Zuidoost Cuba foto's & tips

'509955' door Obiwan '509955' door Obiwan

CubaZuidoost Cuba

CubaZuidoost Cuba

Bayamo

Obiwan

Deze prachtig gekleurde kameleon zag ik rondscharrelen in Bayamo. Na wat speurwerk meen ik dat dit de Cuban Blue Knight Anole Lizard zou moeten zijn. En zo niet, dan is dat jammer. Wat betreft Bayamo, dit is een stukje Cuba waar ik nou net niet naar op zoek was. Te mooi, te netjes, te nieuw. Hartstikke leuk voor die mensen, maar ik struin liever door de ouwe zooi.

'148397' door manuela '148397' door manuela

CubaZuidoost Cuba

CubaZuidoost Cuba

Natuurgeweld

manuela

Het ligt inmiddels al weer een aantal maanden achter ons, maar orkaan Ike ligt nog vers in ons geheugen. Wij waren in Baracoa ten tijde van de orkaan. Wij zaten veilig in een hotel aan de overkant van de baai, maar het stadcentrum kreeg de volle laag! De foto lijkt onscherp, maar dat komt door het slechte weer.

'484924' door dennisenroel '484924' door dennisenroel

CubaZuidoost Cuba

CubaZuidoost Cuba

De tocht naar El Cobr

dennisenroel

Dit is de Basilica El Cobre (voluit: El Sanctuario de Nuestra Señora de la Caridad del Cobre), het belangrijkste bedevaartsoord van Cuba. Deze beroemde kerk wordt omringd door de groene bergen van de Sierra Maestra en ligt ongeveer 20 kilometer buiten de stad Santiago de Cuba. In de kerk wordt de zwarte madonna vereerd - zij is de beschermheilige van Cuba. Zoals je ziet is de ligging van de kerk spectaculair. De rit er naartoe is meer dan de moeite waard. Wel is het oppassen voor de vele bloemenverkopers langs de weg die de meest vreemde capriolen uithalen om je aandacht te trekken.

'491020' door pkoelewijn '491020' door pkoelewijn

CubaZuidoost Cuba

CubaZuidoost Cuba

Onze Lieve Vrouwe van

pkoelewijn

Ongeveer 25 kilometer ten westen Van Santiago de Cuba bevindt zich de belangrijkste bedevaartkerk van Cuba, die gewijd is aan de maagd der Barmhartigheid . De kerk staat vlakbij een kopermijn. Het verhaal gaat dat drie vissers in 1606 in de Bahia de Nipe een houten beeldje vonden met het opschrift "Ik ben de maagd der barmhartigheid" waarna zij het meenamen naar El Cobre. .In 1916 verklaarde paus Benedictus XV de maagd tot nationale heilige en in 1936 werd ze gekroond. Sinds 1977 gaan de gelovigen op 12 september naar de basiliek van de "heilige Maagd van het Koper"en brengen geschenken, waaronder gele bloemen. De maagd zelf is een minuscuul klein beeldje dat je zonder telelens nauwelijks kan zien, want zij staat nogal hoog.

'258986' door sidonius '258986' door sidonius

CubaZuidoost Cuba

CubaZuidoost Cuba

Zicht op Cayo Granma

sidonius

Een vergezicht op Cuba vanaf het Castillo del Morro. Ongeveer 8 km ten zuidwesten van Santiago ligt de Marina Punta Gorda, waar je een veerboot kunt nemen naar een eilandje midden in de baai van Santiago: Cayo Granma dat je hier op de foto ziet liggen. Zie ook mijn tip hierover.

'500583' door Suuzer '500583' door Suuzer

CubaZuidoost Cuba

CubaZuidoost Cuba

Afgebladderde verf

Suuzer

Veel huizen op Cuba zien eruit alsof ze op instorten staan. De meeste verf is van de verbrokkelde muren afgebladderd. De balkons zijn slecht en hangen gevaarlijk los aan de steunbalken. De Cubaanse regering heeft veel te weinig geld om alle gebouwen op te knappen. De oude binnenstad van Havana en de grote huizen, die ooit door rijke Spanjaarden en Amerikanen zijn gebouwd, en het koloniale centrum van Trinidad zijn gelukkig op de Unesco lijst van belangrijkste cultuurschatten ter wereld geplaatst. Waardoor een een deel van de hoofdstad en de gebouwen in Trinidad worden opgepoetst en gerestaureerd. Ik gun de Cubanen absoluut goede woningen, maar o wat vindt ik die oude uit elkaar vallende huizen met hun muren met afgebladderde fraai gekleurde verf prachtig om te zien. (graag openen)

