Antigua

'495209' door corriedewinter '495209' door corriedewinter

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Processie en salsa in

corriedewinter

Het is 25 juli, de naamdag van Jakobus de Meerdere, een discipel van Jezus. Jakobus is o.a. de patroonheilige van Spanje (Santiago de Compostella), Nicaragua en Antigua, Guatemala, waar we nu zijn. Jakobus werd/wordt aangeroepen door soldaten, ruiters en krijgers, arbeiders, lastendragers, hoedenmakers, bont- en pelswerkers, kousenmakers, bewakers, (ketting)smeden, apothekers en drogisten, dierenartsen en pelgrims (kortom door iedereen) Jakobus zou ook bescherming bieden tegen reuma en artritis, zorgen voor goed weer en de groei van appels en veldvruchten. Zijn symbolen zijn de schelp (hij was visser), hoed, mantel, knapzak en staf. Hier wordt de processie mede gehouden voor de goede voortgang van een wielerwedstrijd. Met een gezegende fiets loopt de ketting er vast niet af. Jaarlijks wordt er een school uitgekozen om in de processie mee te lopen. De meisjes zijn trots dat ze aan de beurt zijn, maar het is behoorlijk zwaar. Antigua is een prachtige stad om rond te kijken, ook als er geen processie is. De kerken zijn prachtig, maar ook het gewone straatbeeld is indrukwekkend.'s Avonds is het heel gezellig. Overal is muziek en je kunt heerlijk salsa dansen of als je dat nog niet kunt, een dansles volgen.

'176144' door hayhaenen '176144' door hayhaenen

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Goede Vrijdag in...An

hayhaenen

Deze foto is gemaakt 's middags op Goede Vrijdag. Nadat Christus aan het kruis is gestorven is iedereen in het zwart. Hier loopt de processie over een alfombra.

'335850' door Mathilde '335850' door Mathilde

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Onderonsje

Mathilde

De vrouwen in Guatemala gaan heel kleurrijk gekleed in prachtig geweven stoffen, je kijkt je ogen uit! Dit zijn twee vrouwen die ik zag op de markt in de monumentale en koloniale stad Antiqua, een stad die je echt moet bezoeken als je in Guatemala bent!

'485829' door Jenny '485829' door Jenny

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Arco de Santa Catalin

Jenny

Het prachtige koloniale Antigua ligt in de Vallei van Panchoy aan de voet van de vulkaan Agua. Op de foto de straat 5 Avenida Norte, overkoepeld door de mooie gele Arco de Santa Catalina en op de achtergrond de, helaas, in nevelen gehulde vulkaan Agua. De boog (arco) was rond 1700 een loopgang tussen twee aan weerszijden van de straat gelegen kloosters zodat de vele nonnen ongezien van het ene naar het andere gebouw konden gaan. Bij een grote aardbeving in 1773 stortte de verbindingsgang in, maar deze werd, evenals het verwoeste klooster, in 1833 opnieuw gebouwd. Tegenwoordig zijn in het oude klooster onder de boog een hotel (Hotel Convento Santa Catalina) en privéwoningen gevestigd.

'374099' door friekje '374099' door friekje

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Semana Santa

friekje

Semana Santa wordt uitgebreid gevierd in Centraal- en Zuid-Amerika. Hoogtepunten van dit religieuze feest zijn de talrijke kleurrijke processies in Antigua. Ik was er zes dagen en was onder de indruk, betoverd en ontroerd. De overgave waarmee mensen de straten versierden en de kruisweg nabootsten was overweldigend.

'277398' door corriedewinter '277398' door corriedewinter

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Krokodillen voor...ve

corriedewinter

Als je contact met de plaatselijke bevolking wilt is succes verzekerd als je Lagartos de pan, krokodillen van brood koopt, en er vervolgens mee rond gaat lopen. We kochten ze in Antigua en hebben er bijzonder veel plezier mee gehad. Het brood smaakt als een zoete brioche, de tanden zijn van suiker gemaakt. Na een poosje vielen die er wel af, maar dat mocht de pret niet drukken.

'304696' door Cobinho '304696' door Cobinho

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Kippenbus

Cobinho

De benaming kippenbus is een vertaling van het Engelse 'chicken bus'. De passagiers van de bus doen vaak denken aan kippen in een legbatterij, ofwel kippenbus. De beste plaats is ergens in het midden, even vóór de achterwielen, bij het raampje. Je hebt hier relatief het minst last van de hobbels in de weg. En die zijn er nogal veel in Guatemala en vooral in Antigia, wat ook wel anti-kar wordt genoemd!

