Antigua

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Processie

Antigua,
Guatemala


Vorig jaar was ik in Guatemala, een prachtig veelzijdig land in Midden Amerika. De eerste dagen verbleef ik in Antigua, een mooi koloniaal stadje op ongeveer 1.5 uur rijden vanaf Guatemala stad. Wat ik niet wist, is dat gedurende de weken voorafgaand aan pasen, de stad het decor vormt voor indrukwekkende processies. Het hele stadje bereid zich voor op deze processies, door heuze kunstwerken te maken op de grond (ook wel alfombra's genoemd), bestaande uit gekleurd zaagsel en de meest kleurrijke bloemen.

Overal in de stad zit de lokale bevolking naast de straat kant te kletsen en te wachten tot het spektakel begint. Tientallen kraampjes staan er om hun zelfgemaakte eten te verkopen, zo nu en dan passeert je een ijscocar of iemand die je noten wil verkopen. Ik keek mijn ogen uit, vooral toen de stilte viel, prachtige droevige muziek klonk door de straten en metershoge beelden van Christus voor me opdoemde, gedragen door minstens 50 mannen gekleed in het paars.
Een enkele man droeg een kind op zijn schouders en allemaal keken ze bloed serieus, zich concentrerend op het pad en de zwaarte van de immense beelden.
Wat een speciale ervaring om bij te mogen zijn, zoiets kom je niet vaak tegen!