Havana reisblogs

"hebben wij weer", dachten we.

A.Verleg was er (tot 01 mei 2008) Gepost op 01 jul 103 reacties

Door jarenlange ervaring heb je geregeld zo je bedenkingen bij aankomst op een vliegveld, in een neiuw te bezoeken land, zeker als er meteen mensen op je afkomen en iets van je willen. Vaak is er dan een gevoel van, "nu even niet, misschien straks", of liever, wel een onvriendelijke gedachte, "ga weg". Na de vlucht wil je even wat tijd voor jezelf.
Ook in Havana, even rust, even geld wisselen en even kijken hoe het er hier allemaal aan toe gaat. Uiteindelijk een taxi gevonden, met een zo op het oog vriendelijke veertiger. Dus inladen en instappen. Uitleggen dat we naar het ST. Clara klooster in het centrum wilden en dat in mijn beste steenkool Spaans, maar hij snapte het.
Rijden maar met die Lada. We zijn net onderweg, begint de vriendelijke chauffeur gewoon in goed Engels te praten over alles en nog wat en over zijn familie. We hebben contact, dat is zeker. Maar het waren inleidende gesprekjes, een warming-up. Meteen vraagt hij of wij er iets op tegen hebben om zijn dochter mee de stad in te nemen. Wij kijken elkaar aan, een goed verstaander heeft maar een half woord nodig, of een duidelijke blik, zo van "dat hebben wij weer". Wat doen we, we weten van de armoede, de vervoersproblemen en hij, de chauffeur lijkt ons wel te vertrouwen.
Dus zeggen we, dat het goed is. Meteen gaan we de grote weg af de buitenwijken in. Aangekomen bij het huis van de dochter, blijkt de dame in kwestie niet mee te willen. Verder dan maar weer, op naar het klooster. Onderweg vraagt de man wat ik voor werk doe in Hollanda en als ik zeg dat ik "professor désport" ben, vraagt hij meteen door. Hij ziet zijn kans schoon, hij doet aan krachttraining en zegt niet sterker of breder te worden. Ik probeer het hem zo duidelijk mogelijk te maken hoe het dan wel zou moeten. Maar te oordelen aan zijn gezicht zie ik dat het niet helemaal doorkomt. Hijzelf snapt dat ook en wij woren meteen uitgenodigd om naar zijn eigen fitness thuis te komen en het hem daar dan uit te leggen en voor te doen.
Weer kijken we elkaar aan, met weer van die "hebben wij weer" blikken. Daar staan we dan voor zijn huis, nee, de bagage mag blijven liggen, hier steelt niemand, een veilige wijk, oké, zal wel en wij naar binnen.
In de zeer nette, maar wat kale keuken, staat zijn gepoetste Lada, de trots van de familie.
Achter in het huis is de fitness, geweldig, alleen maar aan elkaar gelast oud ijzer, wat bankjes en schijven, wat velgen en meer zware ijzers. Hier traint hij dus. Even wat anders dan dat superluxe hier met honderd spiegels. Of ik het maar even voor wil doen, het trianings programma, waar we het in de auto over hadden.
Het is er bloedheet, vooruit dan maar, en hij snapt wat ik bedoelde en doet het na.
Na de show, op naar het klooster, maar waar is het klooster, eerst nog maar eens vragen, weer de "hebben wij weer" blik.
Uiteindelijk, na ons eerste Cuba-avontuur, staan we, weer een ervaring rijker, netjes voor de poorten van het ST. Clara klooster. Hij bedankt ons uitbundig en wij hem. We krijgen ook nog zijn telefoonnummer, voor het geval er iets vreemds gebeurd en wij hulp nodig hebben.
Een geweldige binnenkomst, op een bijzonder eiland, met bijzondere mensen.
En we hebben het telefoonnummer niet nodig gehad, we zijn alleen maar dit soort mensen als onze taxichauffeur tegen gekomen.

A.Verleg Positie 150 (6800 p.) Lid sinds 28-11-2007 Foto's en tips: 4736 Blogs: 24 Fans: 10
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Gapen naar de sterren
4 13
Gepost op 14 februari
Chili El Norte Chico
gezellig en zeer smerig
1 8
Gepost op 11 februari
Tibet Samye
akelig bezoek
0 3
Gepost op 01 februari
Namibië Centraal Namibie

Reacties bij deze blog

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Leuk geschreven, ik doe helemaal mee!

Lola

Door: Lola • Geplaatst op

Ja, een bijzonder eiland is het zeker! Ook deze anekdote bewijst dat eens te meer! Bedankt voor het delen, leuk geschreven.

Willemien

Door: Willemien • Geplaatst op

Leuk om te lezen. Avontuur begint op het vliegveld.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.