Cuba

Cuba het ultieme reisland

Travelagent was hier op 2008-06-15 Gepost op: 2008-11-10 2 reacties.
Beste reisfreak,

Afgelopen mei- juni 08 ben ik Cuba geweest, Ik heb het ervaren als ervaren als het ultieme land om rond te trekken.

Wij zijn gevlogen met Arkefly vanuit Amsterdam die een constante lijnvlucht heeft met Cocun mexico (dus reken op resort touristen in het vliegtuig)in de zomermaanden. Dit vliegtuig maakt de tussenstop in Holguin en is los rond de € 850.- en met auto (formaat Peugeot 306) voor 3 weken rond de € 1250.- (met toeslag drop off in Havana vanaf Holguin)

Tips rondom auto:

- inspecteer goed de staat van de auto en maak er foto's van zodat te herleiden is welke schade op de auto zat op moment van afname. Alles wat los kan is een leuk souvenir voor de Cubaan letters logo's knipperlicht glaasjes alles wat los kan wordt er vanaf gejat.

- Vraag ook een lijst met vestigingen i.v.m. pech (wij hebben tot 2 maal problemen gehad met een verstopt brandstoffilter door slechte brandstof)

- Wegen zijn in het deel van Holguin zeer slecht en let op gaten in het wegdek die je pas ziet als je er bijna in zit of snelwegen die abrupt zijn afgelopen. In de buurt van Havana wordt het beter.

- Als je de auto parkeert bij een Casa de particulare kun je vaak voor 3 CUC iemand op je auto laten passen voor een nacht. Een prima oplossing als je geen last hebt van een schuldgevoel dat er iemand voor omgerekend € 3.75 een nacht op het koude beton slaapt om jouw auto te letten.

- In Cuba is het de gewoonte als je ergens wil komen dat je gaat liften. Mensen worden overal op vervoerd karren met ezels tractors en vrachtwagens waar ze achterin staan. Soms vragen ze ook toeristen of ze mee mogen rijden, neem gerust iemand mee, erg gezellig en je heb meteen een goeie gids om op de juiste plaats te komen of een slaapplaats voor je te regelen.

Tips om rond te trekken:

In Cuba kun je gerust rondtrekken, mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. In de grotere steden heb je Casa de particulare, Hier heb je mogelijkheid om bij de mensen thuis te slapen, dit is herkenbaar aan een klein bordje met een blauw anker aan de gevel. Het grote voordeel is dat je echt tussen de mensen zit en op bijzondere plaatsen terecht kan komen. voor de kosten hoef je het niet te laten, reken ongeveer op een 12 CUC p.p.p.n. zonder eten en met eten op ongeveer 20 CUC p.p.p.n. , en als je het een beetje treft.
krijg je echt geweldige menu's. Let wel op, deze mensen staan echt 2 uur lang voor je in de keuken staan, dus zorg dat je op tijd bent als je een tijd afspreekt zodat het eten niet staat te verpieteren.

Deze mensen moeten 120 CUC per jaar afdragen aan de overheid om gasten te mogen ontvangen. Per casa mogen niet meer dan 4 mensen worden onder gebracht

sommige beheerders doen niks met het eten maar dan is het zeker de moeite waard om met hem boodschappen te gaan doen, je lacht je kapot hoe deze mensen handel voeren.

Aanrader:

Rodolfo Casasayas
Calle G esq. 2da
Edifico 5 apto D.
Reparto Sueno - Santiago de Cuba
Tel: 620441 of 625850

Doen:

- Paardrijden in Vinalles. hier vind je de plantages die gebruikt worden voor de sigaren industrie. zelfs iemand die nooit heeft paard gereden (zoals ik) kan deze tocht doen en is erg mooi.

- Mojito's drinken, de cola is duurder dan de rum, met resultaat dat de verhouding 50:50 is en de cola echt licht in je glas naar beneden ziet zakken. er zijn meer alcoholistische varianten, probeer deze.

- Stop bij natuurreservaten en laat je rondleiden

- koop de lonelyplanet en daar vind je o.a. dat je privé dansles in Havana in het oude theater kunt volgen +/- 20 CUC voor een uur (dit is ook mogelijk in Trinidad maar dat heb ik ter plekke uitgevonden)

- Laat je verleiden om met een Cubaan te dansen, geheid dat ze je vragen. en dit is zonder bijbedoeling en als je niet wil dringen ze je niet op.

- Trinidad (ga er naar toe en laat je verassen, als je denkt dit leuk dorpje laten we even stoppen ben je er!!!!)

Overig:

Cuba is en blijft een communisties, vrijheid van meningsuiting is zeer beperkt en zullen de Cubanen weinig los laten als het gaat om de politieke situatie. Mensen zijn vriendelijk en er gastvrij en doen een hoop om je het naar je zin te maken.

Hou altijd je pasport bij de hand hier word continu naar gevraagd, of je nu wil blijven slapen, een wandeltocht door een natuurreservaat maakt of wil snorkelen. Fidel is watching you........

Er zijn 2 munt eenheden in Cuba de CUC bijna € 1.25 (toeristen munteenheid) en de Cubaanse pesos centenwerk.
Probeer de pesos terug te krijgen als wisselgeld krijgt. Als je in CUC afrekend betaal je dezelfde prijs als een Cubaan in pesos.

wees zuinig op je kleingeld om kleine diensten aan locals te kunnen betalen, zij hebben geen wisselgeld.

Tot slot:

Cuba is een prima land om op eigen gelegenheid rond te reizen, leuk vol met muziek drank en vrolijke vriendelijk mensen.
Als ik meer tijd had zou ik het land ook wel liftend willen bereizen.

Ga je er naar toe? doe het dan snel want er gaat veel veranderen, maar heel veel plezier en met vragen moet je maar mailen

groeten

René

0
2
Alle blogs van Travelagent
 

2 reactie(s) bij "Cuba het ultieme reisland"

  • profile image comment

    Hallo René, Ik zal het mijn dochter allemaal laten lezen. Hele mooi verteld met heel veel informatie. Groeten Christien en Jan

    Door janhermens • geplaatst op 2008-11-10 18:57:23
  • profile image comment

    Hele goede tips, Bedankt want ik ga volgende week naar Cuba. Rondreis met auto, Ebo Korzaan

    Door ebonsky • geplaatst op 2008-11-10 14:54:53

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.