Vinales foto's & tips

'489784' door pkoelewijn '489784' door pkoelewijn

CubaVinales

CubaVinales

Boer zoekt kopers

pkoelewijn

In Vinales bezochten we een tabaksboer die ons de hele productie van tabak, van zaaien tot oogsten en drogen uitlegde in zijn tabaksschuur. De boeren mogen 10 % van de tabaksoogst voor zichzelf houden. Daar draaide hij zelf sigaren van. Op die manier kon hij een aardig pesootje bijverdienen aan de toeristen. De merkloze sigaren waren wel veel goedkoper dan de fabriekssigaren. Zo een bezoek is gratis, de sigaren natuurlijk niet

'452054' door dennisenroel '452054' door dennisenroel

CubaVinales

CubaVinales

Mural de la...Prehist

dennisenroel

Naar een idee van Celia Sánchez Manduley, de ex-levenspartner van Fidel, schilderde een team onder leiding van Leovigildo González Morillo in 1961 deze 'monsterlijke' rotsschildering op de rotswand van de Mogote dos Hermanas. Het laat de evolutie zien van amoebe tot mens. Op dringend verzoek van Fidel werden er ook dinosaurussen geschilderd, hoewel deze nooit op Cuba hebben geleefd.

'459439' door Leeu '459439' door Leeu

CubaVinales

CubaVinales

Land!

Leeu

De Cubanen zijn gemiddeld arm en de boeren helemaal. Zoals deze boer 1 stukje land met wat tabak en een groente/ moestuin voor eigen gebruik. Verder een tabaksschuur en 1 koe. Voor de boer is 20% van de tabaksoogst als loon en 80% is voor de staat.

'307544' door Simmes Jan '307544' door Simmes Jan

CubaVinales

CubaVinales

De bergen van Vinales

Simmes Jan

Een bijzonder landschap, zo kun je de streek rond Vinales in Cuba wel noemen. De bergen hebben aparte vormen en het landschap is zeer afwisselend. Vinales zelf is ook een leuk stadje om te bezoeken en je zult er heel, heel veel sigaren tegenkomen want er is veel tabaksteelt in dit gebied. Svp foto even uitklappen, dank je wel!

'495417' door ErwinenManon '495417' door ErwinenManon

CubaVinales

CubaVinales

Vale de vinales

ErwinenManon

Dit uitzicht heb je vanaf het zwembad van hotel Los Jazmines, één van de mooiste landschappen van heel Cuba! Verspreid over de vallei zijn kalkstenen pijlers die je een uniek uitzicht geven. Deze mogotes zijn 160 miljoen jaar geleden gevormd door erosie. De tabaksplantages gelegen aan de bodem van de vallei maken het schitterende plaatje af. Ook als je niet in het hotel verblijft kan je er zwemmen, Hoeveel de entree was, weten we niet meer maar wat nog wel weten is dat je met je entreekaartje tot een bepaald bedrag gratis eten en drinken kon halen. Lekker met een "gratis" drankje aan het water zitten dus!

'462854' door Leeu '462854' door Leeu

CubaVinales

CubaVinales

Muurschildering!

Leeu

Mural de la Prehistoria een kleurrijke muurschildering met afbeeldingen uit de prehistorie. Dat wij er gingen kijken werd de muur net opgeknapt. Er hingen schilders aan kabels met een pot verf die de kleuren bijwerkte. Het licht op de schildering maakte het voor mij interessant om een foto te nemen. De muurschildering zelf vind ik....... Als je in Vinales bent kun je er even gaan kijken.

'531230' door KHoogeboom '531230' door KHoogeboom

CubaVinales

CubaVinales

Sigaren roken in...Vi

KHoogeboom

Vinales, misschien wel het mooiste stuk van Cuba. In ieder geval 1 van de mooiste stukken. Een bucketlist dingetje was toch wel een sigaar roken in Cuba, en waar kan dat beter dan in Vinales, bij een tabaksboer in de schuur. In de schuur ligt voor meer dan 2 miljoen euro aan bladeren te drogen. Maar onbruikbaar voor een ieder die niet weet hoelang welke bladeren hoelang waar liggen te drogen.

