Havana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Santería priesteres

Havana,
Cuba


Op een prachtig plein in het oude centrum van Havana, praktiseerde deze charmante santería-priesteres. Het santería-geloof is een samensmelting van het Rooms-Katholicisme en de Yorubareligie, waarbinnen natuurkrachten en geesten worden vereerd. Het geloof komt alleen voor in Cuba en Puerto Rico en stamt uit de slaventijd.

In de Spaanse koloniën was het de slaven namelijk verboden hun traditionele religie te behouden en de Spanjaarden dwongen de slaven om zich te bekeren tot het Rooms-Katholicisme. Om toch vast te kunnen houden aan hun eigen religie, begonnen de slaven hun belangrijkste god die zij als schepper beschouwden te identificeren met God, en geesten en andere bovennatuurlijke wezens (Orishas) te identificeren met engelen en katholieke heiligen.

Tijdens de ceremonies of Bembé, die meestal in het geheim worden gehouden, kunnen de deelnemers - door muziek en dans - in trance geraken. Men gelooft dat hun lichaam dan wordt overgenomen door een Orisha. Tegen geringe betaling voerde deze priesteres (weliswaar in het openbaar) dit soort ceremonies uit.

Met dank aan Wikipedia.