Roseau

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Roseau image

Eilandhoppen

Roseau
Dominica
Corneliev

Eilandhoppen

In de haven van Roseau ligt een cruiseschip. Weird. Het past niet helemaal. Bijna letterlijk, want zo groot is het er niet. Roseau is de hoofdstad van Dominica, een prachtig groen en 'onontdekt' eiland in de Caribische zee.

Tja, een land zal toch een hoofdstad hebben... maar als je dan denkt aan drukke verkeersaders en grote flatgebouwen, hotelketens, luxe winkels en ruime pleinen, think again. Deze hoofdstad is eigenlijk meer een 'plaatsje', nou goed wel groter dan een dorp (met ca. 16.000 inwoners). En tussen die veelgekleurde winkeltjes en cafés, uitdragerijen op straat, elektriciteitsdraden, dure auto’s en ouwe karren, daar aan het einde van de ‘hoofdstraat’ ligt de Ocean Princess aan de steiger. Ze is zojuist aangemeerd en de Amerikaanse gasten maken zich klaar om van boord te gaan.

Sommigen kom ik later tegen in achterafstraten, rustige wijken met scholen en kerkgebouwen. Onmiskenbaar herkenbaar met hun korte broeken, opgetrokken sokken (waar zijn ze bang voor?) en stevige gympen. Maar de meesten zullen dichtbij het schip blijven, misschien op zoek naar gouden sieraden en zonnebrillen, zoals ik ze zag op St. Thomas. Ik betwijfel of de smalle straten van Roseau iets van hun gading bieden. Geen luxe kleding, geen terrassen, geen boutiques te zien. Op de kade is markt. Kleurige kramen met fruit, stoffen, plastic emmers en souvenirs...

Het is alsof je de typisch Amerikaanse 'suburbian' zo in de rimboe van Afrika afzet (enigszins gechargeerd). Een mooi contrast. Volgende eiland: Martinique. Zeg maar Klein-Frankrijk. Met internationale merken, Club Med, files (!), Renault en Leclerc, en echte croissants. Nou oké, Roseau heeft wel een prachtig stadspark en botanische tuin. En dankzij een financiële injectie van de Chinezen (interessante ruilhandel voor? maar dat is een ander onderwerp) nu ook een hypermodern Football stadion.

Foto's

e34c6.jpg
e34c6.jpg
Corneliev
8dca9.jpg
8dca9.jpg
Corneliev
8971c.jpg
8971c.jpg
Corneliev