Holguín

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Holguín image

Holguín

Holguín
Cuba
Veerel

Rondreis Oost-Cuba: Laatste rit: Playa Costa

Als we wakker worden regent het we moeten zelfs een trui aandoen om naar het restaurant te gaan. We krijgen hier tegen de noordkust echt iets mee van het rare weer in de VS. Normaal regent het deze tijd nooit.
Als we terugwandelen zien we tussen de paarden een zebra staan, nu hebben we ze allemaal gezien. (Ik was gisteren vergeten te vertellen dat dit eiland vroeger een prive-jachtdomein was van de een of andere rijke man, nu is het een reservaat waar de geimporteerde dieren nog altijd leven).
Vandaag moeten we onze auto inleveren aan ons laatste hotel. Hotel "Playa Costa Verde" iets voorbij Guardalavaca (dit is na Varadero de populairste strandvakantiebestemming van Cuba). Wij zitten iets buiten dit populaire oord in een all-in dus hopelijk beter dan de vorige!
We moeten nog een 80km rijden vandaag. Tot Banes (zo'n 40km hebben we slechte weg (veel putten). In Banes bezoeken we Musea Indocubano Bani een archeologisch museum met bijlen, vuurstenen messen, lepels van schelpen,... Allemaal opgegraven in de provincie Holguin. Er hangt ook een 4cm hoog gouden vrouwenfiguurtje uit de 13e eeuw. Dit hangt achter een simpel glazen wandje!
Onze gids is weeral een heel enthousiaste professor deze keer in de archeologie. Hij is in Nederland en Belgie geweest. In Nederland voor onderzoek aan de universiteit van Leiden en in Belgie had hij in Brussel in een museum gewerkt. Hij was ook in Kapellen geweest de eigenaar van restaurant Hortensiahoeve is een goede kennis van hem. Nu zit ik dus heel de tijd te denken zou dat Kapellen bij ons zijn?
Er was ook nog een tuin waarvan de muren beschilderd zijn met Indiaanse tekens, de eerste suikertrein die in Banes reed (suikerindustrie is hier groot), ...
We kregen nog de tip om ook bij Chorro de Maita te stoppen. Dit is de grootste Indianen necropolis van Cuba en de Antillen. Men heeft hier een reconstructie gemaakt van een pre-Columbiaans dorp. In werkelijkheid zijn hier ook 56 skeletten, grafgiften,... gevonden. Aan de overkant van de straat is een echt indianendorp nagebouwd met hutten en beelden/poppen die vanalles uitbeelden. Er werd ook een show opgevoerd: "dansers" met alleen een doekje aan een koordje deden wat dansen, één trommelde wat en andere bliezen soms op een grote schelp.
Dan gingen we richting hotel, we kwamen voorbij Guardalavara; allemaal hotels bijeen gepropt dat beloofd... Nog 17km en we zijn er, we rijden een grote maar rustige straat in... Dan zijn we er, in de verte zien we een ander hotel maar geen "geprop". Het domein is mega-groot, we hebben kamer 4411 das effe wandelen! Deze keer met alle bagage want de auto moet helemaal leeg zijn. Het domein bestaat uit een groot zwembadcomplex met daar rond precies allemaal grote villa's. Die zijn onderverdeeld in 16 grote kamers. Buiten het buffet-restaurant (waar het eten overigens lekker is) zijn er nog 4 andere restaurants (reserveren tussen 8.00 en 15.00). Er is een lobby-bar, een sigarenbar, een poolbar, een bierbar, een beachbar,... Een heel dorp dus!
Nu de auto nog inleveren, spannend! Wat gaan ze zeggen van ons vuil "geeltje"? De man is heel vriendelijk maar merkt natuurlijk onmiddellijk het ontbrekende logo op. Uiteraard staat dit op ons papier met bestaande schade, dan herinnert hij zich het weer; he das die nieuwe auto! Dat hebben ze gedaan de nacht nadat hij van Havana naar Holguin was gebracht. Dan zijn jullie zijn eerste klanten!!! En? En? Hoe rijdt hij? Tevreden over? Voor de rest had hij niks op te merken, we kregen dus de borg terug min de 60 CUC boete.
Nu hebben we dus nog 2,5 dag zwembad/beach/"dagboeken"