Matanzas

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Matanzas image

Geweldig Trinidad en matig Matanzas

Matanzas
Cuba
CvanSteenhoven

Geweldig Trinidad en matig Matanzas

Trinidad en Santa Clara

Na enkele dagen strand en snorkelen rijden we door naar Trinidad. Op dat moment hebben we het idee om 3 nachten in Trinidad te blijven. Vanuit Playa Larga hebben we iets omgereden om zoveel mogelijk langs de kustlijn te rijden met de prachtige Caribische zee.
We komen langs het gebergte gereden van Parque National Topes de Collantes en besluiten dat we daar zeker een dag door willen brengen.
Bij het binnenrijden van Trinidad hebben we snel onze casa “Jose & Kirena” gevonden. Prachtige casa, mooie kamer, onwijs leuke mensen, een jong stel met humor. Net als in andere casa’s gunnen ze ook hier je privacy maar staan elk moment van de dag klaar voor je om je te helpen.

We lopen het stadje in en worden direct verliefd op de straatjes, de sfeer, de mensen. Echt terug naar de middeleeuwen. Het is enorm relaxt. Je vindt er verschillende Paladar’s waar je heerlijk kunt eten, naar salsa kunt kijken. Her en der wat loslopende kippen.
Vlakbij het middelpunt tref je Plaza de la Musica. Overdag kun je hier in de schaduw wat drinken en eten. Die schaduw is erg welkom met de warmte daar. In de avonden tovert dit om tot een groot muziek festijn wat je niet wilt missen.
Locals en reizigers treffen elkaar daar, dansen samen, drinken samen, genieten van de muziek, sfeer en de drankjes.
Echt een aanrader.
Inmiddels hebben wij besloten een extra nacht eraan vast te plakken, zo dol zijn we op dit stadje dat we hier langer willen blijven.
We rijden naar Parque National Topes de Collantes. Het is een lastige weg om te rijden, erg stijl en de weg is door de warmte aangetast. Echter als je goed oplet is het te doen.
Je komt op een midden station waar je wandelroutes kunt uitzoeken welke goed past bij je conditie en fysieke gesteldheid.
Wij kiezen (ivm hitte) voor de lichtste route van 1,5 u die voor iedereen te doen zou moeten zijn. We moeten door de tuin van een paladar heen en komen bij een oudere man die ons op zijn beste Spaans uitlegt waar we naar toe moeten, vooral wel en niet moeten doen, geeft ons 2 stokken en zegt: bye!
In de richting waarin hij wijst lopen we en gaan een prachtige route lopen. Echter we hebben totaal geen idee hoe en wat het aangegeven zal staan.
We volgen wat bordjes en blijken door een opgedroogde waterval omhoog te klimmen. Dit is al enorm pittig, vooral in combinatie met de hitte. Er is op dat moment een hittegolf waardoor de beloofde verkoeling in de bergen geen verkoeling meer geeft.
We lopen door tot we bij een grot komen waar we kunnen afkoelen en kunnen zitten. Je moet hiervoor wel door het water heen.
Op deze plek houden ook alle bordjes op. Het is ons niet duidelijk waar we nu naar toe moeten, na een half uur rondgelopen te hebben besluiten we dezelfde route terug te lopen.
Dat is zwaar, vooral omdat we door de opgedroogde waterval stijl naar beneden moeten op kleine stapstenen.
Als we eindelijk terugkomen bij de oude man blijkt dat we de juiste keuze hebben gemaakt om terug te lopen. Alleen hebben we wel ruim 3,5 uur over deze tocht gedaan ipv de aangegeven 1,5u.
Het is een echte aanrader, maar zorg voor voldoende water en eten. Als de lichtste route al zo zwaar is, wil ik niet weten hoe de andere zwaardere routes zijn.

Dichtbij Trinidad heb je nog een prachtig strand waar we ook weer een dag gaan relaxen en snorkelen. Ook hier is het weer heerlijk vertoeven.
Na 4 nachten gaan we de volgende dag op weg naar Santa Clara.

Santa Clara:
Na de heerlijke ontspannen rust in Trinidad rijden we naar Santa Clara.
We komen aan bij Casa Hostal Autentica Pergola waar we enkele dagen daarvoor onze reservering hebben bevestigd. Echter bij aankomst blijkt dat onze kamer al vergeven is en we gaan op zoek naar een andere.
De casa waar we terecht komen is mooi qua bouw etc echter de service, gastvrijheid en het eten is niet wat we gewend waren na ruim 2 weken Cuba.
We besluiten dan ook om na 2 nachten te vertrekken en 1 dag in Santa Clara blijven.
Santa Clara is in verhouding een grote stad echter ben je er zo doorheen. Het museum voor Che ben je in 3 minuten klaar (je betaalt hier overigens 1 CUC voor je fotocamera). Vervolgens zijn we dwars door de stad gelopen naar het standbeeld voor Che. Ook daar is verder niet echt iets te beleven.
De sfeer in Santa Clara vonden wij tegenvallen. Er zijn meer bedelaars, mensen zijn opdringeriger.
Wij waren blij dat we weer doorgingen naar onze volgende bestemming. Matanzas!

Foto's

08f79.jpg
08f79.jpg
CvanSteenhoven
2fc6a.jpg
2fc6a.jpg
CvanSteenhoven
76999.jpg
76999.jpg
CvanSteenhoven
0cb11.jpg
0cb11.jpg
CvanSteenhoven