Pinar del Río

'459059' door dennisenroel '459059' door dennisenroel

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Sweet Saltón

dennisenroel

Het dorpje Soroa ligt in een prachtig junglegebied, ongeveer 75 kilometer ten westen van de hoofdstad Havana. Door frequente regenval is het er zeer groen. Hoogtepunt zijn de Saltón waterval en de orchideeëntuin. Met een beetje geluk spot je er de inheemse hommelkolibrie, de kleinste vogel ter wereld! Op deze foto zie je de Saltón waterval in het warme namiddaglicht. Deze waterval wordt ook wel de 'regenboog van Cuba' genoemd: op zonnige dagen is er geregeld een regenboog te zien. Zie ook onze tip die we over deze bijzondere plek hebben geplaatst.

'486200' door NanneThewis2013 '486200' door NanneThewis2013

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Huishouden van...Cuba

NanneThewis2013

In dit gebouw woont deze boer. Deze foto vind ik net een zoekplaatje, deze man is in ieder geval een dieren liefhebber. Zijn woning staat naast een een sigarenfabriek in de provincie Pinar Del rio. Uit deze regio komen de wereldberoemde Cubaanse sigaren. Een bezoek aan een sigarenfabriek is interessant en het is verstandig om daar sigaren te kopen en niet op straat. De kans is dan groot dat je belazerd wordt.

'279898' door corriedewinter '279898' door corriedewinter

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Is het water koud?

corriedewinter

Het lijkt wel of deze agame het water wil testen. Hij bleef heel lang zitten, voordat hij naar beneden durfde. Deze agame wordt ook wel regenboogagame genoemd, omdat hij net als een kameleon verkleurt, als hij opgewonden is. De variatie is dan ook enorm: van groen tot paars in alle nuances.

'225053' door Lola '225053' door Lola

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Tabaksplantages

Lola

In het westen van Cuba in de provincie Pinar del Rio liggen de prachtige tabaksplantages waar de beroemde Cubaanse sigaren vandaan komen en waar de boeren nog op de ouderwetse manier hun grond bewerken: compleet met ossenkar! Deze overzichtsfoto heb ik genomen in de buurt van het vredige dorpje Vinales. Zie eventueel mijn tip 'Buitenzwembad met subliem uitzicht over tabaksplantages' voor de exacte locatie.

'430703' door MiekeDeHaas '430703' door MiekeDeHaas

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Relax !!!

MiekeDeHaas

Op het schiereiland Cayo Jutias ligt ongeveer 1 uurtje rijden van Vinales. Het parelwitte strand is heerlijk om te relaxen en het zeegroene water is goed van temperatuur. Het wandelen tussen de mangrovebossen is uniek. Het hele strand staat er mee vol. Dit komt alleen voor in tropische gebieden met een getij en waar de grond zout bevat.

'503050' door jessicavdl '503050' door jessicavdl

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Mooie wandeling in...

jessicavdl

Vlakbij de Mural de la Prehistorica in Viñales is naast een restaurantje een wandelpad (aangegeven op een bordje). Hier kun je een mooie wandeling maken van zo'n 20 minuten met hier en daar uitzicht op de beschilderde Magote. Onderweg kwamen we deze man met zijn ossen tegen. Het eindpunt was een huisje op een heuvel waar we hartelijk werden ontvangen. Hier genoten we van het mooie uitzicht met een verse gemaakte mangosap. Een korte, makkelijke wandeling maar zeker de moeite waard!

'434119' door EvanKleef '434119' door EvanKleef

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Spider orchidee

EvanKleef

In het Orquideario Soroa (zie ook het verhaal hierachter bij de vorige foto) bevinden zich allerlei zeldzame orchideeën en deze tuin vormt één van de grootste verzamelingen ter wereld. Op deze foto de spider orchidee.

'547455' door robgreeve '547455' door robgreeve

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Passend blauw!!

robgreeve

Cayo Jutias is een schitterend strand ten noorden van Santa Lucia. Er is een gedeelte waar de oldtimers het strand oprijen. Een ander gedeelte kan je heerlijk zonnen. Mooi wit zand en prachtig blauw water. Er is ook een leuk restaurant waar je kan lunchen met natuurlijk live muziek. Of te wel helemaal top.

