Vinales

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vinales image

Las Terrazas en Vinales

Vinales
Cuba
CvanSteenhoven

Las Terrazas en Vinales

Las Terrazas

Na enkele dagen in Havana zijn we met de auto onderweg gegaan naar Las Terrazas. Auto rijden is even wennen, het is erg vermoeiend want de wegen zijn slecht, veel gaten in de wegen, fietsers, koeien, paarden lopen allemaal vrolijk over de snelweg.
Daarnaast komt het met regelmaat voor dat er iemand even een U-bocht maakt dwars door de berm heen (vanuit de tegenliggende weg ) en dus recht voor jou belandt op jouw weghelft. Dit levert met regelmaat niet echt fijne situaties op.
Daarnaast bij elke brug proberen locals je staande te houden. Ze doen zich voor alsof ze politie zijn (als ze dit wel zijn is dit heel duidelijk zichtbaar aan de kleding, twijfel je? Dan gewoon doorrijden). Proberen je te stoppen en voor je het weet zit er een wild vreemde in je auto.
Wij hebben dit zelf 1x meegemaakt, we dachten dat het politie was, hij wilde onze paspoorten en visum zien en ineens na een wazig verhaal zat er een Cubaan in de auto die we ergens onderweg maar moesten afzetten (heel toevallig bij een plek waar sigaren worden verkocht).

Achteraf ga je nadenken en dus elke keer als we in de auto stapte, direct deuren op slot en alleen stoppen als we 100% zeker weten dat het politie is.

We rijden door het voorstadje van Las Terrazas en een oase van rust valt over ons heen. Wij hebben gekozen voor een casa net buiten het betaalde deel, Casa Hospedaje Villa Duque, kleine boerderij. De zoon spreekt prima Engels. De rest gaat met handen en voeten. Wij hadden de kamer aan de achterzijde en daardoor uitzicht over de vallei en een eigen kleine patio.
Uitzicht is prachtig mooi, via een trap kom je op het dak uit. Vooral in de ochtend is dit een aanrader, om 7u gaat ongeveer de zon op en daar stonden wij boven met slaperige ogen heerlijk wakker te worden.
Het eten (avondeten en ontbijt) was heerlijk, vers, koffie uit eigen tuin. Na 3 dagen 24/7 herrie en mensen in Havana was de serene rust hier erg welkom. Alleen natuurgeluiden, loslopende kippen. Rust.

De dag daarna zijn we via Soroa naar Vinales gereden. Soroa is een leuk klein (wel toeristisch) plaatsje waar je een wandeling langs de bergwand kunt maken om beneden bij een waterval uit te komen. In het regenseizoen tref je een mooie flinke waterval echter wanneer wij er zijn komt er niet veel water naar beneden. Desondanks is het een mooie omgeving om te zijn en rond te lopen.

Hierna rijden we verder naar de snelweg en richting Vinales. Onderweg worden we tegenhouden door iemand die zich voordoet als zijnde een politieagent.
Op dat moment hadden wij nog niet door dat dit geen agent was maar een local met andere bedoelingen.
Na een lang Spaans verhaal stapt er zonder pardon of bevestiging van onze kant een Cubaan in de auto (die overigens erg goed Engels spreekt) en verzoekt ons naar een schuur net voor Vinales te rijden en hem op zijn werk af te zetten. Er zou in de fabriek waar we worden gestopt iets kapot zijn waardoor iedereen naar de andere locatie moet.
Daar aangekomen staan alleen rental cars, wordt een sigaar aangeboden en uiteraard willen zij ook sigaren verkopen aan je. Ze geven je een rondleiding en koffie en de druk wordt redelijk hoog opgevoerd zonder dat je jezelf onveilig voelt.
Echter het ineens in de auto stappen van deze Cubaan gaf ons wel veel argwaan en geen fijn gevoel.
De rest van onze reis sluiten we direct de deuren van de auto zodra we instappen en besluiten we alleen te stoppen als we staande worden gehouden door de politie. Dit gebeurd overigens de hele reis niet.

In Vinales verblijven wij bij Casa El Porri. Zijn casa ligt aan de achterzijde van het dorp met een geweldig uitzicht op de Olifantenruggen waar Vinales bekend om staat.
Bij aankomst krijgen we een groot bord vers fruit en een limonade. Rondleiding door de casa. Onze kamer kijkt direct in de tabaksvelden waar de buurman elke ochtend met 2 ossen de akker omploegt. Het zaaiseizoen start in september dus voorbereidingen zijn in volle gang.
Op het dakterras hebben we prachtig uitzicht over de vallei en daar wordt ook elke dag het eten geserveerd.
Inmiddels zal ook het zwembad op het dak gereed zijn. We zijn hier 2 dagen en lopen vooral op eigen gelegenheid door de vallei. Je kunt met een gids gaan (5 CUC per uur en dat is erg prijzig!!) maar zelf kun je prachtig rondlopen en met de routes en tips uit de LP kom je er echt wel.
De zonsondergang is erg mooi en we hebben nog nooit zo mooi gezeten tijdens het ontbijt (zie foto).

Aanrader is om een rondje te lopen door de Botanische tuin. Entree is vrij wordt wel een donatie gevraagd voor onderhoud van de tuin.

Vanuit Vinales zullen we verder reizen naar Playa Larga. Hierover in het volgende item meer.

Foto's

cf379.jpg
cf379.jpg
CvanSteenhoven
9b4d3.jpg
9b4d3.jpg
CvanSteenhoven
9b4d3.jpg
9b4d3.jpg
CvanSteenhoven
86111.jpg
86111.jpg
CvanSteenhoven
86111.jpg
86111.jpg
CvanSteenhoven
eaa88.jpg
eaa88.jpg
CvanSteenhoven
eaa88.jpg
eaa88.jpg
CvanSteenhoven