Matanzas

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Matanzas image

Matanzas

Matanzas
Cuba
Vvanderbiezen

Playa's 14/01 - 16/01

14/01 Vandaag zetten we koers naar het zuiden, Playa Larga. Het loont om tijdig de weg te vragen. Vaak zijn er geen borden en steden (barracoa cienfuegos) hebben soms dezelfde namen als wijken. Vraag dus om de juiste richting in plaats van naar de naam. Op de autopista (let op er zijn er 4) nacional staat de globale richting wel aangegeven. Kompas en wegenkaart zijn handig want vaak zijn er geen detailkaartjes voor handen. Bij punto de control vaart minderen (30), aansluiting zoeken bij een voorganger kan handig zijn. In principe moet je rechts rijden zoals in Nederland, maar kies voor de baan met het beste wegdek. Let op dieren en langzaam verkeer. Een aantal wegen kennen verschillende snelheden voor links en rechts, bijvoorbeeld 60/80. Als je zeker weet dat je niks fout doet niet stoppen voor agent. In belabberd spaans duidelijk maken dat je hem niet verstaat en vragen of hij meegaat naar je hotel (noem er een), als hij niet mee wil kun je ervan uitgaan dat je boete onterecht is. Volgens de verhuurder van onze auto krijg je een aantekening op je huurcontract en wordt dit aan het einde verrekend. Vergeet ook niet om je auto goed te checken en alles te noteren, eventueel foto's maken. We bezoeken de Caleta Buena. Hier is goed zwemwater, snorkelen stelt niet veel voor, veel dezelfde vissen, wel van redelijke grootte. Bar, ligbedden, parkeerterrein en schaduwplekjes zijn aanwezig voor 1 cuc. Bodem is van koraal, dus neem slippers mee.

15/01 Playa Larga en Playa Giron stellen niet veel voor als dorp. Wel heengaan voor vogelkijken, duiken en vissen en een krokodillenfarm. Cienfuegos vonden we redelijk troosteloos en we zijn dan ook meteen doorgereden naar Punta Gorda. Hier kost een casa minimaal 30 cuc. Omdat er geen mooie casa’s waren zijn we weer doorgereden. In Playa Rancho Luna vind je 2 hotels en zes huizen, casa ok, hotel niet nodig. Mooi strand. Duiken 25 cuc per keer om 9 en 11 (13) uur in Punta Perdiz. Hier hebben we een mooie cliff gedoken met veel koralen.

16/01 Gisteren en vandaag hebben we redelijk rustig aan gedaan. We leggen immers enorme afstanden af. De eigenaar van onze casa heet Mario. Hij is 92 en ‘El papa’ van rancho luna. Nabij het hotel kun je duiken om 9 en 11 uur voor 35 cuc (2 duiken 60 cuc evt. Wrakduik) Weinig vis maar wel mooi. Wij hebben hier in een soort labyrinth gedoken.