'435042' door MiekeDeHaas '435042' door MiekeDeHaas

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Smaragdgroen

MiekeDeHaas

Tijdens onze rondreis door Cuba wil je alles zien....druk, druk, druk. Totdat we het schiereiland Cayo Jutías ontdekte en daar ons rustmoment konden vinden. Het oogt bijna verlaten met het mangrovebos dat grenst aan de smaragdgroene zee. Een schiereiland waar je weg droomt. Je kunt er een schitterende wandeling maken waarbij je constant langs het mangrovebos wandelt. Hier kom je ook nog schelpen tegen zo groot als twee handen. Uiteraard laat je die liggen

'447695' door dennisenroel '447695' door dennisenroel

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Soroa's oase

dennisenroel

Het dorpje Soroa ligt in een prachtig junglegebied, ongeveer 75 kilometer ten westen van de hoofdstad Havana. Door frequente regenval is het er zeer groen. Hoogtepunt zijn de Saltón waterval en de orchideeëntuin. Met een beetje geluk spot je er de inheemse hommelkolibrie, de kleinste vogel ter wereld! Locals kijken hier toe hoe anderen baden in de Saltón waterval. Deze waterval wordt ook wel de 'regenboog van Cuba' genoemd: op zonnige dagen is er geregeld een regenboog te zien. Zie ook onze tip die we over deze bijzondere plek hebben geplaatst.

'453856' door MiekeDeHaas '453856' door MiekeDeHaas

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Mangroveboom

MiekeDeHaas

Aan de westzijde van Cuba vind je het schiereiland Cayo Jutias. Het schiereiland grenst aan de smaragdgroene heldere zee. Deze Mangroveboom stond daar in de zee. Een opvallend kenmerk van deze boom zijn de luchtwortels. Deze boom laat zijn wortels knievormig uitgroeien boven de bodem. Dit maakt ze zo karakteristiek. Mangroven groeien het beste op zoute slikgronden.

'487339' door Leeu '487339' door Leeu

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Las Terrazas en zijn.

Leeu

Las Terrazas is een oude koffieplaats met in de omgeving oude koffieplantages, droogplaatsen van koffie en ruïnes van slavenbarakken. Nu is het een beschermd natuurgebied met varens, orchideeën en begonia's naast uiteraard vogels. Het is een heerlijke plaats om te wandelen met of zonder gids. Wij hebben een natuurwandeling gemaakt wat geweldig was. We aten in dit oude Koffieplantagehuis wat nu een restaurant is. Buiten was er nog van alles te zien wat verwees naar de Koffieplantage. Het verblijf is erg leuk de koffie is geweldig en het eten heerlijk waarbij een aanrader het vegetarisch restaurant is.

'453928' door MiekeDeHaas '453928' door MiekeDeHaas

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Vrolijke Cubaan

MiekeDeHaas

Dit was onze gids die ons heeft rondgeleid in de Botanische tuin 'Jardin Botánico'. Buiten dat het een prachtige tuin was, hebben we ook genoten van deze man. Hij was al over de 80 en moest regelmatig rusten. Wij vonden het prima en gingen dan even onze eigen weg. Hij sprak alleen Spaans. Helaas konden we hem niet volledig verstaan omdat we de taal niet meester waren. Maar hij was zo enthousiast en liet ons de meest prachtige exemplaren zien. Het was een leuke gids met zijn pretoogjes.

'309112' door herman m '309112' door herman m

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Palacio Guasch

herman m

Het Palacio Guasch is het opvallendste gebouw van de stad Pinar del Rio. Het ligt aan de hoofdstraat van de stad, de Calle José Marti. Het gebouw bestaat uit een mengeling van gotische, Spaanse en Moorse stijlen. Aan het begin van de 20ste eeuw liet de welgestelde, excentrieke dokter Francisco Guasch dit bouwen voor zijn vrouw. Na de revolutie van 1959 is hierin het natuurhistorisch museum (Museo de Ciencas Naturales) ondergebracht.

'415863' door Dragonfly '415863' door Dragonfly

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Rode Libel in de...tr

Dragonfly

Een rode libel. Het heeft wat tijd en modder gekost om deze te fotograferen. Ben ging onderuit in de modder en ik zakte er in weg met mijn teenslippers.

'521796' door DorienSouman '521796' door DorienSouman

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Tabaksvelden Pinar de

DorienSouman

Niet alleen kun je de beroemde Vinales-vallei in de regio Pinar del Rio vinden, maar dit gebied staat ook bekend om de tabaksteelt. Te midden van de vele tabaksvelden vind je dit soort schuren. Hierin worden de tabaksbladeren gedroogd. De tabaksplant bestaat uit verschillende lagen bladeren, met verschillende eigenschappen. Zo wordt het bovenste blad bijvoorbeeld gebruikt als dekblad waarin de sigaar gerold wordt. De bladeren worden per laag aan een dun touwtje geregen en zo te drogen gehangen. Tijdens het fermentatieproces dat daarop volgt, voegt de tabaksboer soms nog een smaak toe die kenmerkend is voor de betreffende teler (of sigarenmerk).

'331746' door corriedewinter '331746' door corriedewinter

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Klaar om toe te slaan

corriedewinter

Ik heb nooit geweten dat de tong van een agame zo lang is. Op deze plek is weinig te halen, maar als hij stil blijft zitten komt er misschien een insect voorbij. Deze agame wordt ook wel regenboogagame genoemd, omdat hij net als een kameleon verkleurt als hij opgewonden is. Ze kunnen zelfs saai bruin worden.

