Santo Domingo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Op zoek naar Columbus

Santo Domingo,
Dominicaanse Republiek


De Faro a Colón in Santo Domingo, op de Dominicaanse Republiek, is een indrukwekkend grafmonument voor Christoffel Columbus. Het is gebouwd in de vorm van een kruis en is tien verdiepingen hoog. Bovenop staan 157 schijnwerpers die
's nachts de hemel kunnen verlichten en dan zelfs in Puerto Rico te zien zijn. Tenminste, dat was zo, want meestal gaan de lampen niet meer aan. De Faro ( = vuurtoren) trok zoveel stroom dat in de stad Santo Domingo de elektriciteit regelmatig uitviel.
Het gebouw werd in 1992 geopend door Paus Johannes Paulus II, 500 jaar nadat Columbus het eiland Hispaniola ontdekte. Het werd gefinancierd door de Latijns-Amerikaanse staten en de totale kosten van de bouw waren ongeveer 70 miljoen dollar.

Toch jammer, dat hij hier niet ligt…..want DNA onderzoek heeft uitgewezen dat Columbus na veel omzwervingen in 1898 in de kathedraal van Sevilla (Spanje) is begraven. Dat is voor ons dus dichterbij.

Columbus overleed in 1506, in Valladolid. Het was zijn wens om in de Nieuwe Wereld begraven te worden. Voor 1544 is zijn stoffelijk overschot dan ook naar Santo Domingo gebracht. Daar heeft hij begraven gelegen in de kathedraal, totdat de Fransen in 1795 het eiland veroverden. Toen hebben de Spanjaarden de stoffelijke resten naar Havanna gebracht. Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog met Cuba namen zij Columbus mee terug.

De Faro al Colon is nu dus een prestigeproject geworden met de botten van iemand anders. Er is wel een interessant museum over de ontdekkingsreizen en bezienswaardigheden uit heel Amerika. Dus je komt er toch niet voor niets….
In het centrum van Santo Domingo kun je trouwens ook naar het paleis waar zijn zoon Diego heeft gewoond.