemaal in eigen klederdracht. Het is een zeer kleurrijk schouwspel. Deze dame staat op de trappen van de Santo Tomas kerk. Een kerk die in 1545 gebouwd is op een Maya vereringsplaats. Vandaar wordt deze -katholieke- kerk ook nu nog gebruikt voor Maya rituelen. De kerk staat in het midden van de markt en op de trappen wordt gewoon het waar uitgestald. Foto is gescand

'541230' door CBurgstad '541230' door CBurgstad

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Verering

CBurgstad

Guatemala is één van de landen waar de invloed van inheemse culturen het meest merkbaar is in het dagelijkse leven. En deze cultuur vind je vooral op de markt van Chichicastenango. Aan het begin van de markt, op het centrale plein, ligt de Santo Thomas kerk, bovenaan een trap. Het kerkje stamt uit 1540 en fungeert als symbool van samensmelting van het katholicisme en het traditionele Maya geloof. Op marktdagen hebben veel bloemverkopers hier een plaatsje gezocht met hun handel en overal op de trappen zwaaien gelovigen met wierookbranders. Natuurlijk is ook de kerk een bezoek waard. De toeristen moeten deze via de zijingang betreden en fotograferen is streng verboden. De sfeer binnenin is zo apart en vol van diep geloof van de inwoners! Op de knieën kruipt men naar het altaar en onderweg worden kaarsjes en wierook gebrand en offert men cola, eieren e.d. Je wordt er stil van...........

'145586' door leonnebussemakers '145586' door leonnebussemakers

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Handgemaakte stoffen

leonnebussemakers

De kleuren zijn echt zo intens, ze zijn niet aangezet voor de foto! Op de markt in Chichicastenango worden de mooiste handgemaakte stoffen aangeboden, over de prijs is goed te onderhandelen!

'499840' door Jeanne '499840' door Jeanne

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

In de box

Jeanne

De kleurrijke markt van Chichicastenango is zeker een bezoek waard. Iedere donderdag en zondag bezoeken vele Maya's deze grootste markt van Midden- Amerika. De bevolking in dit deel van Guatemala is grotendeels Indiaans (Maya) van afkomst, en houdt haar traditionele gebruiken in eren. Veel bedrijvigheid, iedereen probeert zijn kostje te verdienen met de verkoop van; groenten, fruit, dieren, bloemen en prachtig gekleurde kleding. Dit kindje zat bij haar moeder "in de box" tevreden te spelen!

'553560' door Jeanne '553560' door Jeanne

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Kleurrijk schouwspel

Jeanne

Op de trappen van de 400 jaar oude Iglesias de Santo Tomas wordt 2x per week een markt gehouden. Er is werkelijk van alles te koop, bloemen, kleding, geneeskrachtige kruiden, voedsel, kaarsen, wierook, het is te veel om op te noemen. Dit kleurrijke schouwspel hadden wij niet willen missen, het is een aanrader wanneer je in de buurt bent. Meestal wordt Chichicastenango wel aangedaan tijdens een georganiseerde rondreis.

'298239' door fleur86 '298239' door fleur86

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Katholicisme meets...

fleur86

Elke zondag leeft het traditionele maya geloof op in Chichicastenango als de Mayabroederschappen tond het kerkplein paraderen met beelden van katholieke heiligen, die elk een andere Maya god vertegenwoordigen. Het hoogtepunt van de ceremonie vindt plaats bovenaan de kerktrap waaronder, net als bij de oude tempels, de voorouders begraven liggen. Alle zintuigen worden hier geprikkeld; veel felle kleuren, hard gedrum, vuurwerk en wierrook mogen niet ontbreken.

'175511' door indi '175511' door indi

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Maya rimpels

indi

Deze prachtige vrouw met enorm gerimpeld gezicht en Indiaanse trekken trof ik op de markt in Chichicastenango! Ze wilde eerst niet op de foto" ik moest eerst wat fruit kopen. Dat had ik er wel voor over! Heb haar zwart/wit gemaakt omdat zo haar gelaatstrekken beter overkomen! Scan uit het analoge tijdperk!

'495347' door dorie '495347' door dorie

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Prachtige kleuren

dorie

We gaan naar de marktdag in Chichicastenango aan het lago de Atitlan. Wat een prachtige kleuren dragen de vrouwen! Er komen meer dan 20000 indianen in klederdracht naar de markt. Ieder dorp heeft zijn/haar eigen motieven.Deze dame draagt haar koopwaar op het hoofd.

'406325' door Donna '406325' door Donna

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Dat wordt nog lastig.

Donna

De indiaanse bevolkingsgroepen in Guatemala herken je aan hun kleurrijke kleding. Elke bevolkingsgroep heeft andere kleuren en patronen. Op de markt in Chichicastenango komen de indianen kopen en verkopen. Dit kraampje heeft een ruim aanbod in jackjes, blouses of hoe je het wil noemen. Eigenlijk de H&M voor de plaatselijke dames.... dat wordt nog heel lastig kiezen!

'291409' door herman m '291409' door herman m

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Processie

herman m

In Chichicastenango liep een feestelijke processie door de smalle straatjes. Zoals op de foto is te zien werd er kwistig gebruik gemaakt van wierook. Het dorp Chichicastenango telt ongeveer 3000 inwoners en ligt op 145 km van Guatemala-City op een hoogte van 2250 meter. Chichicastenango is een magische plaats omdat hier de traditionele mystieke gewoontes van de Indiaanse bevolking nog zichtbaar zijn. Aan het marktplein staat de uit 1540 daterende Santo Tomás kerk. Deze kerk is gebouwd op overblijfselen van een Maya-tempel; de offersteen op de derde trede van de trap naar de kerk is hier een overblijfsel van. Op deze trap wordt wierook gebrand en vinden diverse ceremonies plaats. Voor de meeste bezoekers is de op donderdag en zondag gehouden markt de belangrijkste attractie. Al zeer vroeg in de ochtend komen Indianen vanuit de omgeving om hun waren te verkopen. Zij vervoeren hun koopwaar in gigantische vrachten op het hoofd. Ook de prachtig geborduurde en geweven kleding in fel gekleurde tinten is hier te koop.