'436850' door MiekeDeHaas '436850' door MiekeDeHaas

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Paarse gloed

MiekeDeHaas

De paarse lucht ontstaat blijkbaar als de zon ondergaat en niet alle frequenties van het licht de aarde meer kunnen bereiken. En dan nog vind ik het moeilijk om dit fenomeen te begrijpen. Maar hoe dan ook...we hebben genoten in het zitje rechtsonder en keken prachtig weg over de zee en de schepen waarvan je alleen maar de lichtjes zag. Met een Cuba Libre en de zwoele wind, kon de avond niet meer stuk.De herinnering blijft.

'375311' door Gerrit-Gaspedaal '375311' door Gerrit-Gaspedaal

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Hacienda Robaina

Gerrit-Gaspedaal

Cuba… huur een jeepje en rijd van Pinar del Rio richting San Juan Y Martinez... en dan bij Santa Maria ineens twee keer "izquierda" over "mean bastard dirty dustroads" naar het Wallhalla der tabakkologen, de bakermat van de topkwaliteitssigaar, de Primera División van de bolknak, kortom: naar de beste tabaksplantage van Cuba, dus van de wereld, die van Don Alejandro Robaina. En dit is zijn "hacienda". Niks pracht en praal, niks uiterlijke rijkdom. Alles is erop gericht de kleine tabaksplantjes liefdevol groot te brengen zodat zij hun smakelijke bladeren kunnen leveren voor de produktie van naar Robaina zelf genoemde sigaren. De beste man leeft inmiddels niet meer maar ik heb ooit de eer gehad "The Godfather of Cuban Tobacco" te mogen ontmoeten. Enfin… kijk, beleef en lees maar na in m'n blog "De Tabaksfluisteraar".

'420576' door Dragonfly '420576' door Dragonfly

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Angelfish

Dragonfly

Schorpioenvissen (Scorpaenidae) zijn een familie van overwegend zeevissen met giftige stekels. Zij komen veel voor in subtropische en tropische wateren, maar vooral in de Indische en Stille Oceaan. De familie kent vele geslachten en honderden soorten. Bekende geslachten zijn Scorpaena and Pterois (koraalduivel). Vooral de koraalduivel is zeer geliefd als aquariumvis. De schorpioenvis leeft meestal solitair, en heeft een grote kop met grote bek. Hun tekening is gevlekt en kleurig. De rugvin heeft 11 tot 17 stekels, de borstvinnen zijn goed ontwikkeld met 11 tot 25 stralen. Een steek van de giftige vinstralen in de rugvin is pijnlijk, en kan bij sommige soorten gevaarlijk zijn voor de mens. De doornen van de rug-, buik- en aarsvinnen hebben gifklieren aan de basis. De meest soorten zijn bodembewoners en voeden zich met kleine vissen en kreeftachtigen. Soms gebruiken zij het gif van hun vinstralen om hun slachtoffers te verlammen alvorens deze te verzwelgen. Wiki

'434634' door EvanKleef '434634' door EvanKleef

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Red Torch Ginger...Fl

EvanKleef

Dankzij Geer heb ik een nieuwe naam geleerd voor deze prachtige bloem. Ik dacht dat het een bromelia was, die er ook erg op lijkt. De vorige foto was een jonge bloem. Hier een volwassen exemplaar. Geer bedankt!

'547762' door robgreeve '547762' door robgreeve

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Perfecte strand

robgreeve

Ik heb diverse stranden gezien, maar deze staat toch wel erg hoog op mijn lijstje. Cayo Jutias, weinig toeristen, heerlijk water, wit zand. Wat wil een mens nog meer!!

'230982' door Angeleye '230982' door Angeleye

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Ochtendgloren in een.

Angeleye

Zomer in Cuba, half zes in de ochtend en een zon die haar best doet om met haar opkomst al haar zonsondergangen te laten verbleken. Zittend in een wiebelend roeibootje met de bedoeling om vogels te spotten in Varkensbaai: ging niet lukken met onze plaatstelijke gids die de rum van de avond daarvoor nog aan het verwerken was en luidkeels roepend 'pagaro, pagaro' zijn best deed om ons te laten weten dat hij ze wél zag... wij dus niet...geen vogel gezien! maar uiteindelijk wel met de slappe lach langzaam de zon zien komen en stralen over het water terwijl het langzaam dag werd..

'205736' door Bianconline '205736' door Bianconline

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Hagelwit strand

Bianconline

In Cuba vind je ze overal: hagelwitte stranden met een mooie blauwe zee. Eén van deze stranden is Playa Levisa, dat ondanks dat het ruim een jaar eerder zwaar werd getroffen door een vloedgolf, aan schoonheid niets heeft ingeboet.