'553971' door aticketto '553971' door aticketto

CubaZuidoost Cuba

CubaZuidoost Cuba

Boca de Yumuri

aticketto

Een gids brengt ons vanuit Baracoa naar een prachtig stukje natuur. Voordat we het water op gaan rijden we eerst naar een hoger gelegen punt waar we alvast een prachtig uitzicht hebben. We ruilen de Jeep om voor een houten roeibootje om een stuk de rivier op te varen. Na enige tijd worden op het eilandje gedropt (dat je hier op de foto ziet) en gaan we samen met de gids te voet verder. Het water staat verderop vrij laag dus kan het bootje niet meer verder. De gids vertelt ons onderweg wat over de kloof en het water, de amandelbomen, de vogels en de supergrote duizendpoten die we tegen komen. Soms lopen we door het kniehoge water of gewoon over de oever. Behalve wat plaatselijke jeugd komen we niemand tegen.

'454399' door dennisenroel '454399' door dennisenroel

CubaZuidoost Cuba

CubaZuidoost Cuba

Slaapmuts

dennisenroel

Bayamo is bijna letterlijk een slapend stadje in het zuidoosten van Cuba. Als wij het stadje aan doen, houdt men massaal een siesta. Zo ook dit oudere dametje. Mooi en aangrijpend tegelijk. Met haar steunkousen, ooglapje en natuurlijk haar slaapmuts.

'495945' door Suuzer '495945' door Suuzer

CubaZuidoost Cuba

CubaZuidoost Cuba

Blij met pen en papie

Suuzer

Samen met de moeder van mijn gastgezin, hadden we voor dit schooltje pakketjes samen gesteld, ik had mijn koffer gevuld met kleding voor de kinderen en schoolspulletjes, pennen, papier etc, alles waar een tekort aan is. Zoals je op de foto ziet waren de kinderen hier erg blij mee. Voor mijn gastgezin had ik zeep en wc-papier meegenomen, dat is daar het beste cadeau. Zeep is er moeilijk te krijgen en te duur en wc-papier hebben ze vaak niet, na het lezen van de krant kun je pas naar het toilet, want dan kan de krant mee ;-)

'313309' door StephanieMartijn '313309' door StephanieMartijn

CubaZuidoost Cuba

CubaZuidoost Cuba

Tropische storm

StephanieMartijn

In de Caribbean kan het hele jaar door een stevige regenbui voorkomen, óók in de 'droge periode' helaas. Zo ook toen we in januari in Cuba waren, zoals op de foto te zien is!

'457428' door Zandkorrel '457428' door Zandkorrel

CubaZuidoost Cuba

CubaZuidoost Cuba

Overhemd

Zandkorrel

Deze man wandelde met zijn oranje overhemd precies langs een muur die er prachtig bij kleurde. De foto maakte ik in het mooie stadje Bayamo.

'99486' door Ido '99486' door Ido

CubaZuidoost Cuba

CubaZuidoost Cuba

Leguaan

Ido

Deze leguaan kwamen we tegen op een ford nabij Santiago de Cuba

'462627' door dennisenroel '462627' door dennisenroel

CubaZuidoost Cuba

CubaZuidoost Cuba

El Paraiso

dennisenroel

De natuur in Cuba is overweldigend groen. Er is water in overvloed, zeker in het orkaanseizoen. Hier een fraai uitzicht over een meanderende rivier in de buurt van El Cobre. In de bomen groeien bromelia's!

'431124' door twalia '431124' door twalia

CubaZuidoost Cuba

CubaZuidoost Cuba

Bedevaart

twalia

De Basilica El Cobre uit 1926 ligt 27 kilometer ten westen van Santiago de Cuba. De basiliek is gewijd aan de Virgen de la Caridad die wonderbaarlijke krachten zou hebben. Dat is de reden dat veel Cubanen hier op bedevaart komen.

'503995' door Suuzer '503995' door Suuzer

CubaZuidoost Cuba

CubaZuidoost Cuba

Oldtimer

Suuzer

Nergens rijden er zoveel oldtimers rond als op Cuba. Het is best bijzonder dat deze oude Amerikaanse barrels nog steeds vooruit komen. Ik heb tijdens mijn rondreis genoeg mensen langs de weg zien staan, proberend hun autoweer aan de praat te krijgen. En het lukt ze meestal ook nog! Hoe ze het doen weet ik niet, onderdelen voor deze oldtimers zijn namelijk erg moeilijk te vinden. Er zal nu wel verandering in komen, maar Cubanen mogen nu alleen auto's kopen en verkopen die voor de revolutie van 1959 op het eiland waren. Waarschijnlijk mogen ze straks hun huizen en auto's gewoon kopen en verkopen, maar zo'n vaart zal het niet lopen, en wat als er geen oldtimers meer rondrijden op Cuba, is het eiland dan nog even aantrekkelijk voor toeristen? (de auto is overigens zwart van kleur)

'448975' door Suuzer '448975' door Suuzer

CubaZuidoost Cuba

CubaZuidoost Cuba

Koffie uit een panty?

