Het vuur van Guatemala image
Lkoedam

Het vuur van Guatemala

‘Hay lugaaaares!’ ‘Er is nog plaaaaaats!’ roept de helper van de buschauffeur, die de hele busrit gevaarlijk ver uit de zijdeur hangt en nieuwe passagiers en hun bagage naar binnen trekt. Zonder daarbij om te kijken óf er nog plek is. Aan het einde van je bestemming zit je tussen een oma en het raam geplet met drie schattige niňo’s op je schoot. De bus is vervoersmiddel numero uno in Guatemala. Ze rijden naar iedere uithoek van het land en hoogstwaarschijnlijk zal straks een ritje in de ‘chickenbus’ één van je levendigste herinneringen aan Guatemala zijn. Iedereen mag mee in de prachtig versierde oude schoolbussen uit de Verenigde Staten, waar een familie van vijf personen zich nu perst op een bankje waar eerst twee kinderkontjes zaten. En ja hoor, jij past er ook nog bij, naast die enorme mand met kippen. Het vervoersmiddel verdiende haar bijnaam inderdaad aan de levende waren, die kakelend de hobbelige rit van of naar de stad doormaken. Niet zelden hun laatste ritje. Als ik aan die oude ‘abuela’ (oma) naast me vertel dat we in Guatemala zijn om vulkanen te beklimmen, grijnst ze de afgebrokkelde tanden in haar mond bloot: “Lopen? Waarom neem je niet de bus?



Het vuur van Guatemala





 




Het was even doorbijten, bij aankomst in Guatemala-city. Deze smerige hoofdstad zonder bezienswaardigheden is de minst voor de handliggende entrée die een land als Guatemala kan hebben. Een nep Eiffel-toren staat in schril contrast met de historische Tikal-tempels uit je reisgids. Hoge grijze flatgebouwen kunnen in niets zijn geëvolueerd uit de kleurrijke koloniale laagbouw in Antigua. Zelfs de mensen hier lijken niet op die vrolijke, behulpzame Guatemalteken waarover andere reizigers zo lovend waren. Que?



Guatamala-city, vaak simpelweg Capital of Ciudad genoemd, is een hele jonge stad (1775), dus van ná de koloniale historie. Daarbij zorgden vele aardbevingen (de laatste in 1976, met 23.000 doden, 75.000 gewonden en daklozen) voor diepe armoede. Dit alles heeft in de weg gestaan bij het vormen van een stadshart en -blijkbaar- van een stad met een hart. “De meeste mensen wonen hier puur omdat in ‘el capital’ het werk is??, vertelt taxichauffeur Salvador, “óf omdat ze geen geld hebben om weg te gaan??.



Voor wie wel wilt blijven zijn er voor vermaak hippe barretjes en trendy nachtclubs in de ‘Zona Viva’ van de stad, waar ook luxe hotels en de Nederlandse Ambassade liggen –tegenover ‘Hooters’! Maar dat alles ligt contrastrijk dicht naast de armoedige sloppenwijken. Kortom; het beste dat je kunt bezoeken in Guatemala-city is het busstation. Vamos!



 

 

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.