Matanzas

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Matanzas image

Belevenissen in huize 'Casa de Particular

Matanzas
Cuba
MiekeDeHaas

Belevenissen in huize 'Casa de Particular

Belevenissen in huize 'Casa de Particular'.

Tijdens onze reis door Cuba hebben we steeds in zogenaamde 'Casa de Particular' gelogeerd. Cubanen verhuren particulier hun (slaap)kamers waarbij je gebruik maakt van dezelfde faciliteiten als de bewoners van het huis. Het is een stuk goedkoper dan een hotel maar vooral veel aangenamer, gemoedelijker, gastvrijer en de contacten zijn onvergetelijk.
Zie voor meer info over 'Casa de Particular' mijn tip: http://www.columbusmagazine.nl/noord_en_midden-amerika/cuba/reisreporter/tip/21946/casa_de_particular.html


Op weg van Havana naar Vinales hebben we besloten om in Soroa een Casa te zoeken. Zo kwamen we bij het echtpaar Juanita en Israel terecht. Hier hebben we enkele van de mooiste dagen van onze reis beleefd. Het is een klein huisjes waar twee typische Cubaanse schommelstoeltjes voor het huisje staan en een hangmat onder het terras. Het lijkt wel een klein boerderijtje waar de kippen en ganzen vrij rondlopen. In de wei zien we nog een ezel en een paard staan. We worden welkom geheten door dit gezellige Cubaans echtpaar met gevoel voor humor. We voelen ons meteen thuis en de getoonde kamers zien er verzorgd uit. Op de vraag of we mee willen eten was het antwoord snel gevonden. Juanita kan fantastisch koken en de tafel wordt met allerlei eten gevuld. We worden ontzettend verwend. Israel overhandigt ons nog een paar grote sigaren die we hebben aangestoken. We roken alsof we nooit anders hebben gedaan.

Omdat we aangaven graag nog een dag extra te blijven, werd de volgende dag besloten om een speenvarken te roosteren voor het avondeten. Bijna de hele dag heeft een jongen bij het rooster gestaan om het speenvarken te roosteren en het rooster handmatig in beweging te houden. Met veel sier wordt het speenvarken op tafel geserveerd. Het was het toch even slikken omdat ik niet van vlees houd, maar neem me voor hier niets van te laten merken. Daar ligt het speenvarken, uitbundig (slik) op een groot bord met daarom heel veel lekkers.
Na het avondeten ging Juanita zich omkleden en kwam ze terug in een prachtige, blauwe jurk met heel veel glitters en de lippen gestift. Ze is een kleine gezette vrouw die helemaal straalt in haar avondkleding. Israel, met korte broek, 'beveelt' ons mee te komen naar zijn huiskamer. We zagen wel aan zijn gezicht dat hij iets aan het uitspoken was. De vloer was vrij gemaakt van meubels en Israel liep richting muziekinstallatie. En ja, hoor, als toetje werd een dansavond in de huiskamer geserveerd, waar de salsa natuurlijk niet ontbrak. We wiegen en draaien met onze heupen en Israel leerde ons de kneepjes van de salsa. Het is een lust om te zien hoe Israel en Juanita samen de salsa dansen. Wat zijn we dan toch stijve Hollanders.

We genieten en de Mojito ontbreekt niet. Het zijn zulke aardige mensen. In de avond brengen we gezamenlijk het paard en de ezel nog naar een grot, waar ze in de nacht warm staan. We hebben een leesbril achtergelaten voor Israel. Hij kan goed dansen, maar we ontdekten dat hij de letters in de krant niet meer kon lezen. We hebben nog lang contact gehouden. Wat is het een belevenis om in een Casa te verblijven.

Foto's

0be00.jpg
0be00.jpg
MiekeDeHaas
e888c.jpg
e888c.jpg
MiekeDeHaas
0be00.jpg
0be00.jpg
MiekeDeHaas
8694b.jpg
8694b.jpg
MiekeDeHaas
e888c.jpg
e888c.jpg
MiekeDeHaas
8694b.jpg
8694b.jpg
MiekeDeHaas