Santiago de Cuba

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Santiago de Cuba image

Santiago de Cuba

Santiago de Cuba
Cuba
Vvanderbiezen

Camaquey 18/01 - Bayamo / Santiago de Cuba 19/01

18/01 Vandaag zetten we koers naar Camaguey. De weg naar Camaguey doet nog het meest denken aan een afrikaanse steppe of een cowboylandschap. De eerste navigatie in camaguëy was erg lastig, veel eenrichtingsverkeer. Vandaag vertoeven we in hotel Colon. Het is erg mooi, maar de kamers zijn klein. We struinen door de stad om de bezienswaardigheden te zien. Plaza Carmen is erg leuk met bronzen beelden. We sluiten de avond af met een drankje in een ‘piratencafe’. Bucanero 0.5l GETAPT bier kost 2 cuc. Cuba kent eigenlijk maar twee eigen bieren, Cristal (pils) en Bucanero (wat sterker). Beiden zijn lekker voor nederlandse begrippen. We zijn de enige toeristen in dit cafe welke te vinden is op de republicà 420.

19/01 Vandaag is Bayamo aan de beurt. Hier is het lekker rustig voor een stad, strakke wegen ondanks dat het een oude stad is. Na een bezoek rijden we door naar Santiago de Cuba. Duidelijk een grotere stad, en de eerste waar verkopers echt ‘plakken’. Parken zijn mooi en veel oude gebouwen. Steile straten alla San Francisco, dus prima om de remmen te testen en het helling trekken te oefenen. Wat opvalt is het gebrek aan prullenbakken, Visa automaten zijn er overigens zat in cuba.
Wij sliepen in Casa Pucha nabij plaza Marte, maar toch rustig. We hadden een mooie kamer en groot dakterras voor 20 cuc, ontbijt 4 cuc (Heredia 610 1/2, Twee straten verder evenwijdig aan Aguila).
We eten in Caribana. Gezellig restaurantje, rustig gelegen en mooi uitzicht. Spaghetti 6, vlees vanaf 9, vis vanaf 12 cuc. Vis grille is aan te bevelen. Pas op voor proppers die gezellig doordrinken op jouw kosten terwijl je zit te eten. (Een jongen genaamd Ortis probeerde ons vier mojito's in de maag splitsen à 2.50 cuc, toevallig zat hij te kletsen met een andere propper die we die middag hadden ontmoet).

20/01 La Fortaleza is een restaurant waar in MN wordt betaald. Hier komen enkel cubanen (wij hebben geen andere toeristen gezien). Specialiteit van het huis is 'Plato de la familia', Kosten 75MN (Dit is dus 2,50 euro) Bij erge trek is dit voldoende voor 1 persoon. Je krijgt dan biefstuk met salade en erg lekkere dressing/jus met azijn, de Plato is zeker aan te bevelen. Hoofdgerechten vanaf 15 MN (50 eurocent), cocktails vanaf 5MN (17 eurocent). Pina colada en mojito zijn erg lekker. Onze buren zaten met vijven aan een enorme gebraden kip, dus veel mogelijkheden ook wanneer iets niet op de kaart staat. Entree kost 1 cuc voor de live muziek (Avenida Manduley op de hoek met calle 3, vlakbij rotonde, net voorbij la maison). Grappig was dat veel cubanen zelf drinken meenamen zoals frisdrank en rum. Bediening niet erg snel maar het is erg gezellig en de prijzen zijn laag ondanks iets ongunstige koers 1/20 ipv 1/24 (200mn: 8 cuc vs 8.33 en €6.40 vs 6.67) onze rekening bedroeg slechts 8.25 cuc voor plato familia, gegrilde kip 2 cola, 2 pina colada, en een mojito

Tip 1: Ga eten bij La Fortaleza
Tip 2: Met een Visa Card kun je in alle grotere steden geld pinnen, geen maestro.
Tip 3: Algemeen de weg vragen kan, restaurant of casa waar ze geld voor kunnen krijgen wordt je financieel niet beter van. Wees alert op belazerij, vraag naar straten ipv adressen van hotel, restaurant casa etc. Daar slaan ze altijd een slaatje uit.
Tip 4: Mensen zijn vooral blij met shampoo, wasmiddel in tube en kleding (zomerkleding/ jonge meiden), noteblokjes, pennen, zeep en paracetamol zijn ook welkom. 
Veel onkosten voor sociale zekerheid `vakpermit`, eten is erg duur. Kleding is ook redelijk prijzig, shampoo is niet verkrijgbaar of heel duur (miniverpakking pantene kost 10 cuc) net als scheermesjes. Wij hebben onze dingen weggeven aan een gezellige liftster (aanrader om vrouw of vrouw met kinderen mee te nemen ivm nare ervaring zoals stelen), of op straat (mensen zitten vaak gezellig in de deuropening), of mensen die behulpzaam de weg wijzen.