Dominicaanse Republiek Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Dominicaanse Republiek

Gepubliceerd: 15 jun 2012
0

De zuidkust van de Dominicaanse Republiek is liefde op het eerste gezicht: overvloedige zon en witte zandstranden, maar ook ongerepte jungle, bergen en een buitengewoon vriendelijke bevolking. Bovendien hoef je je liefde met niemand anders te delen — je bent hier ver verwijderd van de grote resorts waar het Caribische eiland bekend om staat. Het enige addertje onder het gras: een mysterieuze Afrikaanse vloek.

Columbus Travel
Columbus TravelTekst: Karin Anema, Fotografie: Malou van Breevoort

Gelukkig met een vloek

In het Parque Nacional del Este (Nationaal Park van het Oosten) zijn geen toeristische nederzettingen. Enkel schitterende palmstranden en mangroves. In de schaduw van zijn houten huisje – de wanden zijn fris geschilderd – drinkt visser Antonio tamarindesap. Ook al kan hij op het eiland niet meer dan honderd meter rijden, er staat een glimmende motor voor de deur. ‘Dominicanen houden niet van lopen’, zegt de zestiger, die hier, op het eilandje Saona, ter wereld kwam. Een direct gevolg van het bewind van de toenmalige dictator Rafael Trujillo. De tiran meende dat de Dominicaanse Republiek zijn persoonlijke eigendom was en dwong de bevolking naar de uithoeken van het land te verhuizen. ‘Maar ik klaag niet,’ zegt Antonio terwijl hij over de glinsterende Caribische Zee uitkijkt. ‘Er is internet, er is televisie en sinds tien jaar kunnen we niet alleen van de visserij maar ook van het toerisme leven.’

Toch is Saona een wereld van verschil met Punta Cana aan de oostkust, dat door velen in één adem met de Dominicaanse Republiek wordt genoemd en louter uit all inclusive resorts bestaat. Op zoek naar het echte eilandgevoel ga ik met fotografe Malou en gids Carlos juist het minder bekende zuiden verkennen. En er is nóg iets wat trekt: na het lezen van de roman Het korte maar wonderbare leven van Oscar Wao ben ik gefascineerd geraakt door de Dominicaanse volkscultuur waarin fukú, het onontkoombare noodlot, thuishoort. Hoewel Amerika een groot stempel drukt op de Dominicaanse Republiek, leeft het geloof in deze Afrikaanse demon voort. Hij zou eeuwen geleden door slaven zijn meegenomen en beïnvloedt het leven van veel Dominicanen. Zo geloofde dictator Trujillo heilig in fukú. Zijn politieke beleid was erop gebaseerd en daardoor uiterst onberekenbaar. Dat leidde soms tot moordpartijen. En, onschuldiger, tot de plotselinge stop van de bouw van het mausoleum voor Christoffel Columbus (...)

Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 34

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Dominicaanse Republiek artikelen
Handige Tips
Door: Yorick Lips
Uitgerust het vliegtuig in? 4x relaxen op het vliegveld

15 sep 2017, Wat doe jij op de luchthaven om de tijd te doden? Een koffietje drinken? Een tijdschriftje lezen? Of je geld uitgeven in de taxfree zaken? Wij hebben een beter idee: duik het zwembad in! Regel het zo.

0
Reportage
Dominicaanse Republiek buiten de gebaande paden

28 sep 2015, Op het schiereiland Samaná geniet je van de heerlijke zandstranden van de Dominicaanse Republiek, maar dan zonder reusachtige all-in resorts.

0
Reisnieuws
Top 10 voordelige Caribische eilanden

13 mrt 2013, Op vakantie naar het Caribisch gebied? Aantrekkelijk, maar er zit meestal wel een addertje onder het gras, want het gebied staat niet bekend om zijn ‘goedkope’ vakanties. Toch kunnen de eilanden betaalbaar zijn. Hierbij een top 10 van Caribisc...

2

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.