'402598' door sidonius '402598' door sidonius

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

De schoonheid van...v

sidonius

We gingen naar Midden Amerika om de Maya ruïnes te bekijken, onder andere. Grote verrassing waren de ruïnes in de stad Antigua, het gevolg van vele aardbevingen die de stad hebben geteisterd. Antigua is daarom ook niet meer de hoofdstad van Guatemala. Er is op een minder gevoelige plek een nieuwe hoofdstad gebouwd: Guatemala City. Antigua is daardoor een mooie en authentieke stad gebleven. Op de foto resten van de kathedraal. Deze is ten dele weer herbouwd en ook nog in gebruik, maar een groot gedeelte is nog steeds ruïne en van een grote schoonheid, vind ik. Ik houd van vergane glorie en de schoonheid van verval.

'312576' door damfschoenmakers '312576' door damfschoenmakers

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Kracht

damfschoenmakers

Wat een kracht straalt van deze vulkaan de Pacaya af. Je staat een meter van de langzaam stromende lava af maar wel onder begeleiding van een ervaren gids. Deze beklimming is een zware maar wel een must to do.

'262221' door Richie '262221' door Richie

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Lava spugende Pacaya!

Richie

Tijdens onze nachttrip op de Pacaya zagen we de vulkaan constant lava spuwen en het is mij gelukkig gelukt dit vast te leggen. Het is echt super spectaculair om dit mee te maken! De vulkaan was écht super actief! Dat bleek 4 dagen later toen de Pacaya is uitgebarsten! Gelukkig waren wij er toen niet! Resultaat van de uitbarsting: 3 doden en Guatemala City onder een dikke laag as.

'165583' door meritbreukelen '165583' door meritbreukelen

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Zonsondergang Pacaya

meritbreukelen

Op de terugweg hadden we een schitterende zonsondergang vanaf de vulkaan Pacaya

'284962' door corriedewinter '284962' door corriedewinter

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Werelderfgoed?

corriedewinter

Antigua staat op de Werelderfgoedlijst en dat schept verplichtingen. Ondanks subsidies blijft het lastig om alle erfgoederen goed te onderhouden, omdat de stad in een aardbevingsgebied ligt. Deze kerk is niet gerestaureerd, Het is een monument ter herinnering aan het natuurgeweld dat hier heeft plaatsgevonden. De markt op de stoep heeft veel klandizie; er komen veel mensen langs!

'486424' door Jeanne '486424' door Jeanne

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Waar wachten zij op!

Jeanne

Het stadje Antiqua maakte op ons veel indruk. Het koloniale plaatsje bestaat geheel uit lage gebouwen, geverfd in verschillende kleuren, van diep rood tot zacht geel. Al heel vroeg in de ochtend is er bedrijvigheid op de markt, deze dames hebben de boodschappen weer binnen en wachten tot er versterking komt, toch wel zwaar zo'n mand vol!

'553137' door Jeanne '553137' door Jeanne

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Iglesia de la Merced

Jeanne

De prachtige stad Antiqua staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, uiteraard niet voor niets. Wanneer je een stadswandeling maakt ervaar je dat de stad een grote geschiedenis kent. Van de vierde tot de elfde eeuw was Guatamala het kerngebied van de Mayabeschaving. Deze in barokstijl gebouwde kerk is de Iglesia de la Merced, een ontwerp van Juan de Dios Estrade. Met de bouw is begonnen in 1749 en geopend in 1767. De kleur en de rijkelijk gedecoreerde voorgevel trekken veel aandacht. Antiqua is door diverse aardbeving getroffen, deze kerk heeft ze allen goed doorstaan!

'293396' door Rsteeghs '293396' door Rsteeghs

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Koloniaal doorkijkje

Rsteeghs

Deze prachtige bogengalerij zag ik in Antigua, een erg mooi koloniaal stadje in Guatemala. Het staat boordevol mooie oude kerkjes, grote statige en schattige kleine kleurrijke huizen en de straten zijn bekleed met kinderkopjes. Rondom Antigua bevinden zich verschillende vulkanen, dus naast een bezoek aan het stadje is ook een wandeling in de omgeving de moeite waard.

'350182' door herman m '350182' door herman m

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Volcán de Agua

herman m

Door de Arco de Santa Catalina in Antigua heb je een mooi uitzicht op de Volcán de Agua. Antigua ligt in de Vallei van Panchoy aan de voet van genoemde vulkaan. Voor de definitieve vestiging werd de oorspronkelijke hoofdstad tweemaal verhuisd vanwege aardverschuivingen. In 1773 werd Antigua getroffen door een grote aardbeving, waar nog steeds tientallen ruines van getuigen. Daarop werd Guatemala-stad gesticht als nieuwe hoofdstad. Het centrum van Antigua staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Antigua is beroemd vanwege haar koloniale, barokke bouwstijlen, talloze kerken, kloosters en ruines. Het oude straatbeeld wordt zoveel mogelijk in stand gehouden. Alle straten zijn nog van keien voorzien. Er zijn kleurrijke huizen, weelderige tuinen, bougainville die het jaar rond bloeit en diverse aangename parkjes.