'488558' door pkoelewijn '488558' door pkoelewijn

CubaVinales

CubaVinales

Karstgebergte

pkoelewijn

Als je in het westen van Cuba bent, bezoek je natuurlijk Vinales en Pinar del Rio. Deze streek is beroemd om zijn karstgebergte. De uitstekende bulten worden ter plaatse Mogotes genoemd. Tussen de Mogotes vind je ook tabaksvelden. Ga ook eens naar zo'n tabaksboerderij toe, te herkennen aan de typische schuur. De boeren rollen zelf sigaren en die zijn heel wat goedkoper dan de merksigaren uit de fabriek.

'491419' door Leeu '491419' door Leeu

CubaVinales

CubaVinales

De fietsenmaker van..

Leeu

In het dorp Vinales zit een fietsenmaker waar je fietsen kunt huren en de omgeving kunt afstruinen. Het is fantastisch om te doen. Je kunt zelf naar een tabaksboederij gaan of gewoon genieten van wat de natuur je te bieden heeft en dat is in de omgeving van Vinales heel veel.

'459189' door dennisenroel '459189' door dennisenroel

CubaVinales

CubaVinales

Heilige koeien

dennisenroel

Misschien wel de twee waardevolste bezittingen van een Cubaan en dat in één beeld: een rund en een (klassieke) bolide. In die zin zijn ze allebei ook wel te beschouwen als 'heilige koeien'. Gezien in de prachtige Viñales vallei.

'277220' door edwinaverdingh '277220' door edwinaverdingh

CubaVinales

CubaVinales

Lelé, el campesino de

edwinaverdingh

Tijdens ons verblijf in de Viñales bezochten we Lelé (zie ook op andere Cubafoto's) en zijn kleine tabaksplantage in de Bahia de Silencio. Gezellig was het! Hij liet ons het hele sigarenproces zien, van plant tot afgewerkt product. Hij woont in een mooie vallei met in zijn 'achtertuin' een ondergrondse grot waar niemand komt. Deze hebben we samen met hem bezocht. (deze foto is een scan)

'484623' door Leeu '484623' door Leeu

CubaVinales

CubaVinales

Vers!

Leeu

Op Cuba zie je regelmatig vers fruit stalletjes langs de kant van de weg. Je moet echt stoppen en proeven want het is overheerlijk zongerijpt fruit voor weinig geld. Je krijgt het schoongemaakt, kant en klaar gesneden of je kunt voor onderweg meenemen.

'323309' door corriedewinter '323309' door corriedewinter

CubaVinales

CubaVinales

Mural de la...Préhist

corriedewinter

In Vinales is het heerlijk om het gebied te paard te verkennen, maar men werkt ook met paarden. Hier zie je ze voor de Mural de la Préhistoria vrij rondlopen. Deze rotsschildering van de ontwikkeling van de mensheid is in opdracht van Castro vervaardigd. Het geeft van links naar rechts de evolutie van het leven op Cuba weer, van de eerste amoebe tot de beschaafde mens. Fidel eiste dat er ook dino's (midden) geschilderd werden, hoewel deze nooit op Cuba geleefd hebben.

'489108' door dennisenroel '489108' door dennisenroel

CubaVinales

CubaVinales

Vantastisch Viñales

dennisenroel

In Vinales NP kijk je je ogen uit. Het landschap is er betoverend, sprookjesachtig zelfs. De mogotes (kalkstenen bergen) worden hier omringd door het vruchtbaarste land, waar de wereldberoemde tabak wordt verbouwd. Duidelijk in beeld is hier een traditionele tabakschuur. Je hebt het mooiste uitzicht op deze prachtige vallei vanaf een panoramadek bij Hotel Los Jazmines. Dit uitzicht is helemaal gratis.

'461091' door dennisenroel '461091' door dennisenroel

CubaVinales

CubaVinales

The land before time

dennisenroel

Wij zijn ermee opgegroeid: de animatiefilm 'Platvoet en zijn vriendjes' (Engelse versie: 'The land before time'). Centraal staat de jonge Apatosaurus Platvoet, die met zijn moeder en grootouders (de enigen die nog over zijn van zijn kudde) naar de Groene Vallei wil trekken. Echter maken het verschuiven van de continenten en de aanwezigheid van vele bloeddorstige dino's het geen gemakkelijke reis. Gelukkig wordt uiteindelijk die Groene Vallei wel bereikt. Het is diezelfde Groene Vallei waar we meteen aan moesten denken toen we uitkeken over de Viñales Vallei in het westen van Cuba. Wat een prachtige vallei en wat zouden dinosauriërs hier niet misstaan... Het gevoel van de kreet 'the land before time' heb je overigens in elke windstreek van Cuba. Waar je ook bent, je gaat minimaal enkele decennia terug in de tijd.

