Grenada foto's & tips

'460908' door Fransvdg '460908' door Fransvdg

GrenadaSaint George's

GrenadaSaint George's

Hurricane schade

Fransvdg

In 2004 werd Grenada getroffen door de orkaan Ivan. Negentig procent van de bebouwing op het eiland raakte beschadigd of werd verwoest. In 2012 waren de gevolgen van dit drama nog duidelijk zichtbaar. Deze kerk bijvoorbeeld had nog steeds geen dak en binnen was het een chaos. De Amerikaanse rampenfilm The Day After Tomorrow uit 2004 gaat over de wereldwijde opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan. Weerdeskundige Jack Hall waarschuwt hierin met weinig succes voor de invloed die de opwarming van de aardbol zal hebben op het klimaat. Wanneer het noordelijk halfrond van de planeet daadwerkelijk het slachtoffer wordt van tornado's, overstromingen en extreem lage temperaturen, wordt hij eindelijk serieus genomen. (Met dank aan Wikipedia) Wat zou het prachtig zijn als we met een ander klimaatbeleid de hurricanes kunnen beteugelen!

'532385' door Fransvdg '532385' door Fransvdg

GrenadaSaint George's

GrenadaSaint George's

Zeekastelen

Fransvdg

Over cruises hoor je veel vooroordelen, maar als je mee bent geweest - zoals ik - dan ben je verkocht. Wat een feest! Laat je maar eens lekker verwennen. Tenminste als je van comfortabel reizen, heerlijk eten en drinken, vermaak, ontspanning, mensen kijken en genieten houdt........ Afhankelijk van de cruise die je kiest vaar je meestal 's nachts, zodat je overdag alle tijd hebt om je bestemming van de volgende dag te bekijken. Ik raad jullie graag het Caraïbische gebied aan. Je bezoekt er meestal kleine eilanden en hebt daar na een dag excursie op een ontspannen manier een goede eerste indruk van. Deze foto maakte ik in de haven van Saint George's, de hoofdstad van het specerijeneiland Grenada. Ik kwam daar met het schip aan de linkerkant op deze foto.

'377982' door Fransvdg '377982' door Fransvdg

GrenadaSaint George's

GrenadaSaint George's

Drinkebroers

Fransvdg

Tweede kerstdag op de markt van Saint George's. Geen handel, dus dan moet je je tijd op een andere manier doorbrengen. Deze twee broers hebben besloten om maar (weer) eens een stevige borrel te nemen. Echte drinkebroers dus.

'527635' door Fransvdg '527635' door Fransvdg

GrenadaSaint George's

GrenadaSaint George's

Een leuke steelband

Fransvdg

Op zo'n regenachtige dag als vandaag kan ik verlangen naar de vrolijke klanken van een steelband. Vooral als ik die zelf kan beluisteren op een Caraïbisch eiland, zoals hier op Grenada.Een aanrader!

'527647' door Fransvdg '527647' door Fransvdg

GrenadaSaint George's

GrenadaSaint George's

Kapot parlement

Fransvdg

In december 2012 bezocht ik tijdens een cruise St. George's, de hoofdstad van Grenada. Daar was toen op meerdere plekken nog zware schade te zien, die veroorzaakt werd door de hurricane Ivan in september 2004. Helaas had de regering van Grenada niet genoeg geld om de schade te herstellen. Intussen zijn er vergevorderde plannen om een nieuw parlement te laten bouwen. Het gebouw op de foto werd voor 1786 gebouwd en was sinds 1801 het Huis voor de Wetgevende Macht op Grenada. Men noemde het York House, omdat de toenmalige Hertog van York (Frederick, de tweede zoon van koning George III) het gebouw in 1807 officieel opende als regeringsgebouw.

'168582' door marionopreis '168582' door marionopreis

GrenadaSaint George's

GrenadaSaint George's

Uitzicht

marionopreis

Via de kustweg een prachtige rondrit over het eiland gemaakt en het centrale deel van Grenada met een schitterend rain forest.

'380893' door Fransvdg '380893' door Fransvdg

GrenadaSaint George's

GrenadaSaint George's

Groot en klein

Fransvdg

Wat is een cruiseschip ontzettend groot als je hem met deze kleine huisjes in Saint-George's vergelijkt. Zo zie je heel goed hoe het mogelijk is om ongeveer 2000 passagiers en 1000 bemanningsleden mee te nemen. Het schijnt dat er in deze hoofdstad ongeveer 8000 mensen wonen, dus dan kunnen twee van deze grote schepen meteen voor een flinke invasie zorgen. Gelukkig was dit niet merkbaar, want heel wat Amerikaanse toeristen komen niet veel verder dan de tax-free op de kade of ze komen zelfs niet eens van boord af....

'380712' door Fransvdg '380712' door Fransvdg

GrenadaSaint George's

GrenadaSaint George's

Zicht op de haven

Fransvdg

Saint George's is de hoofdstad van Grenada. Deze foto van de haven, en de daar aangemeerde cruiseschepen, heb ik gemaakt vanuit het hoger gelegen Fort Frederick. Het ziet er wel idyllisch uit zo. Je hebt niet in de gaten dat er nog zoveel gebouwen grondig kapot zijn door de vernietigende kracht van de hurricane Ivan (de Verschrikkelijke) in 2004.

'378300' door Fransvdg '378300' door Fransvdg

GrenadaSaint George's

GrenadaSaint George's

Acht jaar later

Fransvdg

September 2004 raasde de hurricane Ivan (de Verschrikkelijke) over Grenada. Negentig procent van de huizen werd beschadigd. De meeste daarvan zijn weer hersteld. Dat geldt nog niet voor een aantal kerken en het parlement. Acht jaar later zijn die nog steeds zeer ernstig kapot. Er is geen geld voor wederopbouw.

'393819' door RReintjes '393819' door RReintjes

GrenadaSaint George's

GrenadaSaint George's

Spice Island?

RReintjes

Grenada is een niet zo bekend Caribisch eiland en staat bekend als het specerijeneiland. Grenada bezit een wonderschone natuur met prachtige watervallen, één van de mooiste Caribische stranden, het Grand Anse Beach en de volgens zeggen mooiste hoofdstad St. George's. Even buiten de stad fotografeerden wij deze dame met een koffieplant (?) in haar hand.

'517254' door autominded '517254' door autominded

GrenadaSaint George's

GrenadaSaint George's

Sendell tunnel, St...

autominded

In St.Georges, Grenada is een oude tunnel: De Sendall Tunnel. Een tunnel is niet bijzonder maar wat deze tunnel bijzonder maakt is dat de voetgangers hier naast de auto's door de tunnel lopen. Dat er heerlijk dampen ind e tunnel hangen mag duidelijk zijn. Maar dat maakt niet uit. Gewoon even door heenlopen zodat je het andere deel vande stad ziet.