Havana omgeving

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Havana omgeving image

Havana omgeving

Havana omgeving
Cuba
Vvanderbiezen

Aankomst in Cuba, Varadero - Havana 09-01-2013

Vandaag in de middag geland op Varadero in Cuba!
Het is lekker weer, dus ondanks de lange reis hebben we er zin in. Eerst maar eens een aantal euro's omwisselen voor CUC's.
In Cuba hebben ze twee munteenheden, CUC en MN. De CUC is voornamelijk voor toeristen en was in de tijd dat wij daar waren ongeveer € 0,80 waard. Een CUC is op zijn beurt ongeveer 24 MN waard. Wij hebben begrepen dat de meeste mensen omgerekend 20-25 CUC per maand verdienen. Vervolgens de auto opgehaald en meteen naar Havana vertrokken. Als toerist wordt je voorzien van een apart rood nummerbord met een grote T.

Een mooie kaart meegenomen maar het is toch zoeken. Verder ook goed opletten. De linker en rechterbaan kennen namelijk verschillende snelheden. Voor de zekerheid achter een taxi aangereden om geen fouten te maken. Het verkeer in Havana is erg druk, daarbuiten is het goed te doen.Net koud een uur in de auto komt er een agent langsrijden (ojee, zouden alle verhalen waar zijn?). We wilden de weg vragen, maar meneer vroeg meteen om onze paspoorten. Die wilden we niet afgeven, dus heb ik mijn rijbewijs maar overhandigd. Ook wilde hij de papieren zien, ik had welgeteld ‘e’en papier meegekregen van het verhuurbedrijf. Meneer agent knorde een beetje en begon meteen over een ‘multa’. Met het beetje spaans dat wij konden hadden we geen idee wat dit was, het stond ook niet in ons ‘ wat en hoe-boekje’ Maar dat werd al snel duidelijk. We hadden een overtreding gemaakt van 12 punten (je kunt 5, 10 of 12 punten scoren) en dat zou ons 60 CUC kosten. Wij in ons beste Spaans geprobeerd duidelijk te maken dat we hem niet snapten en dat we naar ons hotel wilden. Uiteindelijk bleek dat we te langzaam gereden zouden hebben op de linkerbaan. Wij wisten echter 100% zeker dat dit niet zo was. Hij reed voor ons uit en 500 meter voor het hotel stopt hij en begint weer over onze ‘multa’ (dit overigens gewoon op de rechter rijstrook) en dat we dat bedrag nu meteen aan hem moeten betalen. Meneer werd best opdringerig en hier waren wij niet van gediend. Dus we proberen hem duidelijk te maken dat hij mee kan naar het hotel zodat iemand daar ons kan vertellen wat hij precies bedoelt. Om duidelijk te maken dat wij niet helemaal wisten waar het over ging maar rare zinnen uit het boekje gebruikt ‘Meneer, wat heeft u een mooi skipak’ en dat soort zinnen. Uiteindelijk had hij er genoeg van, en hij was niet van plan mee te gaan naar het hotel. Dus vriendlief vraagt of er nog problemen zijn (en pakt snel mijn rijbewijs en huurpapier aan). Nee geen problemen, maar we mochten het niet meer doen.

Gauw doorgereden naar het hotel dat we voor de eerste dag hebben geboekt. Het hotel heet H10 Habana Panorama. Vanuit ons oogpunt geen aanrader. Extra betaald voor zeezicht dat er niet is, en er is geen warm water. Bedden en airco zijn overigens wel oke. Het ontbijtbuffet is simpel maar uitgebreid, goed ontbijt met veel fruit en warm brood.
‘s Avonds hebben we een taxi naar het centrum genomen (afdingen). We hadden een adres in gedachten voor een Casa Particular (daarover later meer). Deze meneer reed iets om, om te laten zien welk adres we moesten hebben Vervolgens wees hij ons op een restaurantje. Hoogstwaarschijnlijk krijgen ze hun benzine vergoed om toeristen hierheen te brengen, maar we hadden honger. Het restaurant heet Guajirito. We hebben er gegrilde kip met citroen en curry gegeten voor 13,50 CUC inclusief rijst en salade. Op de terugweg weer een taxi genomen. Het is even zoeken naar een oude chevy (we zijn in Cuba toch?), maar uiteindelijk vonden we er een. Toeristen worden meestal in simpele peugeotjes oid rondgereden. Tijd voor een goede nachtrust.

Tip 1: Hotel is niet aan te raden voor meer dan ‘e’en nacht
Tip 2: 7 a 10 CUC voor een taxi voor twee personen is makkelijk te regelen.