Santiago de Cuba

'522729' door dennisenroel '522729' door dennisenroel

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

De trappen van Padre.

dennisenroel

Op de trappen van Padre Pico is het een kwestie van zien en gezien worden. De trappen zijn de poort naar Tivolí, de meest authentieke en pittoreske gemengde wijk van Santiago de Cuba. In de loop der eeuwen hebben zich hier verschillende bevolkingsgroepen gevestigd, zoals Puertoricanen, Jamaicanen, Arabieren, Dominicanen en Chinezen. In het begin van de 18e eeuw arriveerden er Fransen uit Haïti die winkels, muziekscholen, theaters en hotels begonnen. Bovenop de trappen kun je een groot deel van de stad Santiago de Cuba overzien.

'381811' door ERo '381811' door ERo

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

Santiago de Cuba-1

ERo

Eentje voor de liefhebbers van auto’s of mannelijk charisma… Een fotootje waarmee reisbrochures buitenlanders lokken. (Toerisme is uitermate belangrijk voor de economie van Cuba, ze is hun grootste bron van harde deviezen).

'329996' door corriedewinter '329996' door corriedewinter

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

De overbuurvrouw

corriedewinter

Een klein vervolg op mijn foto "Buurvrouw en buurvrouw". De overbuurvrouw woont ook in een huis dat betere tijden heeft gekend. Haar reactie: "Ze kunnen me wat, die overbuurvrouwen. Ik hou tenminste mijn haar netjes. Zij draagt altijd een hoofddoek, zogenaamd voor het stof van de schoonmaak, zegt ze. En die andere, die zo nodig dezelfde bril als ik moest hebben zet niet eens rollers. Ze hoeven voorlopig mijn bezem niet te komen lenen!"

'485754' door pkoelewijn '485754' door pkoelewijn

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

Begraafplaats Ifigeni

pkoelewijn

Als je in Santiago bent , moet je beslist de begraafplaats Santa Ifigenia bezoeken. Hier liggen veel beroemde Cubanen begraven. Ook de ons allen bekende Bacardi familie. Men zegt dat ook Fidel hier uiteindelijk terecht zal komen. De allergrootste held van Cuba, Jose Marti, heeft een prachtig monument. Binnen in het gebouw staat zijn kist, beschenen door de zon (zijn eigen wens). Het graf wordt bewaakt door militairen die om het half uur onder luide muziek worden gewisseld.

'490492' door dennisenroel '490492' door dennisenroel

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

Harde krullen in...Sa

dennisenroel

Wij wisten het niet toen we vorig jaar naar Cuba gingen, maar blijkbaar zijn de 'harde krullen' van Roy Donders al lang doorgedrongen tot de straten van Santiago de Cuba. Het is wel te merken de banden tussen Cuba en het westen steeds hechter worden...

'308881' door StephanieMartijn '308881' door StephanieMartijn

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

Plein van de Revoluti

StephanieMartijn

Tijdens een dagexcursie naar de Cubaanse stad Santiago de Cuba konden we een bezoek aan het Plein van de Revolutie natuurlijk niet overslaan. Op de foto is het grote Antonio Maceo monument te zien.

'515045' door corriedewinter '515045' door corriedewinter

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

Logeer op stand in...

corriedewinter

Santiago is de meest tropische stad van Cuba, het terrein van vele Caribische festivals én de plaats waar Fidel Castro op 1 januari 1959 zijn eerste overwinningstoespraak hield. Hier kijk je naar het Imperial Hotel, ooit privé bezit, maar na de revolutie onteigend. Het hotel was sterk in verval geraakt, maar is ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan van de stad volledig gerenoveerd. Op 1 december 2015 is het hotel heropend. Het heeft nu dezelfde status als het hotel Casa Grande dat ook aan het Parque Céspedes ligt.Vanaf het dakterras heb je een prachtig uitzicht over de stad.

