Dominica: een zondagskind image
Lkoedam

Dominica: een zondagskind

Het is niet vreemd dat de filmstudio van Pirates of the Caribbean een aantal belangrijke scènes op Dominica heeft geschoten. Avontuur ligt hier namelijk de hele dag op de loer. Hoofdredacteur Louise ten Have en uitgever Matthijs de Groot bezochten dit prachtige eiland.

Secret Bay aan de westkant van Dominica. Foto: Louise ten Have. (© Columbus Travel 2015)



Dominica is gezegend met maar liefst vijf actieve vulkanen op een oppervlak dat iets kleiner is dan de provincie Utrecht. Je ziet het al als je Dominica – door Christoffel Columbus zo genoemd omdat hij het eiland in 1493 op een mooie zondag ontdekte – per vliegtuig nadert. Enorme vulkaanpieken strijden met elkaar om wie de hoogste is. De bergen zijn bedekt met een dikke deken aan ongerepte jungle.



Columbus zou Dominica zelfs nog herkennen



Los van wat lichte bebouwing aan de kust is het landschap ruig en onaangetast. En dat is heel bijzonder voor de Cariben, want de meeste eilanden hier zijn de laatste decennia enorm veranderd. Kusten zijn volgebouwd met hotels en chique huizen. Baaien liggen vaak vol luxe jachten en zeilboten. Dominica is anders. Je hoort veel mensen zeggen dat dit de enige plek in de Cariben is die Christoffel Columbus nu nog zou herkennen Dominica is.



Valley of Desolation, met borrelende zwavelbaden. Foto: Louise ten Have. (© Columbus Travel 2015)



Dominica is zoals de Cariben ooit geweest is



Op Dominica vind je dichte jungle, 365 rivieren, een aantal geweldig mooie watervallen, smalle kronkelwegen en vele wandelpaden. In zee zijn potvissen en het goede koraal de grote trekpleisters. Aan de Atlantische oostkust wachten kli­ffen, aan de Caribische noord- en westkust kleine zandstrandjes en in het regenachtige binnenland (tot wel negen meter regen per jaar) de mooiste trails. De sfeer is overal heerlijk laidback; dit is de Cariben zoals het ooit geweest is en ons favoriete Caribische eiland.



Rastafari Fire vaart door Secret Bay. Foto: Louise ten Have. (© Columbus Travel 2015)



Activiteten op Dominica



Op Dominica kun je bijzondere activiteiten doen, authentiek en zo duurzaam mogelijk. Drie tips:



1. Douche onder een waterval



Een mooie hike van 45 minuten langs de White River, waarbij de rivier vijf keer moet worden overgestoken (tot aan je middel). Weinig bezocht, maar de Victoria Falls is schitterend. Alleen mogelijk van oktober tot juni en als het niet regent.



2. Hike tot je benen branden



Dominica is een wandelparadijs, maar de  hoogteverschillen zijn groot. Om watervallen te bezoeken, moet je hiken en klimmen door de jungle. Een zware tocht is de Boiling Lake Hike, zes uur lopen door bergachtig terrein, waarbij je onderweg kunt baden in warme ijzerhoudende riviertjes en een eitje kunt koken in het water van de Valley of Desolation.



3. Snorkel of duik boven een vulkaan



Dominica is een vulkanisch eiland. Duik onder bij Champagne Reef in Scotts Head Marine Reserve en zie hoe een miljoenen jaren oude vulkaan warme gassen laat ontsnappen uit de oceaanbodem van dit relatief onaangetaste ecosysteem. Oftewel: zwem door de bubbels. Onder water zie je duizenden vissen en een meer dan driehonderd meter diepe klif.



Meer tips? Of tips over accommodatie en een goede reisplanning? Lees dan de hele reportage over Dominica in editie 53 van Columbus Travel. Bestel editie 53 nu online.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)