'500144' door RobHoekstra '500144' door RobHoekstra

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Kleurrijke moeke's

RobHoekstra

Een plaats met een leuke kleurrijke markt is Chichicastenango in Guatemala. Dit kleine Maya meisje leek wat moe en zocht wat aandacht bij haar moeder (oma zou me trouwens ook niet verbazen) op de trappen voor de kerk.

'485227' door Zandkorrel '485227' door Zandkorrel

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Maya vrouwen

Zandkorrel

Deze Maya vrouwen in traditionele kleding fotografeerde ik op de beroemde markt in Chichicastenango. Een prachtige plek om te bezoeken. Foto's maken is echter niet altijd makkelijk. Wij werden gewaarschuwd dat het voorkomt dat toeristen die foto's maken bekogeld worden met tomaten of iets anders dat voorhanden is. Ik heb het zelf niet meegemaakt, maar heb wel de meeste foto's met telelens gemaakt, voor de zekerheid...

'246700' door Sharon81 '246700' door Sharon81

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Drie generaties

Sharon81

Op de markt in Chichicastenango kijk je je ogen uit. De Maya-bevolking draagt de meest prachtige kleding en heeft een al even zo kleurrijke handelswaar. Deze drie dames -van verschillende generaties- laten dit goed zien Ga vroeg mogelijk naar de markt, dan geniet je nog even voor de (toeristische) drukte van al dit moois. De markt wordt gehouden op donderdag en zondag.

'501553' door dorie '501553' door dorie

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Het weerhuisje

dorie

Toen ik deze foto thuis terug keek, deed het mij denken aan het "weerhuisje", vond ik vroeger als kind grappig om te zien. Het weerhuisje bestaat uit een klein huisje met daarin twee poortjes. Uit het ene poortje kan een mannetje naar buiten komen, uit het andere poortje een vrouwtje. Als het vrouwtje naar buiten komt zou het mooi weer kunnen worden, als het mannetje naar buiten komt zal het gaan regenen.

'497036' door dorie '497036' door dorie

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Smikkelen

dorie

In de bekende plaats Chichicastenango is iedere donderdag en zondag een markt. Duizenden Maya's en vele toeristen bezoeken de grootste markt van Midden-Amerika om dieren, bloemen, souvenirs of groenten/fruit te kopen. Deze jonge dame smikkelde heerlijk van haar snoepgoed....

'329236' door corriedewinter '329236' door corriedewinter

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Hard gewerkt

corriedewinter

We gaan naar de marktdag in Chichicastenango aan het Lago de Atitlan. Wat een kleuren! Er komen meer dan 20000 indianen in klederdracht naar de markt. In de kerk zien we rituelen met kaarsen, wierook en het sprenkelen van rozenwater (of is het rum?) Deze dame baant zich een weg door de drukte. Ze heeft een kraam vlakbij de kerktrappen. Ze verkoopt schitterende geborduurde kleding. Aan haar eigen blouse, met speciale motieven, die voor iedereen anders zijn, heeft ze minstens drie maanden gewerkt. Nu ziet ze niet meer zo goed, maar het werk gaat door..

'570073' door geo '570073' door geo

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Mercado Indigena

geo

Chichicastenango, waarschijnlijk de grootste en mooiste mercado Indigena van Centro America, je vind er alles, kleinvee, groenten, huishoudwaren, enz...het is een hemel aan kleuren en geuren. persoonlijk ga ik voor de mensen, ik ga ergens zitten en laat het drukke gebeuren op mij inwerken, de verschillende typetjes van mooie Maya mensen, dan komt iemand bij je zitten en een gesprekje maken. Hier op de trappen van de kerk hebben zich een groep bloemen verkoopsters installeert, het is een belevenis om hun te zien en horen handelen, schikken en tussen door een praatje met de buurvrouw? Ik hou van el mundo Maya, de mensen het landschap de cultuur. De zakkenrollers zijn er wel berucht dus niets waardevol meenemen. Ik heb hier met mijn dochters 6 u rond gehangen zonder een moment te vervelen.

'283609' door corriedewinter '283609' door corriedewinter

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Zakje drinken

corriedewinter

Het is feest ter ere van de heiligen en het is druk in de kerk. De kerkmeester komt van tijd tot tijd naar buiten om het wierookvat te zwaaien voor degenen die buiten op de trappen van de kerk zitten. Dit meisje geniet van haar zakje limonade en heeft waarschijnlijk geen idee wat de hele ceremonie inhoudt.

'231635' door JVersteeg '231635' door JVersteeg

GuatemalaChichicastenango

GuatemalaChichicastenango

Holy Smoke

JVersteeg

Op het centrale plein in het pittoreske centrum van Chichicastenango staat een schattig klein wit kerkje. 'S middags na de markt, rond de klok van 5 pm is het daar een wir war van strenggelovigen uit het dorp. Na afloop van de mis komt men biddend naar buiten met rokerige keteltjes die driftig heen en weer geschud worden, zodat de hele voorkant van de kerk verandert in een rokering geheel.