'302892' door corriedewinter '302892' door corriedewinter

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

Hoop in Kathedraal...

corriedewinter

Santiago is de meest tropische stad van Cuba en het terrein van vele Caribische festivals. Wij logeren aan het centrale plein, het Parque Céspedes vernoemd naar de stichter van deze stad. Vanaf het dakterras van hotel Casa Grande heb je een schitterend uitzicht op diverse historische gebouwen, zoals de ayuntamiento, het stadhuis, waar Fidel Castro op 1 januari 1959 zijn eerste overwinningstoespraak hield. Recht tegenover het stadhuis staat de Catedral de nuestra seignora de la Asunción. Deze kathedraal is in 1522 gebouwd ter ere van Michaela Ramirez de Salamanca, maar is als gevolg van aardbevingen en branden diverse malen herbouwd. De architect Segrera heeft de kerk in 1922 wel erg ingrijpend gewijzigd. Hij voegde de klokkentorens toe, de marmeren engel en beelden van Columbus en Bartolomé de Las Casas. Het is opvallend dat de kerk op een verhoging staat. Beneden zijn allerlei (lelijke) winkeltjes gevestigd. Hoewel Cuba officieel een communistisch land is, is kerkbezoek tegenwoordig toegestaan. De kerken zitten dan ook behoorlijk vol met hoopvolle gelovigen.

'292988' door corriedewinter '292988' door corriedewinter

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

Vrouw van de Santeria

corriedewinter

Als je gewoon door de straatjes loopt, heb je interessante ontmoetingen. Zo kwamen we ook langs dit huis, waar we begroet werden door deze aardige dame. We werden uitgenodigd binnen te komen en haar man begeleidde ons naar een kamertje waar Santeria attributen en beelden stonden opgesteld. De Santeria is een mengvorm van de Yorubareligie die door slaven uit o.a. Benin is meegenomen en het katholicisme. De slavenhouders wilden eigenlijk deze religie niet toestaan, maar dachten de slaven op deze manier rustig te houden. De belangrijkste godin is Yemaja, de godin van de zee. In het huis stonden overal glaasjes water, die er dus zijn niet om op te drinken! Voor ons werd wat water bij de beeltenis van Yemaja gesprenkeld om de gunsten van de goden te verwerven. Een bijzondere ervaring!

'498710' door Suuzer '498710' door Suuzer

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

Rijstvelden op Cuba

Suuzer

De provincie Santiago de Cuba is erg mooi, het is erg bergachtig, hier bevindt zich de Sierra Maestra; het belangrijke strijdtoneel tijdens de Cubaanse Revolutie en opstanden in de 19e eeuw. Je vindt er suiker-, koffie- en citrusplantages, ook mijnbouw (koper, mangaan en ijzer) en rijstvelden. (ik dacht heel even dat ik in Azië was beland)

'360912' door corriedewinter '360912' door corriedewinter

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

De tering naar de...n

corriedewinter

Ondanks een algemeen respect voor de Castro’s, Che Guevara, José Marti en andere helden van de revolutie, hopen veel Cubanen op meer welvaart. Particuliere bedrijfjes zijn nu wel toegestaan, maar er is nog weinig scholing op dit gebied. Arbeiders én universitair geschoolden verdienen momenteel rond de 15 euro per maand. Ze hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Voor hun inkopen gaan ze naar de staatswinkel, waar ze met een rantsoenboekje tegen redelijke prijzen kunnen inslaan. Nou ja, inslaan: Maandelijks hebben de Cubanen recht op drie kilo rijst per persoon, ongeveer een kilo bonen, twee kilo suiker, olie, een stuk zeep, een halve kilo koffie, een tube tandpasta (voor twee), een broodje per persoon per dag en een al even beperkte hoeveelheid graan, aardappelen, tweehonderdvijftig gram kip, vijf à acht eieren en een beetje vis - ten minste , als er voorraad is en dat is vaak niet het geval. In deze winkel is dit goed te zien: Schraalhans is keukenmeester.

'462701' door pkoelewijn '462701' door pkoelewijn

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

Erewacht

pkoelewijn

Op het kerkhof Santa Ifigenia van Santiago de Cuba bevindt zich het monumentale graf van Jose Marti,( volksheld no 1 van Cuba) die een belangrijke rol speelde in de onafhankelijkheidsstrijd einde 19e eeuw. Bij het graf is een erewacht die elk half uur met groot ceremonie wordt gewisseld. Op deze foto 1 van de 2 wachters.

'496596' door pkoelewijn '496596' door pkoelewijn

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

Uitkijkpunt

pkoelewijn

Vanaf de vesting El Morro ( ongeveer 10 km vanaf het centrum van Santiago de Cuba) heb je een prachtig uitzicht over de baai. In het kasteel is het museum van de piraterij gevestigd. We troffen daar ook Piet Hein aan, dus hebben we dat lied maar eens gezongen...

'509862' door Obiwan '509862' door Obiwan

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

Zitten is een...werkw

Obiwan

Het is blijkbaar een winkeltje maar het nodigt nu niet bepaald uit om even een praatje te gaan maken met deze aspirant Sumo-worstelaarsters die de boel blokkeren. In de regel valt het allemaal wel mee, vooral als je de taal enigszins spreekt, maar toch maar even afstand gehouden.