Suuzer

Vanaf Holguin ben ik met een helicopter naar Baracoa gevlogen en heb vanuit daar met een oude truck het Parque Nacional Alejandro de Humboldt bezocht. In een heel afgelegen gebied bij een cacao- en koffieplantage was deze 99- jarige vrouw een heerlijk kopje koffie aan het maken, de koffiebonen fijngestampt in een grote pot met stamper, water gekookt op een houtvuur in een pot op een oude treinrails, gefilterd door een oude panty..... De koffie smaakte overigens erg goed! Duurzame tip. Ga zuinig om met gas, water en licht, douche wat korter, 5 minuten is voldoende! Laat de kraan niet open staan tijdens het tanden poetsen, zet de verwarming een graadje lager en trek wat warmere kleding aan. En zet de verwarming laag als je weg gaat en gaat slapen. Doe alle lichten uit in de ruimtes waar je niet bent. Zo bespaar je ook nog een behoorlijk bedrag!

'406266' door twalia '406266' door twalia

CubaZuidoost Cuba

CubaZuidoost Cuba

Blauwe zee

twalia

De zuidkust van Cuba staat niet bekend om de allermooiste stranden. Maar de kust rondom varkensbaai is toch de moeite waard. Geen zandstrand, maar een wel een prachtig uitzicht op de mooie blauwe zee. Een ideaal plekje om even te picknicken of gewoon te genieten.

'529018' door Suuzer '529018' door Suuzer

CubaZuidoost Cuba

CubaZuidoost Cuba

Per helikopter naar..

Suuzer

Volgens mij is het Oosten van Cuba het mooiste gedeelte van het eiland. Dit gebied met het historische stadje Baracoa is absoluut de moeite waard om te bezoeken, want om er te komen kun je over een moeilijk begaanbare bochtige bergweg, naar deze afgelegen plek of per helikopter (oud Russisch gammel toestel) Wij hebben het laatste gedaan. Als je natuurliefhebber bent zit je hier helemaal goed, het is een prachtig gebied met het Parque Nacional Alejandro de Humboldt, het laatste aaneengesloten regenwoud van het Caribisch gebied. Op de foto zie je het groene landschap onderweg hier naartoe met in het midden een kleine nederzetting.

'432727' door MiekeDeHaas '432727' door MiekeDeHaas

CubaZuidoost Cuba

CubaZuidoost Cuba

Zonsondergang

MiekeDeHaas

Op deze RR-site komen vele zonsondergangen voorbij. Uiteindelijk is er geen een hetzelfde. Deze zonsondergang was in het plaatsje Cienfuegos. Dit ligt op een heel smal stukje land. Zo smal dat we vanuit onze Casa de Particular aan twee zijde zicht op de zee hadden. Genieten dus.

'449586' door dennisenroel '449586' door dennisenroel

CubaZuidoost Cuba

CubaZuidoost Cuba

El Cobre

dennisenroel

Dit is de Basilica El Cobre (voluit: El Sanctuario de Nuestra Señora de la Caridad del Cobre), het belangrijkste bedevaartsoord van Cuba. Deze beroemde kerk wordt omringd door de groene bergen van de Sierra Maestra en ligt ongeveer 20 kilometer buiten de stad Santiago de Cuba. In de kerk wordt de zwarte madonna vereerd - zij is de beschermheilige van Cuba. Zoals je ziet is de ligging van de kerk spectaculair. De rit er naartoe is meer dan de moeite waard. Wel is het oppassen voor de vele bloemenverkopers langs de weg die de meest vreemde capriolen uithalen om je aandacht te trekken.

'501325' door dennisenroel '501325' door dennisenroel

CubaZuidoost Cuba

CubaZuidoost Cuba

Oud papier

dennisenroel

Zou het oud papier zijn wat deze man met zich meesleept? Of is het een geheime lading die hij goed heeft ingepakt? Hoe dan ook, hij kwam mooi naar voren in dit typisch Cubaanse straatbeeld.

'452672' door dennisenroel '452672' door dennisenroel

CubaZuidoost Cuba

CubaZuidoost Cuba

Siesta in Bayamo

dennisenroel

Op weg naar onze volgende bestemming maken we op het heetst van de dag een korte stop in Bayamo, een slaperig stadje in het zuidoosten van Cuba. Deze dames hielden op hun stoepje een siesta. Let op de details: het zonneklepje en de steunkousen van de oudere vrouw rechts!