Dominica - Het eiland dat op zondag werd ontdekt image
Lkoedam

Dominica - Het eiland dat op zondag werd ontdekt

Dominica is in bijna elk opzicht anders dan zijn Caribische broertjes: geen parelwitte stranden, geen casino’s, geen luxe restaurants of glimmende bars. Wat je wel krijgt: vijf vulkanen, bedekt met dikke jungle, 365 rivieren, watervallen en een wandelen duikparadijs dat amper door de moderne tijd is aangetast.



‘Verder ga ik niet, vanaf hier moeten jullie alleen verder,’ zegt gids Cornell vastberaden. We staan voor een diepe afgrond. Ver onder ons zie ik hoe de woeste zee op grote rotsblokken slaat. Een dik touw is om een boom gebonden en verdwijnt in de diepte richting het keienstrand. Om de waterval die we willen zien te bereiken, moeten we afdalen langs een verticale, modderige en dus glibberige wand, met als enige houvast boomwortels en het touw. Kijkend over de rand voel de adrenaline door mijn lichaam gieren. Ik besef dat dit het spannendste klimwerk wordt dat ik ooit heb gedaan. Maar het is de moeite waard, zo spreek ik mezelf moed in, want deze waterval eindigt als een van de weinige ter wereld in zee. 

Het is kenmerkend voor Dominica, dat slechts bij weinig reizigers bekend is. Avontuur ligt hier de hele dag op de loer. Het eiland is gezegend met maar liefst vijf actieve vulkanen op een oppervlak dat iets kleiner is dan de provincie Utrecht. Je ziet het al als je Dominica – door Christoffel Columbus zo genoemd omdat hij het eiland in 1493 op een mooie zondag ontdekte – per vliegtuig nadert. Enorme vulkaanpieken strijden met elkaar om wie de hoogste is. De bergen zijn bedekt met een dikke deken aan ongerepte jungle. Los van wat lichte bebouwing aan de kust is het landschap ruig en onaangetast. En dat is heel bijzonder voor de Cariben, want de meeste eilanden hier zijn de laatste decennia enorm veranderd. Kusten zijn volgebouwd met hotels en chique huizen. Baaien liggen vaak vol luxe jachten en zeilboten. Dominica is anders. 



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 53



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.