'284735' door Rsteeghs '284735' door Rsteeghs

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Wasbassins

Rsteeghs

In Guatemala tref je in steden soms een centrale wasplaats aan. Grote stenen bassins naast elkaar met kraantjes of anderszins aangevoerd water waar mensen hun was kunnen doen. Deze wasplaats in Antigua vond ik wel heel bijzonder, hij was namelijk erg lang, mooi van kleur en prachtig gelegen onder een koloniaal houten dak. Rechts zijn de bassins, links stenen plateaus waar de schone was op kan worden neergelegd. Twee vrouwen zijn druk in de weer met hun wasjes. Ik denk dat ze enorme spierballen hebben van dit zware handwerk!

'509784' door sidonius '509784' door sidonius

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Beschermd door de...h

sidonius

Antigua is de prachtige oude hoofdstad van Guatemala. Vanwege de aardbevingsgevoeligheid is de hoofdstad verplaatst en heet nu Guatemala (city). In Antigua zijn de sporen van de verwoestende aardbevingen nog duidelijk te zien aan de talloze ruïnes in het centrum van de stad. Deze Arco de Santa Catalina lijkt wel bescherming van de heilige Catalina gehad te hebben, de poort staat er nog spic en span bij en is beeldbepalend voor het oude centrum.

'277594' door corriedewinter '277594' door corriedewinter

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Hier kan je niet...om

corriedewinter

We kwamen terecht in een overdekte markt in een sporthal (basketbalring nog aan de muur, scheef uiteraard) Men zat op kleden of kleine houten krukjes op de betonnen vloer. Bananen zijn heerlijk om te bakken en te eten uiteraard. Ik neem altijd een kam kleine bananen mee, dus mevrouw hoefde me eigenlijk niet te overtuigen.Ze zal haar blouse wel zelf gemaakt hebben. Dit is drie maanden werk!

'430990' door PleunGroeneveld '430990' door PleunGroeneveld

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

De Semana Santa 1

PleunGroeneveld

Met de passion in het vooruitzicht moest ik even aan onze reis in Guatemala denken waar we getuigen waren van een hele indrukwekkende processie. De Semana Santa, de Goede Week voor Pasen, is voor de katholieke Guatemalteken een van de belangrijkste periodes van het jaar. Het is een week van religieuze processies in steden en dorpen, met als hoogtepunten Witte Donderdag en Goede Vrijdag. Dat begint al op de zondag voor Pasen, Palmzondag, wanneer de straten vollopen met in lange paarse gewaden gehulde mannen. Het zijn de vrijwilligers die zich bij een van de broederschappen die de processies organiseren, hebben aangemeld als drager. Zij hebben de belangrijke taak om een 15 meter lange, zware houten constructie met het beeld van Jezus erop, door de straten van Antigua te torsen.

'459760' door RobHoekstra '459760' door RobHoekstra

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Antigua town

RobHoekstra

Oeps. Ik kom er net achter dat ik mijn vorige eiland foto al eens eerder geplaatst heb….i’m sorry. Ik denk dat ik teveel met mn hoofd bij de stranden zat. Kan hem nu alleen niet meer verwijderen helaas. Dit is een straatje in het gezellige dorpje Antigua in Guatemala. Het dorpje wordt omgeven door vulkanen. Wandelopties voldoende.

'414136' door corriedewinter '414136' door corriedewinter

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Brood en spelen

corriedewinter

We lopen op een van de grote overdekte markten in Antigua. Het is er een ware kleurexplosie, niet in het laatst door de prachtig geborduurde kleding van de dames. Er wordt op deze afdeling vooral groente en fruit verkocht. Met de meloenen kun je misschien nog wat sporten, want de basket hangt nog in de voormalige sporthal. Aan de zijkant zijn nu restaurantjes gevestigd. Je kunt er heerlijk eten, want alles is kersvers natuurlijk.

'499171' door Jeanne '499171' door Jeanne

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Mooi uitzicht

Jeanne

De stad staat op de wereld erfgoedlijst UNESCO. De stad is opgericht in de 16e eeuw door de Spaanse veroveraars. Het is grotendeels verwoest geweest in 1773 door een aardbeving, gelukkig doet men er alles aan om de stad goed te onderhouden. Prachtige koloniale panden worden gerestaureerd, er heerst hier een hele fijne sfeer! Vanaf ons balkon hadden wij een mooi uitzicht op Arco de Santa Catalina

'400865' door sidonius '400865' door sidonius

GuatemalaAntigua

GuatemalaAntigua

Agua beheerst Antigua

sidonius

De vulkaan de Agua beheerst het straatbeeld van Antigua. Vaak is de top gehuld in wolken, maar wij hadden geluk hem ook 'vrij' te zien met een laag wolkenrandje. Antigua is de voormalige hoofdstad van Guatemala, die veel te lijden heeft gehad van vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. De meeste kerken zijn ruïnes, overigens wel mooi om te fotograferen. De hoofdstad is op een gegeven moment verplaatst en is nu Guatemala City. Dat is de authenticiteit van Antigua wel ten goede gekomen.