Centraal en Oosten Guatemala

Guatemala heeft niet heel veel zoetwatermeren waar je in wil zwemmen, maar Semuc Champey is zeker een uitzondering. Het turquoise water en de idyllische plek maken het tot een aangename plek in Centraal-Guatemala. Een andere aanrader is de Rio Dulce, die het grootste meer van het land (Lago de Izabal) verbindt met de Caribische Zee.

Informatie over Centraal en Oosten Guatemala

Beste foto's & tips van Centraal en Oosten Guatemala

'424621' door herman m '424621' door herman m

GuatemalaCentraal en Oosten Guatemala

GuatemalaCentraal en Oosten Guatemala

Uitbarsting vulkaan..

herman m

Deze foto heb ik genomen tijdens een wandeling op de helling van de Pacaya, een stratovulkaan met een hoogte van 2552 meter. De Pacaya is voornamelijk gevormd in de laatste 23000 jaar. Sinds 1565 is de Pacaya zeker 24 keer uitgebarsten, de meest recente eind mei 2010. Bij die uitbarsting zijn verscheidene mensen om het leven gekomen onder meer als gevolg van rondvliegend puin. Onder de doden was een lokale televisieverslaggever die bij de vulkaan aan het filmen was. Ruim 1800 inwoners van dorpen in de buurt van de vulkaan waren geëvacueerd. Het was een bizarre ervaring om de vulkaan te bestijgen terwijl nog geen drie maanden daarvoor daar een heftige uitbarsting had plaatsgevonden. Hoe dichter je bij de vulkaan kwam, des te beter waren de desastreuze gevolgen van de uitbarsting zichtbaar. Toch waren de eerste sporen van herstel in de vorm van ontluikend groen op bescheiden wijze al weer zichtbaar. De Pacaya ligt op 25 kilometer afstand van de hoofdstad Guatemala-Stad. Deze stad was eind mei 2010 bedekt met een laag as. Vanaf de vulkaan kun je stad goed zien liggen.

'512006' door hestermaasdam '512006' door hestermaasdam

GuatemalaCentraal en Oosten Guatemala

GuatemalaCentraal en Oosten Guatemala

Wachten op veerboot

hestermaasdam

Livingston is een klein stadje gelegen in het departement Izabal, in het oosten van Guatemala.Een leuk rustig dorpje Het is vooral bekend om zijn ongewone mix van Garifuna-, Maya- en Ladino-cultuur. Vooral de Garifuna-cultuur overheerst er . De Garífuna zijn een etnische groep in het Caribisch Gebied, afstammend van een vermenging van Indianen en Afrikanen. Zij worden soms ook Black Caribs genoemd. Er zijn naar schatting zo'n 200.000 Garifuna in Midden-Amerika (Honduras, Nicaragua, Belize, Guatemala) en de Verenigde Staten. Veel mensen gaan en komen over het Izabalmeer naar Livingston.

'399946' door sidonius '399946' door sidonius

GuatemalaCentraal en Oosten Guatemala

GuatemalaCentraal en Oosten Guatemala

Pompeblêden op de Rio

sidonius

We varen over de Rio Dulce in het tropische oostelijke laagland van Guatemala. Een mooie brede rivier vol afwisseling. Hoge rotswanden, lieflijke waterlelie's en - bladeren, zeilschepen en huizen op palen, het komt allemaal voorbij. De eindhalte is Livingstone aan de monding van de rivier, een Caribisch dorp met een heel eigen sfeer. Daarover later. Op de foto een deel van de Rio Dulce met de 'pompeblêden', zoals ze hier in Friesland zeggen.

Laat kaart zien