Dominicaanse Republiek buiten de gebaande paden image
Lkoedam

Dominicaanse Republiek buiten de gebaande paden

Op het schiereiland Samaná geniet je van de heerlijke zandstranden van de Dominicaanse Republiek, maar dan zonder reusachtige all-in resorts.

De stranden van het Dominicaanse schiereiland Samaná worden tot de mooiste ter wereld gerekend.
De stranden van het Dominicaanse schiereiland Samaná worden tot de mooiste ter wereld gerekend. (© Columbus Travel 2015)


De Dominicaanse Republiek staat, met recht, bekend als zonaanbiddersparadijs. De kuststreken bij Puerto Plata en Punta Cana staan vol met grote all-inclusive resorts. Het schiereiland Samaná daarentegen, aan de noordoostkust van het land, onderscheidt zich door de afwezigheid van deze reuzen. De stranden in de regio zijn misschien wel de mooiste van het land en worden soms zelfs gerekend tot de indrukwekkendste ter wereld.Walvissen spottenHet schiereiland en het vasteland worden gescheiden door een omvangrijke baai. De twee belangrijkste badplaatsen in Samaná zijn Las Terrenas en Las Galeras. Las Terrenas telt zo’n elfduizend inwoners, waarvan ongeveer tien procent afkomstig is uit Europa. Het overgrote deel van deze buitenlandse bevolking komt uit Frankrijk. Het vissersdorp Las Galeras is met zo’n 1500 inwoners een stuk kleiner en daarmee ook merkbaar rustiger. Een absolute highlight in de regio is de mogelijkheid walvissen te spotten. Van grofweg half januari tot eind maart verblijven bultruggen aan het uiteinde van de baai van Samaná om zich voort te planten. Om ze van dichtbij te bewonderen kun je het beste een eigen bootje regelen in een van de baaien ten oosten van Samaná.WandelparadijsHet schiereiland Samaná is ook een waar wandelparadijs. Bijvoorbeeld in Parque Nacional Los Haïtises. Het natuurgebied herbergt mangrovebossen, grotten, jungle-eilandjes, bergen, valleien, een zoetwaterlagune en exotische vogels. Watersportliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de stranden Playa Bonita, Playa Cacao en Casa Blanca. Snorkelen, duiken, surfen, kitesurfen en kajakken behoren tot de mogelijkheden. Of ga zonnen op een van de mooiste stranden ter wereld, Playa Rincón. Vanaf de hoofdweg naar Las Galeras leidt een onverharde weg door een vallei met duizenden palmbomen naar deze heerlijk rustige baai. Rincón is vanuit Las Galeras ook te bereiken met een bootje. Playa Cosón (net voorbij Playa Bonita in Las Terrenas) is een goed alternatief. De Dominicaanse Republiek is overigens het type land waar je kunt besluiten af te slaan naar een strandje waar een grote familie blijkt te wonen. Die je vervolgens vraagt of je honger hebt. Zodra je dat beaamt, worden de mannen des huizes er in een bootje op uitgestuurd om langoustines voor je te vangen, die je even later op het strand krijgt voorgeschoteld, inclusief Cuba Libre en conversatie.


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)