Cuba image

Cuba


Reisgids

Cuba
Noord en Midden Amerika
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Cuba is een land gelegen in het Caribisch gebied en heeft ruim 11 miljoen inwoners. Het land grenst alleen aan wateren,  namelijk de Golf van Mexico, de Atlantische Oceaan, Windward Passage, de Caribische Zee en de Straat van Yucatán.

In Cuba heerst een tropisch en vochtig klimaat. Het hele jaar door ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 25 en 35 graden. Als je aan Cuba denkt, dan denk je al snel aan mooie zandstranden, maar vergeet niet dat Cuba  ook een mooi landschap heeft waarvan een kwart is bedekt met bergen. Op het vlakke deel van Cuba vind je onder andere plantages van suikerriet, citrus en tabak.  

De hoofdstad Havana is een bruisende stad. Tijdens een rondleiding in Museo del Ron kun je échte Cubaanse rum proeven en in Fábrica de Tabacos Partagás kun je zien hoe de typische Cubaanse sigaar wordt gemaakt. De wijk Habana Vieja brengt de Cubaanse en Zuid-Amerikaanse cultuur en sfeer. De vele kleurrijke straatbeeld en bijzondere auto’s geven het straatbeeld dat typische Cubaans beeld. Vergeet niet om Plaza de Armas te bezoeken, een plein gelegen in de oudste wijk waar dagelijks live muziek te horen is. Het voormalige hoofdstad Santiago de Cuba is een bezoekje waard. Parque Cespedes is het centrale punt en rondom dit plein zul je de meeste bezienswaardigheden tegenkomen.

Wil je de koloniale sfeer proeven? Bezoek dan Trinidad. De stad heeft nog vele Spaanse architectuur uit de zestiende eeuw. Verder is het beroemd vanwege de keistraten, de pastel gekleurde huizen, paleizen en pleinen. De groeiende stad Holguín wordt door steeds meer door toeristen ontdekt. Loop door de historische binnenstad en bekijk het monument van Loma de la Cruz  gelegen op een groene heuvel. De baaien nabij Holguín worden samen de Costa Verde genoemd. Guardalavaca is de bekendste badplaats aan die kust en trekt vele toeristen.

Ook in het noorden van Cuba liggen mooie witte stranden met turquoise blauw water, bijvoorbeeld in Varadero. Deze badplaats wordt gekenmerkt als een levendige badplaats, met een gezellig centrum, vele marktjes en restaurants. Aan de zuidkust liggen de wat smallere stranden, maar ondanks dat kun je er goed zwemmen en zonnen. Als je echt naar een rustig strand wilt dan moet je naar Maria La Gorda in Bahia de Corrientes.

Denk rum, sigaren, vintage auto's, gastvrijheid, muziek en go Cuba!

Wat zegt de community

(16)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Vinales
Vinales
Vinales
RobGerritsen
Gieren in Cuba
Gieren in Cuba
Centraal Cuba
Dragonfly
Oude gebouwen 'onder' water
Oude gebouwen 'onder' water
Havana
Dragonfly

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Cuba van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Cuba dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

  Reizen en corona 

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Cuba:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Cuba kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: cubaanse peso. De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Bevrijdingsdag
  Herdenking van de dag dat Cuba werd bevrijd van de Spaanse overheersing.

  28 januari – Geboortedag José Marti

  19 april -  Invasie Varkensbaai
  Herdenking van de mislukte invasie in Cuba in april 1961 door Cubaanse ballingen.

  1 mei - De dag van de arbeid
  Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers te herinneren.

  25 t/m 27 juli – Nationale opstand en revolutie
  Viering van de nationale opstand en de aanval op de Moncada kazerne in 1968.

  9 oktober – Che Guevara
  Herdenking van het overlijden van guerillaleider Che Guevara.

  10 oktober –  Onafhankelijkheidsoorlog
  Herdenking van het begin van de oorlog voor onafhankelijkheid in 1868.

  2 december – Dag van de landing van de Granma
  Herdenking van 2 december 1956 toen Fidel Castro met zijn broer en companions landde op de yacht Granma.

  25 december – Kerstmis

   

  Overige feestdagen

  Juli – Carnaval
  In Cuba wordt Carnaval acht dagen lang uitbundig gevierd. Het festijn vindt jaarlijks in Santiago de Cuba plaats.

  December – Jazz Festival
  Het bekendste Jazz Festival vindt plaats in Havana.

 • Cuba – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Cuba, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Cuba gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type AStekker type BStekker type CStekker type FStekker type L
 • Tijdsverschil: 6 uur vroeger
  De hoofdstad van Cuba is Havana.
  Het oppervlak van Cuba is 2,4 x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Spaans.