Humboldt NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tropische jungle

Humboldt NP,
Cuba


Het Alejandro Humboldt National Park in het noordoosten van Cuba mag je niet overslaan als je in de buurt bent, het ligt in de Cubaanse provincies Holguin en Guantanamo.

Het park is vernoemd naar de Duitse wetenschapper Alexander von Humboldt die het eiland bezocht in 1800 en 1801.
Het kent de hoogste bio- of plantendiversiteit van de Cubaanse archipel en de Caribische eilanden.
Veel van de onderliggende rotsen zijn giftig voor planten, hierdoor hebben ze zich moeten aanpassen om te overleven. Dit unieke evolutieproces heeft geresulteerd in de ontwikkeling van vele nieuwe soorten. Het park is dan ook een van de belangrijkste plaatsen op het westelijk halfrond voor het behoud van de inheemse flora. 16 van de 28 inheemse plantensoorten worden in het park beschermd.

De belangrijkste inheemse diersoorten van het park zijn o.a. de grote ivoor-snavel specht (bijna uitgestorven), de monk parkiet, de caguarero havik, de vlieger (een zeer zeldzame roofvogel van Cuba die ernstig met uitsterven wordt bedreigd), de almiquí (een insectenetend nacht-zoogdier, ook met uitsterven bedreigd), de dracena (een hagedis die ruim 120 cm lang kan worden), de polymita (slak), de cateye ?, de hutia (knaagdier), verder vindt je er amfibieën (met name een kikker van 1 cm.), reptielen, vissen, papegaaien, kolibries, hagedissen en de manatees (zeekoe) woont ook in het gebied. Ik heb er zelf veel edelherten gezien.

Dit stuk UNESCO werelderfgoed heeft prachtige landschappen met bergen, plateaus, kustvlakten, baaien en koraalriffen, breedbladige- en dennenbossen en rivieren met kristalhelder water en prachtige watervallen!

Ik raad een wandelexcursie met gids aan, zo krijg je alles te zien en alles te weten van dit park.