Zuidoost Cuba reisblogs

orkaan op Cuba

manuela was er (tot 25 sep 2008) Gepost op 04 okt 084 reacties

Als je in september naar Cuba gaat, moet je niet raar opkijken als je wordt getroffen door een orkaan. Maar ach, denken wij nuchter Hollanders: Hoe groot is nou helemaal de kans, dat er net een orkaan komt als wij daar zijn, en dan ook nog net precies op de plaats waar wij zijn? Nou.... Groot!
Gustav was net gepasseerd voordat wij vertrokken, en Ike leek nog af te buigen richting Florida. Niets aan de hand dus. Bij aankomst in Cuba kregen wij echter meteen te horen dat ons hele reisschema overhoop lag, want Pinar del Rio was niet meer bereikbaar agv de schade door Gustav! Ontzettend jammer, maar niet getreurd. Cuba heeft nog meer moois te bieden. Een dag later kwam het slechte nieuws dat Ike zich had bedacht en toch echt recht op Cuba af zou stevenen.
Wij zaten inmiddels in Baracoa, niet ver van de plaats waar Ike aan land zou gaan komen.Tja, dat was toch even schrikken. Vanaf de bovenverdieping van het hotel werden we verhuisd naar de veiligere benedenverdieping. Goed en wel alles uitgepakt kregen we te horen dat we zouden evacueren. Alles weer inpakken en de bus in. Maar eenmaal in de bus en klaar voor vertrek, kregen we te horen dat we weer uit moesten stappen. Te laat voor evacuatie. We moesten Ike in dit hotel afwachten.
Het terras ontruimd, alle ramen afgeplakt en deuren dichtgetimmerd. We verzamelden ons in het restaurant van het hotel, in afwachting wat ging komen. Van hieruit hadden we echter wel een "fantastisch" uitzicht op de stad Baracoa, aan de andere kant van de baai. Zie bijgaande foto's voor de beelden. Wij zaten redelijk beschut, achter een heuvel, aan de goede kant van de baai en iets hoger gelegen. Wij hebben dus in relatieve rust de orkaan doorstaan. Maar het natuurgeweld buiten heeft toch diepe indruk op ons gemaakt. De gedwongen "opsluiting" in het hotel had als bijkomend voordeel dat er een heel hechte, gezellige groep ontstond, wat de hele vakantie door heeft gewerkt.
Ike is uiteindelijk een groot deel van Cuba overgestoken. Dit leidde tot wederom veel aanpassingen in ons programma. Een aantal highlights, waaronde de Sierra Maestra, de Varkensbaai en Vinales hebben wij daarom helaas moeten missen. Maar de reisbegeleiders hebben desondanks een fantastisch alternatief programma in elkaar gedraaid, waardoor we toch nog hebben kunnen genieten van al hetgeen Cuba biedt. Het was soms een beetje dubbel, om lekker de toerist uit te hangen, terwijl de bevolking druk doende was de schade te herstellen, maar toch, zonder onze toeristenpesos zouden ze er nog slechter aantoe zijn.

Al met al een bijzondere ervaring, die onze reis heeft getekend.

manuela Positie 10257 (0 p.) Lid sinds 01-08-2008 Foto's en tips: 622 Blogs: 3 Fans: 3

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
overweldigend
blogfoto nr. 2
natuurgeweld
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Wereldreizigers in Nederland
0 12
Gepost op 08 mei
Nederland Drenthe
Afzien
0 5
Gepost op 08 januari
Nederland Drenthe

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

Hallo Manuela,
Heftig hoor. Wij waren er in maart 2009 en hebben hier en daar nog wel de gevolgen gezien van de najaars stormen in de vorm van ontwortelde bomen en een stuk wegdek dat ergens beneden in een ravijn gestort was.

capricorn

Door: capricorn • Geplaatst op

Hoop dat de Cubaan de cuc's heeft mogen ontvangen als tegenprestatie.
Gr. Jaap

mbeldman

Door: mbeldman • Geplaatst op

hoi Manuela
Ik lees net je verhaal! wat spannend allemaal... ik ga 30 okt naar Cuba.
Ben heel benieuwd wat me te wachten staat. En of we alles wel kunnen doen wat we eigenlijk op de planning hadden.
Heb je nog leuke tips voor me.
Groetjes Mirjam

herman m

Door: herman m • Geplaatst op

Hallo Manuela,
Ik heb de ontwikkelingen rond de orkanen op Cuba nauwlettend gevolgd vanuit Nederland. Het is immers nog maar relatief kort geleden dat ikzelf het land heb bezocht. Ik vind jouw verhaal heel treffend beschreven. Voor de Cubanen is het het erg triest, dat hen zoveel schade is berokkend. Jij hebt gelijk, wegblijven lost niets op, het zou alleen maar extra economische schade voor de Cubanen teweeg brengen als gevolg van een gebrek aan CUC-ontvangsten.
Met vriendelijke groet,
Herman.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.