'496979' door pkoelewijn '496979' door pkoelewijn

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

Bahia de Santiago

pkoelewijn

De vesting el Morro is een leuke bestemming als je Santiago de Cuba bezoekt. De vesting ligt zo'n 10 kilometer van het centrum van de stad. Je hebt er prachtige uitzichten op de baai van Santiago. Dus betaal de paar pesos die men vraagt voor de permissie om foto's te maken.

'517273' door Zandkorrel '517273' door Zandkorrel

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

Oogcontact

Zandkorrel

Op de markt in Santiago de Cuba ving ik ineens de blik van deze man, half verstopt achter zijn weegschaaltje. Dat was natuurlijk de moeite van een foto waard!

'484594' door dennisenroel '484594' door dennisenroel

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

Santiago slaapt

dennisenroel

Op de top van het hoogste gebouw in miljoenenstad Santiago de Cuba om klokslag 12 uur middernacht. Wat in werkelijkheid niet zo opviel, maar op de foto wordt versterkt, is dat er in de hoofdstraat een andere soort verlichting wordt gebruikt. Deze straat oogt veel witter dan de geelverlichte zijstraten.

'450557' door dennisenroel '450557' door dennisenroel

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

De naaister

dennisenroel

De mooiste reisontmoetingen heb je doorgaans op de plaatsen waar juist wat minder toeristen komen. Zo slenterden we door een buitenwijk van Santiago toen we bij deze vrouw naar binnen keken. Ze zat achter haar naaimachine en was druk bezig met een werkje. Ze gebaarde ons om naar binnen te komen en ze liet ons trots naar armoedige woning zien. Een ingezakt bankstel, een krukje, een oude naaimachine en een gebarsten spiegel aan de muur. Dat was alles wat deze vrouw in bezit had. Ze voelde zich vereerd dat we van haar dolgraag een portret wilden maken. Achter haar naaimachine natuurlijk. Graag openen voor een betere weergave.

'290001' door corriedewinter '290001' door corriedewinter

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

Heerlijk!

corriedewinter

Het festival van de Cariben is in volle gang in Santiago de Cuba. Er komen dans- en theatergroepen uit het Caribisch gebied, die optreden op het Centrale Plein. Overdag is het gezellig druk en iedereen maakt er een feestje van. Dit meisje heeft een staaf met lekker eetpoeder gekregen. Hij is bijna leeg, maar je kunt er nog fijn mee spelen.

'329976' door corriedewinter '329976' door corriedewinter

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

Buurvrouw en buurvrou

corriedewinter

"En ik zei nog tegen haar van de overkant, ben jij al aan de schoonmaak? En toen zei zij dat het nog schoon genoeg was. Nou vraag ik je, bij haar is het altijd een zootje. Wat vind jij er nou van?" Vul zelf maar in wat deze dames in Santiago de Cuba zeggen. Ze wonen in voormalige herenhuizen, die nodig opgeknapt moeten worden. De verf is afgebladderd, de marmeren balustrade is dof uitgeslagen. En dan de overbuurvrouw die niets doet, Schande!

'338806' door REvanSlooten '338806' door REvanSlooten

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

Bacardi huis

REvanSlooten

De meeste huizen in Cuba zijn verwaarloosd, maar hebben ook een zekere charme, mede door de felle kleuren waarin ze de huizen beschilderd hebben. Maar dit huis van de vroegere familie Bacardi in Santiago de Cuba ziet er piekfijn uit! De familie moest in de jaren '60 vluchten voor het regime van Fidel Castro, waardoor de rumfabriek naar Puerto Rico werd verhuisd, maar het huis mag er nog altijd zijn in deze goede staat!

'508001' door Nick1982 '508001' door Nick1982

CubaSantiago de Cuba

CubaSantiago de Cuba

Kindervermaak

Nick1982

Deze foto heb ik onderweg gemaakt van sierra maestra naar santiago de Cuba in een klein stadje waarvan ik de naam niet meer weet. Op een 'vrije' zondagmiddag verzamelen kinderen met hun ouders zich op het centrale plein van het stadje zodat de kinderen vermaakt kunnen worden door een tochtje rondom het centrale plein in de geitenwagen. In Nederland zien we dat niet meer, eigenlijk best jammer. Ik denk dat mijn zoontje het erg leuk zo vinden een tochtje in de geitenwagen