Matanzas

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hij is een zij

Matanzas,
Cuba


In deze pride week mag een foto van een LHBT ’er natuurlijk niet ontbreken. Dit is Giselle, we ontmoeten haar tijdens een koffiestop in Manicaragua, waar ze als serveerster werkt in het plaatselijke koffietentje. Bij gebrek aan andere klanten heeft ze wel tijd voor een praatje. Giselle is geboren als Salvador en is net aan haar transitie begonnen. De eerste hormoonbehandelingen zijn achter de rug, het begin van een twee jaar durend traject dat volledig gesponsord wordt door de staat.

Dat klinkt mooi, maar in een land waar homofobie en machisme de norm is, is dit zeker een dappere beslissing. Officieel heeft Cuba het goed voor elkaar met een jaarlijkse gaypride en een organisatie die voor gelijkheid voor alle geaardheden pleit (CENESEX), maar de praktijk is net even anders. LHBT ’ers zijn vaak het slachtoffer van psychologische oorlogvoering en worden regelmatig zonder reden gearresteerd. Toch is Cuba nog één van de beste plekken in Latijns Amerika om ‘anders’ te zijn.

Giselle heeft inmiddels haar haar blond geverfd en haar broek verruilt voor een rok. Ze heeft alle vertrouwen in een mooie toekomst en dat wens ik haar ook toe. Bij het afscheid mag ik een foto nemen, maar alleen wel mèt de onvermijdelijke Cubaanse sigaar ;)