'458259' door dennisenroel '458259' door dennisenroel

CubaVinales

CubaVinales

Huis in Viñales

dennisenroel

Viñales NP in het westen van Cuba behelst een wonderlijk landschap. Het vlakke land wordt hier en daar onderbroken door grote kalkrotsen, de zogeheten 'mogotes'. Aan de voet van deze mogote een voor deze regio zo karakteristieke woning.

'384171' door alexandraburger '384171' door alexandraburger

CubaVinales

CubaVinales

's werelds grootste..

alexandraburger

In de Viñales vallei bevindt zich een reusachtige muurschildering. Dit kleurrijke kunstwerk kijkt uit over een grote wijde en is omringd door de Mogotes (rechtopstaande steenpartijen bedekt met groen).

'548434' door robgreeve '548434' door robgreeve

CubaVinales

CubaVinales

Kleurrijk straatje

robgreeve

Vinales is een klein dorpje nabij de beroemde vallei. Wat direct opviel, na een paar dagen in Havana te zijn geweest, zijn de strak geverfde en gekleurde huisjes. Je vind hier veel leuke casas particulares waar je kan overnachten. Ook vind je midden in het dorp een zogenaamd Wifi plein waar je iedereen zijn mobiel aan het internetten is.

'439992' door MiekeDeHaas '439992' door MiekeDeHaas

CubaVinales

CubaVinales

Bonanza: Blik op...on

MiekeDeHaas

Bonanza was een Amerikaanse Western serie die in de jaren 60 zeer populair was. Het is toch jeugdsentiment. We zaten gekluisterd aan het beeld en het was een van de eerste kleurenbeelden. De man op deze foto doet sterk denken aan de vier stoere zonen met hun cowboyhoeden doen. Zulke beelden herinner ik me nog goed. Deze man was aan het werk in de tabaksplantage.Het is hard werken om zichzelf in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Vooral de zon die de hele dag op hun lichaam schijnt, maakt het extra zwaar. De onder Raúl Castro doorgevoerde hervormingen blijken de Cubaanse bevolking fors tegen te vallen. Het blijft moeilijk om echt op eigen benen te kunnen staan.

'495137' door Leeu '495137' door Leeu

CubaVinales

CubaVinales

Hoelang zal dit nog..

Leeu

Hoelang zal het nog duren voordat dit soort plaatjes op Cuba zijn verdwenen omdat langzamerhand de grenzen opengaan. Cuba verliest hiermee voor het buitenland een aantrekkelijk aspect: minder oude auto's en meer gemechaniseerd. Hopelijk krijgen de Cubanen het hierdoor wel beter.

'425257' door ErwinenManon '425257' door ErwinenManon

CubaVinales

CubaVinales

Landbouw

ErwinenManon

Overal op Cuba zie je dat de brandstof voor veel Cubanen te duur is, zo zie je veel paard en wagens in de steden en dorpen en wordt het land met ossen bewerkt in plaats van een tractor. schitterend om deze duurzame manier van ploegen te zien!

'525665' door Nick1982 '525665' door Nick1982

CubaVinales

CubaVinales

Hoe lang nog de...oss

Nick1982

De afgelopen dagen beheerst het bezoek van Obama en Cuba de media. In nieuwsuur zag ik een item over veranderingen in Cuba. In het item kwam ook een boer aan het woord die de landbouwbeurs had bezocht waar een kleine betaalbare tractor werd vertoond. Het bedrijf heeft toestemming om handel te drijven met Cuba ondanks het handelembargo. De boer zat er aan te denken om op termijn een tractor te kopen, omdat dit voor hem een stap vooruit is. Ik gun de Cubanse bevolking hun vooruit. Deze vooruitgang betekent wel dat foto's zoals deze langzaam tot het verleden gaan behoren.

'494762' door Zandkorrel '494762' door Zandkorrel

CubaVinales

CubaVinales

Rode aarde

Zandkorrel

Het landschap in Viñales is prachtig, je waant je er af en toe in het Wilde Westsn. Op deze foto is goed te zien hoe rood de aarde er is, wat een bijzondere sfeer geeft.

'509646' door Leeu '509646' door Leeu

CubaVinales

CubaVinales

Ploegen met ossen!

Leeu

Het ploegen gebeurd meestal met ossen en in een aantal gevallen hebben ze een eigen gemaakt netje over de kop. Zwaar werk voor zowel de boer als de ossen.